'Küreselleşmenin tehlikeleri, robot tehdiyle boy ölçüşemez'

27 Aralık 2016
'Küreselleşmenin tehlikeleri, robot tehdiyle boy ölçüşemez'

Nobel ödüllü ekonomist Angus Deaton, robotik ve otomasyon alanlarındaki gelişmelerin, dünya çapında milyonlarca iş imkanını yok edebileceğine dikkat çekti.

PoliTez--Geçen sene sağlık, varlık ve ekonomik eşitsizlik dalındaki çalışmalarına ithafen Nobel ödülü alan Angus Deaton, robotlaşmanın Amerika’daki iş imkanları için küreselleşmeden çok daha büyük bir tehdit olacağını düşünüyor.

Donald Trump’ın başkanlık seçimlerindeki zaferinin küreselleşmeye karşı artan tepkilerden beslendiği teorisine dair fikri sorulduğunda, Deaton Financial Times’a şöyle cevap verdi: "Küreselleşmenin başlıca tehlikelerden biri sayılabileceğine inanmıyorum, ayrıca küreselleşme sonucu yoksulluktan kurtulan bir milyar civarı insanı da görmezden gelemeyiz. Küreselleşmenin potansiyel tehlikeleri, robotlaşmanınkilerle kıyaslanamaz bile. Zira, mesela Mark Zuckerberg’in Facebook sayesinde zengin olarak küresel düzlemde başkalarını yoksulluğa ittiğini söyleyemiyoruz, ancak sürücüsüz arabaların buna yol açması gayet muhtemel." Nitekim, Obama hükumeti de 22 Aralık’ta yaptığı açıklamada, yapay zeka ve robotik alanlarındaki gelişmelerin bilhassa fabrikalarda ve kamyon şoförlüğü gibi işlerde milyonlarca pozisyonu ortadan kaldıracağına ve muhtemelen gelir eşitsizliğini artıracağına dikkat çekti.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) de, otomasyon ve robotiğin küresel ekonomiyi ve insanlarin işlerini etkilemesiyle koşut olarak 2017 yılı başında bir "dördüncü endüstri devrimi" beklediğini açıkladı. WEF 2020 yılı itibarıyla bu trendler sonucunda 5 milyon civarında işin ortadan kalkacağını öngörüyor. Citi ve Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma da, Çin’deki iş pozisyonlarının yüzde 77’sinin, OECD ülkelerindeki pozisyonların ise yüzde 57’sinin otomasyon riskiyle karşı karşıya.

Öngörülen değişim, halihazırda başlamış durumda; zira Apple, Google, Amazon gibi müşterilerle çalışıyor, dünyanın en büyük 1o’uncu işvereni olan Foxconn, 60 bin çalışanını robotlarla ikame etmiş durumda. Yine dünyanın en büyük işverenleri listesinde ilk onda olan iki kurumdan Walmart ürün dağıtım lojistiği için ve ABD Savunma Bakanlığı ise gözetleme amaçlı drone helikopter kullanıyor.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…