‘Son bir haftada 5 binden fazla terörist Türkiye’den Suriye’ye geçti’

21 Nisan 2016
‘Son bir haftada 5 binden fazla terörist Türkiye’den Suriye’ye geçti’

Suriye Başbakanı Vail Nadir el Halki, Türkiye Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar’ın yanı sıra İngiltere ve Fransa gibi Batılı ülkelerin Suriye’de siyasi sürecin ilerlemesini istemediğini ve teröristleri silahlandırmaya devam ettiğini belirtti.

Sputnik’e konuşan El Halki, “Rusya ve ABD arasında ateşkese dair anlaşmalar ihlal edildi. Sonuçta Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar’ın yanı sıra İngiltere ve Fransa gibi Batılı ülkelerin Suriye’de siyasi sürecin ilerlemesi konusunda gerçek bir isteğe sahip olmadığını görüyoruz” dedi.
Bu ülkelerin krizin çözüme kavuşmasına yardım etmek yerine teröristleri silahlandırdığını ve militan gönderdiğini kaydeden El Halki, “Son bir haftada 5 binden fazla militan Türkiye sınırından Halep ve İdlib’e geçti” diye konuştu.

‘SURİYE ORDUSU VE DOST ÜLKELER SAYESİNDE SALDIRILARI GERİ PÜSKÜRTÜYORUZ’

Türkiye ve diğer ülkelerin Suriye’nin altyapısını ve ekonomisini yok ederek ülkeyi dizleri üzerine çökertmeye çalıştığını ifade eden Suriye Başbakanı, “Ancak Suriye ordusu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad liderliğindeki yönetim ve başta Rusya ve özellikle de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere dost ülkeler sayesinde, Suriye tüm bu saldırıları geri püskürtüyor” ifadelerini kullandı.

Suriye’de uluslararası terörle savaşmaya devam edeceklerini vurgulayan El Halki, “Özellikle IŞİD ve El Nusra ile savaşımız devam edecek” dedi.

‘RİYAD GRUBU SUUDİLERİ, TÜRKİYE’Yİ VE KATAR’I TEMSİL EDİYOR’

Suudi Arabistan destekli Yüksek Müzakere Komitesi’nin Cenevre’deki görüşmelerden çekilmesinin görüşmelerin başarısız olduğu anlamına gelmediğini de kaydeden El Halki, şunları söyledi:

“Riyad’dan gelen heyet muhalefetin tek temsilcisi değil. Bu heyetin siyasi pozisyonunun Suudi Arabistan’ı temsil ettiği ve bunun Türkiye, Katar ve çok sayıda Batılı ülke arasında koordinasyonla sağlandığı açık. Cenevre’deki görüşmelerin başarısıyla gerçekten ilgilenmiyorlar. Komite başkanının görüşmelerin durdurulması ve Suriye’deki silahlı grupların faaliyetlerini artırmasıyla ile ilgili açıklamaları da, Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar hükümetlerinin amaçlarına uygundur.”

Suriye: Türkiye militanlara ağır silahlar vermeye devam ediyor

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin Suriye'deki teröristlere gruplara ağır silahlar vermeye devam ettiğini söyledi.

SANA'nın haberine göre, Çin'in Suriye Özel Temsilcisi Xie Xiaoyan ile bir araya gelen Muallim’in gündeminde Suriye’deki krize ilişkin son gelişmeler vardı.
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin Suriye'deki teröristlere gruplara ağır silahlar vermeye devam ettiğini söyleyen Muallim, terörle mücadelede ilgili BM ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının hayata geçirilmesi amacıyla uluslararası bir tutum birliği gerektirdiğinin altını çizdi.

Muallim, Şam hükümetinin teröristlerle savaşmaya devam edeceğini de belirtti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…