HDP Kongresi Öncesi HDK Operasyonu

9 Şubat 2018
HDP Kongresi Öncesi HDK Operasyonu

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenlerine yönelik düzenlenen operasyonlarda aralarında HDK Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve HDK bileşeni sol patilerin eş genel başkanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi evlerine düzenlenen baskınlarla gözaltına alındı.

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit’in de, İzmir Menemen’deki evine polis ekipleri baskın düzenledi.

Koçyiğit’in evde olmadığı belirtilirken, polisler tarafından eşine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Koçyiğit’in de aralarında olduğu 12 isim hakkında gözaltı kararı olduğu bilgisinin verildiği belirtildi. Ardından yapılan aramada, evdeki bilgisayar ve telefon gibi teknik cihazlara el konuldu.

Mezopotamya Ajansı’nın geçtiği habere göre, Hamzaoğlu’nun yanı sıra Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eşsözcüsü Kezban Konukçu, Sol Yeşil Parti Eş Başkanları Naci Sönmez ve Eylem Tuncaeli ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkan Vekili ve Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Sözcüsü Fadime Çelebi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) PM üyesi Orhan Çelebi ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Ozancan Sarı da evlerine düzenlenen baskınlarla gözaltına alındı.

Anadolu Ajansı (AA) gelişmeleri "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, sosyal medya üzerinden Zeytin Dalı Harekatı'nı protesto etme bahanesiyle halkı sokağa dökmeye ve çatışma çıkartmaya çalıştıkları belirlenen terör örgütü PKK/KCK üyesi 17 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi" ifadeleriyle okuyucularına aktardı.

Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, Kadıköy-Hasanpaşa Karakolu'ndaki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Önder: Bir kongreyi engelleme hiç bu kadar hoyratça yapılmamıştı

HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve HDP Ankara İl Örgütü kongre öncesinde gerçekleşen operasyonlara ilişkin açıklama yaptı.

Önder'in açıklamasından satırbaşları şöyle:

Kongremiz savaşa karşı barışı, zulme karşı özgürlüğü, hoyratlığa karşı vicdanı yükseltmenin dönüm noktası olacak. Salon 20 bin kişilik ama bizim çıkardığımız sonuç bu sayının 30 bine yaklaşacağını gösteriyor.

Kongremize kitlesel katılımı biz önemsiyoruz. Anlaşılan o ki hükümet de önemsiyor. HDP’nin bütün bileşenlerine dönük amansız bir tutuklama furyası başladı.

Bir kongreyi engelleme hiç bu kadar hoyratça yapılmamıştır. Devlet de eskiden daha ince çalışırdı. Artık bu kaygıyı gütmüyor bile. Bu bizi bir parça üzer ama öte yandan kararlılığımız çoğaltır ve ne kadar doğru yolda olduğumuzun kanıtı olur.

HDK bileşenlerine dönük bu sabah yapılan operasyonun son bulmasını istiyoruz. Bununla diz çökmeyeceğimizi artık anlamış olmalılar. Ama devlet dediğiniz şey biraz da aptallıkla bezelidir. Anlamıyorlar ama anlatacağız.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Önder TTB ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

Buradan çıkacak sonuç tahammülsüzlük ve çok önemli bir gösterge. Nedir? Hükümet milliyetçiliği ırkçılık temeline oturtup kendi tekeline almak istiyor.

Barolar Birliği Başkanının itiraz ediş metnini herkesin okumasını öneririm. Bu yapılanın Türklüğe falan değil özgürlük alanına demokrasiye müdahale olduğunu fark edememiş, içindeki Kürt nefretiyle konuşup duruyor. Bu meseleye böyle mi karşı çıkıyorsunuz. Matruşka gibi açıyorsunuz içinden her şey çıkıyor ama bir tek hukuk çıkmıyor. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…