Müslim: Türkiye sizin silahlarınızla sivilleri öldürüyor

17 Şubat 2018
Müslim: Türkiye sizin silahlarınızla sivilleri öldürüyor

PYD Dış İlişkiler Sözcüsü Salih Müslim bir aydır devam eden Türkiye'nin Afrin harekatına sesiz kalan batıya seslenerek “Batıya Türkiye ile savaşın demiyoruz. Ama sizin ona verdiğiniz silahlarla bizim kanımızı akıtıyor” diyen Salih Müslim, Afrin’de sivillerin öldürüldüğünü belirterek, “BM kararları, uluslararası hukuk kuralları var. Bu silahları sivilleri katletmek için kullanamazlar. Neden sessiz kalınıyor” diye sordu.


Afrin ile Dayanışma Platformu, Cenevre Üniversitesi’nde Afrin’de yaşanan son durum ile ilgili bir konferans düzenledi. Konferansta PYD Dış İlişkiler Sözcüsü Salih Müslim ve Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı Riyad Derar birer konuşma yaptı.

‘EFRİN RAKKA VE DEREZOR’UN İNTİKAMI’

Afrin’de insanların kendi evini ve topraklarını savunduklarını dile getiren PYD Dış İlişkiler Sözcüsü Salih Müslim, Afrin saldırısını “DAİŞ’in Rakka ve Derezor’un intikamını almak istemesi” olarak yorumladı. Türkiye’nin Afrin’i işgal edip buraya DAİŞ ve diğer radikal İslamcı grupları yerleştirmek istediğine vurgu yapan Müslim, “Şam’dan ve Suriye’nin diğer bölgelerinden bütün radikal grupları İdlib’e getirildiler. Bu durum Cenevre veya diğer görüşmelerde varılan mutabakatlarla yapıldı. Şimdi de bu gruplar burada bitirilmek isteniyor. Erdoğan hükümeti ise bu grupları Efrin’e yerleştirmek istiyor. Bu şekilde bu bölgeyi aslında herkese karşı kullanmak istiyor. Demografik yapısını değiştirerek buradaki Kürtlere karşı kullanmak istiyor, buradaki cihatçı gruplar üzerinden Avrupa ve Ortadoğu’ya karşı sürekli bir tehdit ve koz olarak kullanmak istiyor.  Nitekim şuana kadar İngiltere, Almanya ve Fransa’da bomba patlatanlar Türkiye üzerinden buralara geldi” diye konuştu.

‘TÜRKİYE İLE SAVAŞIN DEMİYORUZ’

Batı’dan Türkiye’ye karşı savaşmalarını değil uluslararası hukukun ahlakına uygun davranmalarını istediklerini söyleyen Müslim, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz Batı’ya Türkiye ile savaşın demiyoruz, ticaret yapmayın da demiyoruz. Ama Türkiye sizin ona verdiğiniz silahlarla bizim kanımızı akıtıyor. BM kararları, uluslararası hukuk kuralları var. Bu silahları sivilleri katletmek için kullanamazlar. BM Güvenlik Kurulu bunu söylüyor. Peki Efrin’de ölenler sivil değil mi? Başka yerlerdekiler sivil de burada yaşamını yitiren Kürtler sivil değil mi? Bu durumda neden sessiz kalınıyor? Sizin bir demokrasi vizyonunuz ve bu yönlü kurumlarınız var, Türkiye sivilleri öldürüyor neden bir şeyler yapmıyorsunuz?” (Mezopotamya Ajansı)  

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…