ABD'de milyarder Trump ve sosyalist Sanders'ın ilk zaferi

10 Şubat 2016
ABD'de milyarder Trump ve sosyalist Sanders'ın ilk zaferi

ABD'de başkan adaylarının belirlenmesi için yapılan ikinci ön seçimin sonuçları netleşti. New Hampshire'deki yarışı, Iowa'daki ilk önseçimi çok az farkla kaybeden Trump ve Sanders galip geldi.

 ABD’de kasımda yapılacak başkanlık seçimlerinde partilerin başkan adaylarının belirlenmesinde önemli rol oynayacak ön seçimlerin ikincisi New Hampshire eyaletinde yapıldı. Başkanlık adaylığı yolundaki bu ikinci ön seçimi Cumhuriyetçi Parti’den Donald Trump, Demokrat Parti’den de Bernie Sanders büyük farkla kazandı.

Gömülü resim için kalıcı bağlantı

Resmi olmayan sonuçlara göre oy oranı dağılımı şu şekilde oldu:

Demokratlar

Bernie Sanders: 59.9

Hillary Clinton: 38.5

Cumhuriyetçiler

Donald Trump: 34.5

John Kasich: 16.4

Ted Cruz: 11.5

Jeb Bush: 11.2

Marco Rubio: 10.5

Chris Christie: 7.6

Carly Fiorina: 4.2

Ben Carson: 2.3

TRUMP: BUNU UNUTMAYIN

Diğer taraftan sonuçlar, ABD siyasetindeki yerleşik düzenin değişmesi için verilen bir tepki olarak yorumlandı. Nitekim siyaset dışından geldiği için ilgi çeken ama sığınmacı ve Müslüman karşıtı açıklamalarıyla da bir hayli tepki çeken Trump, mitinglerindeki sloganı tekrarlayarak “ABD’yi yeniden büyük bir devlet yapacağız” dedi. Çin, Japonya ve Meksika’yı alt etme sözü veren Trump, “Tanrı’nın elinden çıkan en iyi başkan olacağım. Bunu unutmayın!” ifadesini kullandı. 

SANDERS: HÜKÜMET ZENGİN DESTEKÇİLERE AİT DEĞİLDİR

Kendisi sosyalist olarak tanımlayan, ilk ön seçimde topladığı oyların oranını sağ yumruğunu havaya kaldırarak kutlamasıyla gündeme oturan ve kendisini kıl payı geçen eski Dışişleri Bakanı Clinton’ı Wall Street tarafından desteklendiği için ilerlemeci olamayacağı konusunda eleştiren Sanders, galibiyeti sonrası yaptığı konuşmada büyük alkış topladı.

İlk galibiyetini yine sağ yumruğunu havaya kaldırarak kutlayan Sanders, “Bugün Wall Street’ten Washington’a, Maine’den California’ya kadar her yerde yankılanacak bir mesaj gönderdik: Büyük devletimizin hükümeti yalnızca bir avuç dolusu zengin kampanya destekçilerine değil tüm insanlara aittir” ifadelerini kullandı.

ABD halkının yozlaşmış bir kampanya sistemini onaylamayacağını vurgulayan Sanders, yine de yarışın henüz bitmediğini altını çizdi: “Bana mutfak lavabosu haricinde her şey fırlatıldı. Onun da yakında geleceğini hissediyorum.”

CLINTON: TÖKEZLEYİP DÜŞMENİN NE OLDUĞUNU DA BİLİRİM

Öte yandan Sanders’ı kutlayan Clinton, oylarını artırmak için yapacak bazı işleri olduğunu söyledi. Seçmenlerine eşi ve eski Başkan Bill Clinton ile kızı Chelsea’nin yanında hitap eden Clinton, “Gençlerin beni desteklemediğini biliyorum ama ben onları destekliyorum. Biliyorum, kutsanmış bir hayat yaşadım ama tökezleyip düşmenin de olduğunu da bilirim” dedi.

İLK ÖN SEÇİMDE NE OLMUŞTU?

Ön seçimlerin ilki 1 Şubat’ta Iowa eyaletinde yapılmıştı. Iowa’da Demokratlardan Clinton ile Sanders yarışı kafa kafaya götürürken, Clinton rakibine binde 2 puan farkla üstünlük sağlamıştı. İstediği sonucu alamayan demokratların diğer aday adayı eski Maryland Valisi Martin O’Malley ise ‘havlu attığını’ duyurmuştu.

Cumhuriyetçilerde ise Teksas Senatörü Cruz oyların yüzde 28’ini toplayarak ilk sırada yer almıştı. Cruz’u yüzde 24 ile Trump, yüzde 23 ile de Rubio takip etmişti. Cumhuriyetçi Parti’de Iowa ön seçimlerinin ardından Kentucky Senatörü Rand Paul, eski Arkansas valisi Mike Huckabee ve eski Pensilvanya senatörü Rick Santorum adaylıktan çekilmişti.

ÜÇÜNCÜ ÖN SEÇİM 20 ŞUBAT'TA

Ülkede bir sonraki ön seçimler 20 Şubat'ta gerçekleştirilecek. Demokrat Parti 20 Şubat'ta Nevada'da ‘parti toplantıları’ yöntemiyle, Cumhuriyetçi Parti ise Güney Carolina'da geleneksel seçim usulüyle ön seçimlerini yapacak.

BERNIE SANDERS KİMDİR? 

Kendini ‘demokrat sosyalist' olarak tanımlayan Bernie Sanders, 1941 yılında New York'ta doğdu. Yahudi bir ailenin çocuğu olan Sanders, 60'lı ve 70'li yıllarda savaş karşıtı hareketin içinde yer aldı. 1981-1989 yılları arasında, Burlington (Vermont eyaletindeki en büyük şehir) Belediye Başkanı olarak görev yaptı. 1990 yılında ABD Temsilciler Meclisi seçimlerine katılan Sanders, 40 yıl aradan sonra seçilen ilk bağımsız siyasetçi oldu.

2007'de, o zamanlar Illinois senatörü olan Obama'nın aktif desteğiyle senatör seçilen Sanders, 2010 yılında vergi politikalarını eleştirmek için Senato'da yaptığı konuşmanın 8,5 saat sürmesiyle hafızalarda kendine yer edindi. Sanders'ın ‘oldukça uzun' konuşması, ABD'deki gelir dağılımına dikkat çekiyor ve George Bush döneminden kalan vergi politikalarının zenginlere yaradığını vurguluyordu.

'HERKESE SAĞLIK HİZMETİ'

İskandinav ülkelerinin sağlık politikalarını öven ve ABD'deki sağlık sigortasının da herkesi kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirten Sanders'ın Wall Street'e yönelik eleştirileri de destekçileri tarafından büyük övgüyle karşılanıyor.

Irak savaşına karşı çıkan ve ABD'nin nükleer politikalarına kaygıyla yaklaşan Sanders, rakibi Hillary Clinton'ın yaklaşık 40 puan gerisinde başladığı yarışı başa baş tamamladı.

Başkanlık yarışının en önemli ayaklarından biri kabul edilen Iowa seçimlerinde Clinton ve Sanders, 6 seçim bölgesinde birbirine çok yakın oy aldı ve parti görevlilerinin önerisi üzerine delege sayılarını belirlemek için yazı tura atıldı.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…