Suriyeli Kürt Lider: Türkiye, Kürtleri Afrin’den sürmeyi amaçlıyor

Wladimir van Wilgenburg / Ahvalnews

22 Şubat 2018
Suriyeli Kürt Lider: Türkiye, Kürtleri Afrin’den sürmeyi amaçlıyor

''Türkiye’nin, özellikle mevcut hükümetin, düşüncesi şovenist. Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu’nu ve İslami Türkiye’yi yeniden kurabileceğine inanıyor. Bu tehlikeli bir politika, ve uluslararası toplum bunu kabul ederse, IŞİD’i de kabul etmeli''

Kamışlı/Suriye- Demokratik Birlik Partisi (Partiya Yekîtiya Demokrat, PYD) eş başkanı Shahoz Hasan, Suriye Hükümeti yanlısı kuvvetlerin Türk saldırılarına karşı Kürt savaşçılara destek sağlamak için Afrin’e girmesinden iki gün önce, Pazar günü Ahval'e verdiği röportajda “Türkiye, Kürtler’i Kuzeybatı Suriye’deki Afrin bölgesinden sürmeyi ve yerlerine diğer grupları getirmeyi amaçlıyor” dedi. 

PYD, Türk askerleri ve onların Suriyeli İslamcı müttefikleri tarafından düzenlenen 1 aylık saldırıya karşı Afrin’de savunma yapan Halkın Koruma Birlikleri’nin (Yekîneyên Parastina Gel, YPG) siyasi kanadı.

PYD lideri şimdi, eski PYD başkanı Salih Müslim için tutuklama kararı çıkaran ve başına ödül koyan Türkiye tarafından düşman güçlerinin başı olarak görülmekte.  

- Şu anda Afrin’deki durum nasıl?

Afrin'e saldırıların başlamasından bu yana bir ay geçti ve bu bir ay süresince, tüm dünya Türkiye'nin işgalci güçlerinin Afrin'e nasıl saldırdığından haberdar. Türkiye, Kürtler’in diğer halklarla yer değiştirmesini amaçlıyor ve bu saldırılara karşı uluslararası bir duruş olmalı.

Rusya, Amerika, Fransa ve Türkiye arasında uluslararası bir çekişme var, ve Türkiye Kuzey Suriye topraklarına girmeye ve onu işgal etmeye çalışıyor. Bu nedenle, bu saldırıları durdurmak için uluslararası bir tepki olmalı ve Türkiye sınırlarına geri çekilmeli.

- Suriye Hükümeti ile [Afrin'deki] YPG arasındaki muhtemel bir anlaşmanın Kuzey Suriye'nin geleceği için faydalı olabileceğini düşünüyor musunuz?

Başından beri, PYD olarak “demokratik ve federal bir Suriye için mücadele ettiğimizi ve diyalog için hazır olduğumuzu” söylüyoruz. Biz hazırdık, ancak diğer taraflar hazır değildi. 

Fakat bu federalizm projesi bazı taraflara, özellikle Türkiye’ye, menfaat sağlamıyor ve bize saldırıyorlar. Federalizmi ve demokrasiyi herhangi bir yerde, ne Suriye'de ne de bölgede kabul etmiyorlar. Sahada güçlerimiz var ve bir çözüm için hazırız.

- Daha önce olduğu gibi Suriye Hükümeti'nin Kuzey Suriye'ye geri dönmesini istemiyor musunuz?

Fırat'ın doğusunda bulunan her bölgenin (Deyr ez Zor, Rakka ve genel olarak Kobani, Jazira) kendi yönetimleri ve meclisleri var. Kendi kendilerini yönetmekteler, kendi meclislerine sahipler ve kendi güçleri tarafından korunmaktalar. 

Suriye'de siyasi bir çözüme ulaşmak maksadıyla federal demokratik bir Suriye için bir diyalog olmalı. Daha önce olduğu gibi, rejim bu bölgelere geri dönmek istediğini söylerse, Baas partisinin istihbarat teşkilatlarıyla tüm Suriye'yi tekrar kontrol altına alması gibi, bunu hiç kimse kabul etmez. Sadece Deyr ez Zor, Rakka, Kobani ve Afrin halkı değil.

- Suriye Hükümet'inin federal bir sistemi kabul edeceğini düşünüyor musunuz?

Hayır, şu ana kadar rejim böyle bir şeyi kabul etmedi. Ve pek çok güç, özellikle uluslararası toplum rejim gitmeli diyor. Şimdi çözüm projesi için; bunu durdurmak istiyorlar. Suriye'deki her şeyi tekrar kontrol etmek istiyorlar. Ancak, Suriye Hükümeti'nin Suriye'nin her yerine geri dönebileceğini sanmıyorum. İran ve Rusya tarafından destekleniyor. Diğer yandan Amerikalılar, Fransızlar, Almanlar, Birleşik Krallık var; İran nüfuzundan korkuyorlar.

Hiç kimse rejimin tam dönüşünü kabul etmeyecek. Ne Kürtler, ne Araplar, ne Süryaniler, ne de bir başkası. Bu nedenle, tüm halklar ve (toplumun) öğeleri için alternatif proje demokratik federal Suriye projesidir, bu en iyi çözüm. Ve aksi takdirde başka da çözüm yok. Rejim, Baas partisi gibi Suriye'nin tamamını kontrol altına almayı düşünmeye devam ederse, çatışma sona ermeyecek.

Türkiye, Kürtler’in bir Arap şehri olan Münbiç’ten ayrılması gerektiğini söylüyor. Geçtiğimiz hafta, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Tillerson ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında yapılan bir görüşmeden sonra Çavuşoğlu Kürtler’in Münbiç’ten ayrılması gerektiğini söyledi. Bundan ne anlıyorsunuz?

Türkiye'nin Münbiç konusunda konuşmaya hakkı yok. Münbiç Nusra, Ahrar ve İslam Devleti tarafından kontrol edildiğinde, Türkiye üzgün değildi. Ancak, Suriye Demokratik Güçleri (SDF) tarafından IŞİD’ten kurtarıldıktan sonra, Türkiye Münbiç’e girmesi gerektiğini söyledi. 

Halk direnecek ve uluslararası koalisyon bunu kabul etmeyecek. Münbiç Askeri Konseyi Suriye Demokratik Güçleri'nin bir parçası ve onu koruyacak, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin askerleri de var.

- Amerika Birleşik Devletleri’nin Münbiç'i Türkiye'ye vereceğini düşünüyor musunuz?

Hayır, buna inanmıyorum. Amerika'nın orada kendi güçleri var, neden onu Türkiye'ye versin?

Ancak Türkiye, bir önceki Amerika Birleşik Devletleri yönetimi döneminde eski başkan yardımcısı olan Joe Biden'ın Kürtlerin Fırat Nehri'ni geçmesine müsaade etmeyeceğine dair Türkiye'ye söz verdiğini, ancak Amerika Birleşik Devletleri’nin verdiği sözü tutmadığını söylüyor.

Münbiç Suriye Demokratik Güçleri, YPG ve Münbiç Askeri Konseyi tarafından kurtarıldı. Fakat Münbiç kurtarıldığında, Suriye Demokratik Güçleri'nin bir parçası olan Askeri Konsey tarafından kontrol edildi, ama konseyin tüm üyeleri Münbiçli kişiler. 

Dolayısıyla Türkiye'nin iddiaları doğru değil. Türkiye’nin orada Kürtler olmamalı demesine ihtiyacımız yok. Orada Kürtler de var, bu normal, şehirde bir arada yaşayan Araplar, Türkler, Kürtler ve Çerkesler var.

- Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek istiyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu sorunu Türkiye ile nasıl çözebileceğini düşünüyorsunuz?

Bu biraz zor, çünkü Türkiye’nin, özellikle mevcut hükümetin, düşüncesi şovenist. Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu’nu ve İslami Türkiye’yi yeniden kurabileceğine inanıyor. Bu tehlikeli bir politika, ve uluslararası toplum bunu kabul ederse, IŞİD’i de kabul etmeli. IŞİD da başkalarına alan bırakmayan İslam’a inandıklarını söylüyor. Şu anda Türkiye Afrin'e saldırıyor ve orada yaşayan Kürtler’in bir dininin olmadığı ve ateist olduklarını söylüyor. Fakat, Türkiye'nin bombaladığı Jindiris ve diğer köylerde camiler var.

- Türkiye defalarca operasyonun Kürtlere karşı olmadığını söyledi.

Tüm dünya bunun doğru olmadığını biliyor. Kürtler’e karşı değilseniz, neden Kürtler’e saldırıyorsunuz? Afrin'den atılmış tek bir mermi dahi yok ve Türkiye sınırı geçmeye çalışan sivilleri öldürmeye devam etti.  

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…