IŞİD'in finans emiri Türkiye'de!

2 Eylül 2017
IŞİD'in finans emiri Türkiye'de!

ABD Hazine bakanlığı IŞİD'in finans emiri EL Mansur'un Türkiye'de faaliyet yürüttüğünü ve Mansur'un IŞİD'in Irak'taki ve Suriye'deki petrol bölgelerinden çıkan ham petrolü satmakla sorumlu'' olduğunu açıkladı..

ABD Hazine Bakanlığı, IŞİD’in finansal yöneticisi olduğu gerekçesiyle Salim Mustafa Muhammed el-Mansur’u yaptırımlar listesine ekledi. Karar, "Mansur'u Irak'taki finansal sistemden alıp, Irak'ın yargı yetkisine tabi olabilecek varlıklarını dondurmaya" çalışan Irak hükümeti ile bağlantılı olarak gerçekleştirildi.

Mansur, bu yılın başlarında IŞİD'in Musul'un finans emiri olarak atandığı belirtiliyor. Fakat Hazine bakanlığı yetkilileri, Mansur Irak'ta değil; Türkiye'de olduğunu ve istanbul, Mersin ve Adana'da faaliyet gösterdiğini söylüyor. Bakanlık, Türkiye'nin resmi politikasına rağmen, tutuklanmadan nasıl faaliyet gösterdiğini açıklmadı.

Dış Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC) direktörü John E. Smith, "Hazine, IŞİD'in kontrol ettiği topraklar içinde ve dışındaki finansal ağlarını sökmek için Irak Hükümeti ile yakın işbirliği içinde çalışmaya devam ediyor" dedi.

Kararı haberleştiren LongWar Journal, IŞİD'in Türkiye'deki faaliyetlerini kolaylaştıran ağları uzun süredir bilinmekte ve bazen Türk makamları tarafından bu faaliyetlerin aksatılmasına karşın, El Mansur gibi üst düzey bir kişinin ülkede nasıl faaliyet gösterebileceği konusunda bir dizi soruyu gündeme getirdiğini ifade etti. ABD ve Irak hükümetlerinin Türk hükümetine baskı yapmak üzere harekete geçeceğini bildirdi.

Hazine, Mansur'u usta bir finansçı olarak tanımlıyor. Daha önce bir Irak El Kaidesi komutanı olarak bağış toplama faaliyetlerinde çalışıyordu. Mansur IŞİD'in halifeliği ilan etmeden önce Musul'daki operasyonlarını finanse ediyordu. "2014 yılının başında,"yüz binlerce Irak dinarını Musul'daki IŞİD'e taşınmasıyla'' ilgilendi.

El Mansur, 2015 yılında, "para akladı ve IŞİD adına para transfer etti." 2016 yılının ortalarından itibaren "IŞİD'in Irak'taki ve Suriye'deki petrol bölgelerinden çıkan ham petrolü satmakla sorumluydu."

***

El Mansur'un Suriye ve Irak'taki petrol bölgelerinden çaldııkları petrolü satmakla sorumlu olması akla şu soruyu getiriyor: Erdoğan rejiminin ya da ailesinin IŞİD petrollerin Türkiye üzerinden sevkiyatında rol aldığı ve büyük paralar kazandığı, sevkiyatin Rusya tarafından uydu görüntüleriyle belgelendiği biliniyor. Acaba petrol sevkiyatı ve ticaretinde Erdoğan ailesinin bağlantısı mıydı? El Mansur'un Erdoğan rejimi tarafından koruma altına alınmış olması ya da üç ilde faaliyet yürüttüğü ABD Hazine bakanlığınca öne sürüldüğü halde tutuklanmaması başka nasıl açıklanabilir?

PoliTez

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…