İntihara sürüklenen Cansel'in okulunda yöneticiler görevden alındı

22 Şubat 2016
İntihara sürüklenen Cansel'in okulunda yöneticiler görevden alındı

CANSEL'İN İNTİHARINI POLİS KAYITLARINA 'SINAV STRESİ' OLARAK GEÇTİLER! --Kayseri’de yaşayan lise öğrencisi Cansel K.'nin öğretmeninin cinsel istismarına uğramasının ardından durumu bildirdiği okul idaresi olayı kapatmak istemiş, şikayetlerinden sonuç alamayan Cansel imtihar etmişti..

Melikgazi’de lisede okuyan 12’nci sınıf öğrencisi Cansel, öğretmeni Bayram Ö.’nün cinsel istismarına uğrayınca durumu önce arkadaşlarıyla ardından öğretmenleriyle paylaştı.

Okul yönetimi olayın üzerini kapatmak istedi. Şikayetlerinden sonuç alamayan Cansel, çarşamba günü evinde babasının tabancasıyla kendisini başından vurdu. Ağır yaralanan Cansel, hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. Cansel Kırşehir’de toprağa verildi.

Cansel’in ailesi olayla ilgili şöyle konuştu: “Okul yönetimine şikayet etmiş fakat olayın üstü kapatılmak istenmiş. Olaydan bütün arkadaşlarının haberi var. Matematik öğretmeni Kayseri Kapalı Cezaevi’nde. Mahkemede suçunu itiraf etmiş. Öğretmen, okul yönetimi ve hatta Milli Eğitim Bakanlığı hakkında tazminat davası açacağız. Sorumluların ceza alması için elimizden gelen ne varsa yapacağız.”

Olayın duyulmasının ardından sosyal medya #canseliçinsusma tag'inde birleşti. 

OLAYIN kamoyunda duyulması ardından yetkililer harekete geçti.

Öğretmenin açığa alındıktan sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandığını hatırlatan Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü, okul yönetiminin de açığa alındığını söyledi.

Kayseri Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, "Bu işin neticede savcılığa ve adliyeye intikal etmiş bir boyutu var. İdari olarak da gerekli soruşturma sürecini başlattık. Okul yönetimini ve o öğretmeni de açığa aldık. Şu an o öğretmen tutuklu" dedi.

Çandıroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, iddialarla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığını söyledi. "Hiç kimsenin istemediği ve istemeyeceği bir olaydır çünkü ne olup olmadığını bilmiyoruz" diyen Çandıroğlu, şunları kaydetti:

"Adliye, bu olayın ne olup olmadığını söyleyecek. Öğrendiğimiz andan itibaren ilgili tarafların tamamını İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz toparladı, tutanak altına aldı ve aynı anda da savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bu işin neticede savcılığa ve adliyeye intikal etmiş bir boyutu var. İdari olarak da gerekli soruşturma sürecini başlattık. Okul yönetimini ve o öğretmeni de açığa aldık. Şu an o öğretmen tutuklu."

CHP SORU ÖNERGESİ VERDİ

Öte yandan Meclis Başkanlığı'na Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cansel K.'nin hayatına son vermesiyle sonuçlanan olayla ilgili sorumlular hakkında işlem yapılıp yapılmadığını sordu.

Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

"Lisede okuyan 12’nci sınıf öğrencisi Cansel’in, öğretmeni B.Ö.’nün cinsel istismarına uğrayınca okul yönetimiyle durumu paylaştığı halde, okul yönetiminin olayın üzerini kapattığı iddiası doğru mudur? İddialar ile ilgili olarak okul yönetimi hakkında inceleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa, akıbeti nedir? İddialar ile ilgili olarak idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa akıbeti nedir?

Şikayetlerinden sonuç alamayan Cansel’in kendisini başından vurarak hayatını kaybetmesinde sorumluluğu bulunanlar kimlerdir? Bu kişiler hakkında ne tür işlemler yapılmıştır? Cansel’in ailesinin yapmış olduğu açıklamada matematik öğretmeni B.Ö.’nün mahkemede suçunu itiraf ettiği ifade edilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı konu ile ilgili öğretmen ve okul yönetimi hakkında ne tür yaptırımlar uygulamıştır? Olayın üzerini kapattığı iddia edilen okul yönetimi görevden alınacak mıdır?

Daha önceki yıllarda dersine girmiş olduğu öğrencileri çeşitli sözler ile aşağıladığı iddiası doğru mudur? Dersler esnasında özellikle kız öğrencilere 'namus' konusunda öğütler verdiği ancak erkek öğrencilere cinsel içerikli terimler kullandığı iddiası doğru mudur? Konu ile ilgili öğrencilerin okul yönetimine şikayette bulunduğu ancak okul yönetiminin yapılan şikayetleri dikkate almayarak geçiştirdiği iddiası doğru mudur?

'MESAİ SAATLERİNDE OKULDAN AYRILDI MI'

Matematik öğretmeni B.Ö.’nün siyasi görüşü sebebiyle okul yönetimi tarafından korunduğu, yaşanan olayların ve yapılan şikayetlerin göz ardı edildiği iddiası doğru mudur? 15 Şubat 2016 tarihinde matematik öğretmeni B.Ö.’nün özel ders verme bahanesi ile Cansel’i bir bağ evine götürerek tecavüz ettiği iddiası doğru mudur? 15 Şubat 2016 tarihinde matematik öğretmeni B.Ö.’nün mesai saatleri içerisinde özel ders verme bahanesi ile Cansel’i bir bağ evine götürerek Cansel’e tecavüz ettiği iddiası doğru ise matematik öğretmeni Bayram Ö. mesai saatleri içerisinde görev yerinden okul yönetiminden izin alarak mı ayrılmıştır? İzin alınmışsa, okul yönetiminden kim tarafından izin verilmiştir?

'SINAV STRESİNE BAĞLI İNTİHAR' MI YAZILDI'

Cansel’in ailesine olaydan sonra ilgili Bakanlıkça psikolojik destek sağlanmış mıdır? Cansel’in matematik öğretmeni B.Ö.’nün tecavüzünden sonra intihar ederek hayatını kaybetmesi olayına ilişkin, polis tutanaklarına 'sınav stresine bağlı intihar ettiği' ifadelerinin yansıdığı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise polisin bu olayın üzerini örtmeye çalışmasının gerekçesi nedir? Konunun üzerinin kapatılması yönünde talimatlar verildiği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise ilgili talimatlar kim ya da kimler tarafından verilmiştir?"

İKD: Cansel'i fetvalarınız öldürdü

Kayseri’de yaşayan lise öğrencisi Cansel K.'nin (18) öğretmeninin cinsel tacizine uğramasının ardından hayatına son vermesi üzerine İlerici Kadınlar Derneği bir açıklama yayımladı.

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) imzası ile yayımlanan açıklamada Cansel'in ölümünün nedeninin fetvalar, kadın düşmanlığı ve gerici eğitim olduğu belirtilirken, şu ifadelere yer verildi;

"Cansel ‘in, öğretmeninin tecavüzüne uğrayarak intihara sürüklenmesine sessiz kalınmamalıdır!

Ülkemizde kadının,  tecavüze, tacize, cinayete, gerici uygulamalara, sömürüye, aşağılanmaya uğramadığı tek bir gün yoktur.

Cansel’in artık aramıza olmaması ise tüm bunların kesişmesidir.

Cansel , daha 18 yaşını bile tamamlamamıştır.  Öğretmeninin tecavüzüne uğramış, tecavüz okulda örtbas edilmiştir. Tecavüzcü öğretmen, okul tarafından kollanmış, derslere girmeye devam etmiştir. Okul yönetimi öğrencinin yanında değil, tecavüzcünün yanında yer almıştır.

Ülkemizdeki hukuk uygulamaları, tecavüze uğrayan kadına yönelik gerici bakış ve baskı, AKP eli ile palazlandırılan gerici okul yönetimleri Cansel’e yaşam alanı bırakmamıştır.

Bugün biz kadınların elini her zamankinden daha çabuk tutması, örgütlenmesi ,  gericiliğe, eşitsizliğe karşı güçlü bir mücadele vermesi gerekmektedir.

Cansel’lerin buseleri solmasın, ülkemiz kadın kanında boğulmasın diye!"

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…