Erdoğan'ın uluslararası hukuka aykırı isteği neydi?

19 Aralık 2015
Erdoğan'ın uluslararası hukuka aykırı isteği neydi?

Rusya lideri Vladimir Putin’in geleneksel olarak düzenlediği basın toplantısının Türkiye ile ilgili bölümünde, “Türk tarafının uluslararası hukuka aykırı” isteklerinin olduğunu söyledi. Peki bu istekler neydi?

İşte Putin’in bu açıklamasından sonra herkes Erdoğan yönetiminin “uluslararası hukuka aykırı” isteklerinin neler olduğunu öğrenmenin peşine düştü. Başta ABD olmak üzere Batı ülkelerinin başkentlerinde bu isteklerin ne olduğunu öğrenmek doğrudan ya da paralel bir dizi temas başlatıldı.  İstihbarat örgütleri harekete geçti. İddialı medya kuruluşları neler olduğunu ortaya çıkmaya çalıştı. Ancak kayda değer bir gelişme sağlanamadı.

ABC Gazetesi’nin Moskova Temsilcisi M. Esen, Kremlin’e çok yakın kaynaklardan bu özel görüşmede Erdoğan ve ekibinin “uluslararası hukuka aykırı isteklerinin” neler olduğunu öğrendi.

İşte ABC Moskova Temsilcisi M. Esen’in haberi:  

ERDOĞAN’IN ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI İSTEĞİ NEYDİ?

Rusya lideri Vladimir Putin’in önceki gün düzenlediği geleneksel yıl sonu basın toplantısının Türkiye ile ilgili bölümünde, “Türk tarafının uluslararası hukuka aykırı” isteklerinin olduğunu söyledi.

Kremlin’e yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilerde, bu isteklerin neler olduğuna dair önemli ayrıntılar gün yüzüne çıkmaya başladı. Ulaştığımız bilgilere göre görüşmenin içeriği ve katılanlar oldukça dikkat çekici. Dar bir toplantı olduğu anlaşılıyor.

Görüşmede Türk tarafında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan , Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan yer alırken; Rusya tarafında Başkan Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dış İstihbarat yetkilileri ve Gazprom yöneticileri yer alıyor. Görüşme Erdoğan, Putin, Sinirlioğlu, Fidan ve Rus istihabarat yetkililerinin katılımıyla devam ediyor.

ABD’den habersiz harekat

Türk tarafı önce bazı talepleri öne sürüyor. Bu taleplerden ilki; Suriye’nin Cerablus bölgesine yapılacak Türk-Amerikan hava saldırısının ardından Türk ordusunun Amerika’dan bağımsız bir şekilde bölgede güvenli bir hat oluşturmaya yönelik kara harekatı talebi oluyor.

Rus tarafı bu beklenmedik talep üzerine, Türkiye’nin endişelerini anladıklarını, ancak Amerika’nın gerçek hedefinin o bölgenin Kürt kontrolüne verilmesi yönünde olduğu, yine de Türk tarafının bu yönde bir adım atması durumunda buna göz yumacaklarını belirtiyorlar. Çünkü, asıl hedeflerinin Fırat’ın batısından Akdeniz’e terörden arındırılmış bir bölge oluşturmak olduğunu açıkca ifade ediyorlar.

IŞİD petrolü ve Erdoğan

Türk taleplerinden en ilginç olanını ise, petrol sevkiyatı oluşturuyor. Bu petrol IŞİD’in AKP Hükümeti aracılığıyla pazarladığı petrol. Zaten bu nedenle Rusya ve Putin, Erdoğan yönetiminin İslamcı terör örgütü IŞİD’in petrolünü aldığını ve pazarladığını ileri sürerken kendilerinden bu kadar emin. Çünkü, öyle anlaşılıyor ki, bu işi yaptıklarını doğrudan Erdoğan söylemiş.

Söz konusu görüşmede, Türk tarafı bu sevkiyatın kesilmemesi gerektiğini, zira bu petrol sevkiyatı karşılığında Suriye’deki sivil halkın gıda ve ilaç ihtiyaçları dahil her türlü desteğin Türkiye’den temin edildiği, Türkiye’nin kendi içindeki mültecilere yardım yapmakta bile zorlandığını, Suriye halkının bu ihtiyaçlarının Türkiye’den karşılanabilmesinin bu aracılar sayesinde mümkün olduğunu belrtiyorlar.

Bunun üzerine Ruslar, dinci terör örgütlerine silah sevkiyatı yapılmadıkça bu konunun bir sorun olmayacağını belirtiyorlar.

Barzani anlaşmazlığı

Görüşmede Barzani konusu da gündeme geliyor. Edindiğimiz bilgiler ABD’nin canını sıkacak türden. Türk tarafı görüşmede, Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin şu anda en makul Kürt hareketinin lideri olduğunu belirtiyor ve PKK/PYD güçlerinin Amerika’nın kontrolüne geçtiğini, bu durumun Rusya açısından da sorun olduğunu ve PKK baskısının yanı sıra IŞİD saldırılarından da korunması amacıyla Barzani’ye gereken yardımın yapılması gerektiğini belirtiyorlar.

Rus tarafı ise, Irak merkezi hükümetinin onayı olmadan Irak’ın iç işlerine müdahele taraftarı olmadıklarını vurgulayarak, şuan tüm enerjilerini Suriye’de terörün yok edilebilmesine odakladıklarını belirtiyorlar.

Güvenilir ve üst düzey kaynaklardan öğrendiğimize göre; görüşmenin hiçbir noktasında ne Türkmenler ne de hava sahası ihlalleri konusu gündeme geliyor.

Vladimir Putin’in basın toplantısında "açıklamayacağım" dediği konuların bir kısmının bunlar olduğu anlaşılıyor. Ancak gelecek günlerde Kremlin’den daha çok bilgi sızacağa benziyor. Biz de ABC olarak ulaştığımız bütün sıcak haber ve bilgileri sizlerle paylaşacağız. 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…