Rojova'da Rojava Film Komünü oluşturuldu

16 Temmuz 2015
Rojova'da Rojava Film Komünü oluşturuldu

Komün çocukları Charlie Chaplin filmleriyle buluşturdu --Suriye'deki Cizîr kantonunun Dirbêsiyê kentinde kurulan Rojava Film Komünü, sinemacılara "Şimdi kim özgürce film çekmek istiyorsa Rojava'ya gelmeli. Rojava Film Komunü'yle buluşmalı" çağrısı yaptı.

İç savaşın devam ettiği Rojava’da Rojava Film Komünü oluşturuldu.

Cizîr kantonunun Dirbêsiyê kentinde kurulan komün öncelikli amaçlarını ‘sinema filmleri, belgeseller üretmek ve üretimlerini halklarıyla ve dünya ile paylaşmak’ olarak ilan etti. Komün bünyesinde şimdiye kadar Şengal katliamını konu alan bir belgeselin montajı tamamlandı. İki kısa ve bir uzun metraj filmin ise çekimleri bitirildi.

Komünün amaçlarından birisi de Rojava’ya belgesel-film çekmeye gelen sinemacılara destek olmak... Komün, sinemacıların kurumlardan çekim izinlerini alması, konaklama, beslenme, güvenlik gibi konularda destek olacak.

İhtiyacı olanlara da teknik ekipman sağlayacak. Komün tarafından sinemacılara yapılan çağrıda, “Şimdi kim özgürce film çekmek istiyorsa Rojava’ya gelmeli. Rojava’da kim film üretmek istiyorsa Rojava Film Komunü’yle buluşmalı” denildi.

Sinema komününde eğitim seminerleri de veriliyor. Animasyon atölyesinde bir araya gelen çocuklar kendi karakterlerini yaratırken, bir kısa ve bir uzun metraj filmin senaryo çalışmaları ise tüm hızıyla devam ediyor. Yeni oluşturulan salonlarda çocukların Charlie Chaplin filmleriyle buluştuğu gösterimlere ilgi hayli yoğun oldu. Ayrıca yeni sinema salonlarının oluşturulması, yıkılanların onarılması ve seyirciyle buluşturulması da komünün çalışmaları arasında yer alıyor. Sinema komünü, sinema sanatının başyapıtlarını Rojava’da yaşayan halklara kendi dillerinde göstermek gibi bir hedef de koydu. Bu amaçla sinema salonları dışında köy meydanları, kültür merkezleri, fabrika yemekhanelerinde gösterimler planlanıyor.

RADİKAL

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…