Mardinli Aziz Sancar'a Nobel Kimya ödülü

7 Ekim 2015
Mardinli Aziz Sancar'a Nobel Kimya ödülü

Aziz Sancar HDP Mardin milletvekili Mithat Sancar'ın kuzeni --Çalışmalarını ABD'de sürdüren Mardin doğumlu genetik bilimci Prof. Dr. Aziz Sancar, bu yılki Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Sancar, ödülü İsveçli Tomas Lindahl ve ABD'li Paul Modrich ile paylaştı.

Orhan Pamuk'un edebiyat ödülünden sonra ikinci, bilim dalında ilk bilim ödülünü Türkiyeli bir bilim insanı alıyor..

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nin açıklamasına göre üç uzman, genetik alanında yaptıkları araştırmalardan ötürü ödüle layık görüldü. Araştırmacılar 850 bin euro değerindeki ödülü paylaşacak.

Nobel Kimya Ödülü geçen yıl yüksek çözünürlüklü görüntülemeye imkân veren mikroskop teknolojisini geliştiren Stefan Hell, Eric Betzig ve William Moerner isimli araştırmacılara verilmişti.

2015 Nobel ödüllerini kazananlar, bu hafta içinde duyuruluyor. Nobellerin açıklanmasına tıpla başlandı. İrlandalı William Campbell, Japon Satoshi Omura ile Çinli Youyou Tu'nun ödülü paylaştıkları açıklandı.

Temel parçacıklardan nötrinonun bir kütleye sahip olduğunu ortaya koyan araştırmacılar Takaaki Kajita ve Kanadalı Arthur McDonald Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

Yarın Edebiyat Ödülü'nün sahibi açıklanacak. Merakla beklenen Barış Ödülü ise cuma günü belli olacak. Pazartesi günü ise ekonomi ödülü duyurulacak.

Nobel Ödülleri, Alfred Nobel'in ölüm tarihi olan 10 Aralık'ta törenle sahiplerine sunulacak.

© Deutsche Welle Türkçe

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…