Afrin’e Hizbullah ve Suriye ordu birlikleri gitti

21 Şubat 2018
Afrin’e Hizbullah ve Suriye ordu birlikleri gitti

Türkiye birlikleri top ateşine tuttu ama kimse 'geri döndüler' demiyor --Kürt askeri yetkililer Salı günü Suriye rejimi birliklerinin Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin'deki çatışma bölgesine konuşlandırıldığını bildirdi.

Konuşlanma, Kürt Halkını Koruma Birimleri (YPG) ile Suriye hükümeti arasında bu konuda bir anlaşmaya varıldığına ilişkin çelişkili haberlerin birkaç gün ardından geldi.

Sirwan Kajjo/Ahvalnews --YPG resmi sözcüsü Nuri Mahmud Salı günkü açıklamasında, “Suriye hükümeti çağrılarımıza karşılık vererek sınırda konuşlandırılmak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün savunulmasına katkıda bulunmak için bugün askeri birlikler gönderdi” dedi.

Mahmud, 20 Ocak’ta başlayan Afrin’e yönelik Türk saldırılarına işaret ederek, “Birliklerimiz, Suriye hükümetinden ve ordusundan Afrin'i savunma ve Suriye sınırlarını bu acımasız istilaya karşı koruma görevini yerine getirmesini talep etti” diye ekledi.

Yerel kaynaklar, Suriye ordu birlikleri ve müttefik milislerin -Lübnanlı Hizbullah dâhil- Kürt bölgelerinin bazı bölümlerine girdiğini doğruladı.

Afrin’de görev yapan muhabir Shemdin Efrini, Ahval'e yaptığı açıklamada; “Rejim birlikleri gerçekten de Afrin'in yaklaşık 25 kilometre güneydoğusundaki rejim denetimindeki iki Şiî köyü olan Nubl ve Zahra yönünden gelerek Afrin kantonunun yakınına girdi. Birliklerin arasında Hizbullah ve Suriye Halk Kuvvetleri gibi bazı Esad yanlısı milisler de var” dedi.

Suriye hükümet güçlerinin Afrin şehrinin merkezine girip girmeyeceği henüz belli değil. Yerel yetkililer konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Afrin Kantonu Savunma Komisyonu başkanı Bahjat Abdo, Ahval'e şunları söyledi:

“Şu anda bunun hakkında konuşmak istemiyoruz. Bu noktada söylemek istediğim tek şey savaşın sürmekte olduğu... Türk ordusu, hava saldırıları düzenlemesine ve topçu kuvvetleri kullanmasına rağmen ilerleyemedi” diye konuştu.

Ancak diğer Kürt askeri yetkilileri, Suriyeli birliklerin esas olarak Türkiye sınırında konuşlanacağını söyledi.

Afrin'deki YPG sözcüsü Brusk Heseke, “Bizim güçlerimiz zaten Afrin'de konuşlanmış vaziyette, bu nedenle Suriye askerleri bizimle Türkiye arasındaki sınır bölgesinde yer alacak” dedi. Suriye devlet televizyonu, rejim askerlerinin ve milis savaşçıların Afrin'e girerken “Suriye tektir” şarkısını söyledikleri bir video yayınladı.

Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye kuvvetlerinin Salı günü öğleden sonra Afrin'e girer girmez Türk ordusunca hedef alındığını söyledi.

Türkiye'nin 32 gün önce Afrin'deki YPG varlığına karşı başlattığı “Zeytin Dalı Operasyonu” nedeniyle yerel halk, hayatlarını büyük oranda etkileyen savaşa son verilmesini istediklerini ifade ediyor.

Yerel gazeteci Ayende Kuran, Ahval'e verdiği demeçte; “İnsanlar iki arada bir derede kalmış vaziyette. Her iki tarafın da (Suriye ve Türk orduları) kendileri için kötü olduğunu söylüyorlar, ancak Suriye askerlerini kötünün iyisi olarak görüyorlar. Sadece bunun bitmesini istiyorlar” dedi.

YPG Salı günü yaptığı açıklamada, Türk ordusu, Türkiye’nin Suriyeli isyancı müttefikleri ve YPG savaşçıları arasındaki çatışmaların Shiya, Sharra, Mabata, Bulbuleh ve Rajo gibi en az beş cephede sürmekte olduğunu söyledi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…