Crispr, İnsanlı Deneylerde Kansere Karşı Kullanılmak için Onaylandı

1 Temmuz 2016
Crispr, İnsanlı Deneylerde Kansere Karşı Kullanılmak için Onaylandı

KANSERİ YENMEKTE BİR ADIM DAHA --Bağışıklık sistemi DNA’sını farklılaştıran bir DNA değiştirme tekniğinin kullanılmaya başlamasına tek adım kaldı

PoliTez -Hastaların DNA’sını değiştiren deneysel bir kanser tedavisi kapsamında, Crispr olarak bilinen gen değiştirme teknolojisini kullanarak insan üzerinde deneylere başlamak için kritik bir onay alındı.

Pennsylvania Üniversitesi’ndeki uzmanlar, kanserli hücrelere daha iyi odaklanabilmek için, 18 hastanın bağışıklık sistemi DNA’sını değiştirmek istiyor. İnternet milyarderi Sean Parker’ın maddi destek verdiği deney, Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde, insan DNA’sını değiştiren tartışmalı deneyleri değerlendirmek için 40 sene önce kurulmuş federal etik masası Recombinant DNA Advisory Committee (RAC Rekombinan DNA Danışma Komitesi) tarafından onaylandı. Deneyin uygulanabilmesi için, Gıda ve İlaç İdaresi (US Food and Drug Administration) tarafından da onaylanması gerekiyor.

Crispr sayesinde, geçtiğimiz yıllarda kendinden beklenen atılımı gerçekleştiremeyen genetik mühendisliği yeni bir ivme kazanacak. Teknoloji, uzmanların herhangi bir canlının DNA’sını bugüne kadar eşi görülmemiş kolaylıkla değiştirebilmesine imkan veriyor. Editas Medicine şirketi önümüzdeki yıl Crispr kullanarak, nadir bir körlük çeşidinin tedavisi için insan deneklerle çalışmaya başlamayı öngörğyor.

Geçen hafta Salı günü onay verilen kanser tedavisi deneyi, tıp alanında çalışanların beklediğinden çok daha erken hayata geçebilir. Deney, tedavisi zor olan multipl myelom, sarkom ve melanomlara odaklanacak. Uzmanlar hastalardan kan örnekleri alacak, kanda da bağışıklıktaki rolü büyük olan T hücrelerinin DNA’sını, kanserle daha iyi baş edecek şekilde değiştirecek. Ardından modifiye edilmiş T hücrelerini içeren kan, hastalara geri verilecek ve tekniğin güvenliği ve etkinliği ölçülecek.

Bu deneyin, hastalıklarla baş etmeye, gıdaları modifiye etmeye ve diğer amaçlara yönelik DNA deneylerinin önünü açması muhtemel. Çalışmalar, Parker Kanser ve İmmünoterapi Vakfı tarafından finanse ediliyor, vakfı bu sene kurmuş olan Sean Parker, dosya paylaşım servisi Napster’ın ortak kurucularından, ve Facebook şirketinin ilk başkanı.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…