34 kişinin öldüğü Brüksel'deki saldırıları IŞİD üstlendi

22 Mart 2016
34 kişinin öldüğü Brüksel'deki saldırıları IŞİD üstlendi

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Zaventem Havalimanı'nda 2 patlama oldu. Paris zanlısı Abdeslam'ın yakalandığı Molenbeek'te ise AB kurumlarına yakın 3 metro istasyonu hedefteydi. Belçika Devlet televizyonu VRT,havalimanında 14, metroda 20 kişinin öldüğünü açıkladı.

Russia Today'in Mısır medyasından aktardığı habere göre, üstlenme açıklaması IŞİD bağlantılı Amak Haber Ajansı'nda yayınlandı.

IŞİD destekçilerinden saldırıya övgü

IŞİD destekçileri, sosyal medyada Brüksel’deki saldırılara övgü yağdırdı.

IŞİD destekçisi bir kişi, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da Irak Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) 'devlet' olarak niteleyerek şu mesajı paylaştı:

“Siz Müslümanların öldürülmesini yeniden teşvik etmeden önce devlet, sizi yöntemlerinizi bin defa daha yeniden değerlendirmeye ve Müslümanların artık onları koruyan bir devleti olduğunu anlamaya zorlayacak.”

Patlamaları övenlerden bazıları, Arapça olarak #Brusselsonfire (#Brükselyanıyor) etiketini kullandı. IŞİD destekçileri 13 Kasım'daki Paris saldırılarından sonra da #Parisyanıyor etiketi altında toplanmıştı.Buna karşılık El Kaide destekçileri saldırıyla ilgili fazla bir paylaşımda bulunmadı, ana akım medyanın haberlerini paylaşmakla yetindi.

BFM TV'nin haberine göre, Belçika istihbaratı dün saldırı hazırlığıyla ilgili istihbarat elde etti. Ancak istihbarat servisi, muhtemel saldırıların yeri ve zamanı hakkında bilgi edinemedi.

BELÇİKA BAŞBAKANI: KÖR SALDIRILARIN HEDEFİ OLDUK

Saldırının ardından kameralar karşısına geçen Belçika Başbakanı Charles Michel, “Korktuğumuz oldu, kör saldırıların hedefi olduk” dedi. “Bugün Belçika için karanlık bir gün” diyen Michel, saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralının olduğunu doğruladı.

UÇUŞLAR DURDURULDU

Patlamanın olduğu havalimanında ise tüm uçuşlar durduruldu. Havalimanına giriş çıkışlar tamamen kapatıldı. Havaalanına giden trenler de durduruldu. 

OTEL HASTANEYE ÇEVRİLDİ

Patlamanın ardından havalimanı karşısında bulunan otel, sahra hastanesine çevrildi. Yaralıların tedavisi burada yapılıyor. Havalimanında bulunan yolcular ise güvenlik gerekçesiyle pistlere alındı. Patlamanın, Amerikan Havayolları kontuarının yanında gerçekleştiği bildirildi. Afet durumu ilan edilen havalimanına giden hızlı tren seferleri durduruldu.

TERÖR ALARMI EN ÜST SEVİYEDE

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, yaptığı açıklamada "terör alarm"ını en üst düzeye yükselttiklerini söyledi. 

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATIYOR

Belçika televizyon kanalı RTBF'a konuşan bir görgü tanığı, Sheraton Oteli'nin karşısındaki gidiş terminalinde yaralılar gördüğünü söyledi.

Swissport'ta çalışan bir görgü tanığı da VRT televizyon kanalına "Ara almıştım ve çok büyük bir patlama duydum, hissettim. Buradan gidiş salonunu görebiliyoruz. Çok büyük bir duman yükseldiğini gördüm" dedi.

Görgü tanığı, "Camlar tamamen paramparça oldu. İnsanlar şok olmuş halde dışarı çıktı, hiç iyi görünmüyor" diye konuştu.

4 GÜN SONRA PATLAMA

Patlamalar, Paris'te Kasım ayında düzenlenen saldırıların zanlısı Salah Abdeslam'ın Brüksel'de yakalanmasından dört gün sonra yaşandı.

BELÇİKA İÇİŞLERİ BAKANI ALARM DURUMUNDAYIZ DEMİŞTİ

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, Paris saldırganı Salah Abdeslam'ın yakalanmasından sonra teröristlerin intikam niteliğindeki bir saldırı gerçekleştirebilecekleri ihtimaline karşılık alarm durumunda olduklarını açıklamıştı. Belçika İçişleri Bakanı Jambon "Bir teröristi yakalamak diğerlerini harekete geçirebilir, bunu göz önünde bulunduruyoruz" ifadesini kullanmıştı.Fransız polisi, Abdeslam'ı yakalama operasyonun ardından Abdeslam'la bağlantılı bazı kişilerin Belçika'nın başka bölgelerine kaçtığı uyarısı yapmıştı.

Brüksel'deki patlamadan 4 gün önce Erdoğan "Bu bombaların Brüksel'de patlamaması için sebep yok" demişti.

Avrupa'nın göbeğindeki patlama, akıllara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini getirdi. Erdoğan, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde yaptığı konuşmada Brüksel'de PKK'nın çadır kurmasına izin verilmesine sert tepki göstermişti.

"BRÜKSEL'DE VEYA AB'NİN HERHANGİ BİR ŞEHRİNDE DE PATLAYABİLİR"

Batı'nın, teröre karşı tutumunu sert sözlerle eleştiren Erdoğan, "Brüksel'de veya AB'nin herhangi bir şehrinde bu bombalarının patlamaması için hiçbir sebep yok. Mayın tarlasında dans etmek gibidir bu. Koynunuzda yılan besliyorsunuz. Beslediğiniz o yılan her an sizi de sokabilir. Bombalar sizin şehirlerinde patladığında bizim ne hissettiğimizi anlayacaksınız, ancak çok geç olacak." demişti.

 

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…