Irkçı-faşist saldırıların Gezi İsyanı ile ne illiyeti olabilir!

11 Temmuz 2015
Irkçı-faşist saldırıların Gezi İsyanı ile ne illiyeti olabilir!

Saray medyası, özellikle Erdoğan'a Şems-ü aşk ilan eden Etem Sancak'ın Starı, her fırsatta Gezi'ye saldırıyor. Belli ki kılçıktan beter batmış!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ‘ilan-ı aşk etmesi’yle tanınan Ethem Sancak’ın sahibi olduğu Star gazetesi, Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’ndeki Müslümanların oruç tutmasına ve ibadet etmesine izin vermediği dair iddialar sonrası Türkiye’de düzenlenen saldırıların ‘Gezi tuzağı‘ olduğunu iddia etti.

Uygur Türklerine getirilen ‘ibadet yasağı‘ iddialarının asılsız çıkmasına rağmen özellikle hükümete yakın gazetelerde Çin’de Müslümanların oruç tutmasına izin verilmediği hatta kendilerine zorla içki içirildiği gibi iddialar ortaya atılmıştı. Bunun üzerine özellikle ülkücü milliyetçiler, İslamcılar, Çin restoranlarına, konsolos ve büyükelçiliklere, Çinli sandıkları turistlere saldırılar düzenlemişti.

Saldırıların başlamasının hemen ardından Çin yönetiminin iddialarınızı kanıtlayın açıklamasına rağmen, ancak iki hafta sonra bu iddiaların yalan olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Çin ziyaretim öncesinde yapılan protestolar manidar” sözlerinin ardından hükümet yanlısı gazeteler de ‘ağız değiştirdi‘.

Star’dan Saadet Oruç’un ‘Uygurlar üzerinden yeni Gezi tuzağı‘ haberinde bu saldırıların Gezi eylemleri provası olduğu ima edildi. Haberde “Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde yaşayan Müslümanlara yönelik uygulamaların, abartı şekilde soysal medya platformlarında ve basında sürekli gündeme getirilmesi provokatif olayları da beraberinde getirdi” ifadeleri kullanıldı.

‘Aman Çin’le ilişkiler bozulmasın’

Bu ‘keskin dönüşün‘ nedeni ise haberin devamında daha net bir şekilde anlaşıldı. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık yetkililerinin Çin’le ikili anlaşmaların önemli olduğunu, Erdoğan’ın Çin ziyaretinde G20 gündeminin ele alınacağını, Çin Yatırım ve Sanayi Bankası’nın Türkiye’de 700 milyon dolar civarındaki yatırım yaptığını ve Füze Savunma Sistemi ihalesi için Çin’le müzakerelerin sürdüğünü belirtti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…