'Hapishanelerde özel işkence ekipleri kuruldu'

24 Şubat 2018
'Hapishanelerde özel işkence ekipleri kuruldu'

Diyarbakır Barosu’nun raporunda “Elazığ Cezaevi'nde özel işkence ekibi kurulduğu” öne sürülüyor. Ölüm tehditleri de yapıldığını ifade ediyor. Bu işkenceleri uygulayan kişilerin daha önce hapishanedeki mahkûmlar tarafından görülmediği vurgulanıyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’nin farklı hapishanelerinden gelen ağır işkence iddiaları tartışma konusu o günden bu yana.

İlk günlerdeki kadar olmasa da bu yöndeki şikâyetler hâlâ gelmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler İşkence ve Kötü Muameleye Karşı Özel Raportör Nils Melzer, işkence iddiaları sonrası Türkiye'de incelemelerde bulunmuştu. 

27 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa ve İstanbul'daki haipshaneleri ziyaret eden BM Raportörü; Dışişleri, Adalet ve İçişleri Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Ankara ve Diyarbakır Başsavcılıkları, Adli Tıp Kurumu yetkililerinin yanısıra; hak savunucuları, avukatlar, doktorlar, bağımsız örgütler, diplomatlar ve bizzat tutuklu ya da gözaltında tutulan kişilerle görüşmüş ve işkence iddialarını raporlamıştı.

Raporda, işkence ve kötü muamelenin Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası birçok sözleşmeyle yasaklanmasına rağmen özellikle 2015 yılın ortalarından itibaren ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekilmişti.

Son rapor ise Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi tarafından hazırlandı.

“Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda (CİK) Yaşanan Hak İhlalleri Raporu” başlıklı rapor dün kamuoyu ile paylaşılırken bazı ciddi iddiaları da gündeme getiriyor.

Cumhuriyet'ten Mahmut Oral'ın haberine göre, Diyarbakır Barosu’nun raporunda “Elazığ Cezaevi'nde özel işkence ekibi kurulduğu” öne sürülüyor.

Baro, "Odalara giren ve sayıları kalabalık olan infaz koruma memurlarından oluşan özel bir ekibin mahpusları darp ettiğini ve ölümle tehdit ettiğini” ileri sürüyor 

Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu üyesi avukat Önder Alçiçek, mahpusların yaşadıklarını anlatırken, sayım için odalara giren infaz koruma memurlarının, mahpusların ayakta ve tek sıra halinde sayım düzenine geçmemeleri üzerine darp ve işkence uyguladıklarını söylüyor.

Çok sayıda avukatın da eşlik ettiği toplantıda konuşan Alçiçek, “Mahpuslara yönelik askeri bir içtima alırcasına sayım yapılmaya çalışılmış, buna karşı koyanlar sürüklenerek havalandırmaya götürülmüş, mahpuslar işkenceye tabi tutulmuş, hakarete maruz kalmış ve hatta ölümle tehdit edilmişlerdir. Genel olarak görüşülen mahpusların hepsinin vücudunda darp izlerinin bulunduğu gözlemlenmiş ve sistematik bir şekilde darp ve işkenceye maruz kaldıkları tespit edilmiştir. Mahpusların darp ve işkenceden dolayı revire ve hastaneye sevkleri yapılmamış, sağlığa erişim hakları kısıtlanmıştır” diye konuştu.

İşkence uygulayanların sayıları kalabalık olan infaz koruma memurlarından oluşan özel bir ekip olduğunu belirtiyor Avukat Alçiçek. Darpın yanı sıra mahpuslara ölüm tehditleri de yapıldığını ifade ediyor.

Bu işkenceleri uygulayan kişilerin daha önce hapishanedeki mahkûmlar tarafından görülmediği vurgulanıyor.

Alçiçek, mahpusların doktor raporu için revire gönderilmediğini, görüşülen mahpuslardaki gözle görülen darp izlerinin heyet tarafından tespit edildiğini anlatıyor.

Genel olarak görüşülen mahpusların hepsinin vücudunda darp izlerinin bulunduğunu söyleyen Alçiçek, sistematik bir şekilde darp ve işkenceye maruz kaldıklarının tespit edildiğini aktarıyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…