“Selam Plüton!”

14 Temmuz 2015
“Selam Plüton!”

NASA’nın insansız uzay aracı New Horizons, cüce gezegen Plüton’a en yakın mesafeye ulaştı. Teyit sinyallerinin sabaha karşı Dünya’ya ulaşması bekleniyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) insansız uzay aracı ‘New Horizons' (Yeni Ufuklar), cüce gezegen Plüton'a en yakın mesafeye ulaşarak yoluna devam etti. Dokuz yılı aşkın bir süredir devam eden yolculuğun sonunda NASA'da coşkulu kutlama havası vardı. Maryland'deki Laurel kontrol merkezinde NASA çalışanları, aileleri ve yüzlerce konuk sevinç çığlıkları attı.

Haber, NASA'nın Twitter hesabından “Selam Plüton. En yakın mesafeye ulaştık. Herkese tebrikler” ifadesiyle paylaşıldı.

Satte hızı 50 bin kilometreyi bulan uzay aracının, hakkında fazla bilgi bulunmayan Plüton sistemine girişi, küçük toz parçacıklarıyla çarpışma riski nedeniyle tehlikeli bir misyon olarak değerlendiriliyordu. Plüton etrafındaki New Horizons, Plüton'a 12 bin 500 kilometre yaklaştı. Şimdi uçuşun sorunsuz geçtiğine dair teyit sinyalinin NASA'ya ulaşması bekleniyor. New Horizons'dan gelecek sinyalin Dünya'ya çarşamba sabah erken saatlerde ulaşması bekleniyor.

“Tarihi bir an”

Gömülü resim için kalıcı bağlantı

New Horizons'ın Güneş Sistemi'nin kenarındaki cüce gezegen ile karşılaşması, uzaycılık tarihinde tarihi bir an olarak nitelendiriliyor. New Horizons, hakkında fazla araştırma bulunmayan Plüton ve etrafındaki beş uyduya en fazla yaklaşan araç oldu.

NASA'dan yapılan açıklamada en yakın mesafeye TSİ 14:49'da ulaşıldığı, aracın araştırma çalışmalarının ardından Dünya'ya sinyali salı gecesi TSİ 23:00'te göndereceği bildirildi. Yaklaşık 4 milyar 800 milyon kilometre uzaklıktaki Dünya'ya sinyalin varmasının dört buçuk saati aşkın bir zaman alacağı, dolayısıyla ancak çarşamba sabahı TSİ 04:00'te ulaşabileceği kaydedildi.

Tabii bunun için New Horizons'ın yolculuğu çarpışma yaşamadan hasarsız atlatması gerekiyor. Misyonun bilimsel direktörü Alan Stern, Plüton'un etrafındaki parçacıklarla çarpışma riskini 10 binde bir olarak açıklamıştı.

On yıllar boyunca Güneş Sistemi'ndeki dokuz büyük gezegen arasında sayılan Plüton, 2006 yılında cüce gezegen ilan edilmişti. Plüton'u da kapsayan Kuiper Kuşağı alanı, Güneş Sistemi'nin dört buçuk milyar yıl önceki başlangıç dönemine dair işaretler taşıyor. NASA bilim misyonlarında görevli John Grunsfeld, “Plüton sistemi Güneş Sistemimizin başlangıcından kalma bir fosil artıktır. New Horizons'ın misyonu yeni bir araştırma alanı açmış olacak. Nereden geldiğimizi öğreneceğiz” diye konuştu.

New Horizons, yolculuğu sırasında şimdiden önemli veriler sağladı. Örneğin aracın ölçümlerine göre Plüton'un bin yüz 85 kilometrelk çapla sanıldığından biraz daha büyük olduğu ortaya 

çıkmış oldu. NASA'nın fotoğraflarında ayrıca Plüton'un yüzeyinde kalp şeklinde açık renkli bir leke keşfedildi.

DW,AFP/BK,ET

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…