Adalet Bakanı Gül'den Bahçeli'nin 'AYM' çağrısına yanıt

8 Ekim 2020
Adalet Bakanı Gül'den Bahçeli'nin 'AYM' çağrısına yanıt

Adalet Bakanı Abdulhamit Abdulhamit Gül, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Anayasa Mahkemesi'yle (AYM) ilgili değişiklik çağrısına, "Her türlü değişiklik yapılabilir. Bunu yapacak olan parlamentodur" cevabını verdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) yapısının değiştirilmesi gerektiği yönünde çağrı yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye TBMM'yi işaret etti. Anadolu Yayıncılar Derneği'nin programında konuşan Gül, Anayasa Mahkemesi'nin yapısında değişiklik yapılmasına ilişkin tartışmalarla ilgili, "Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne kavuşmak için her türlü değişiklik yapılabilir. Bunu yapacak olan da milletin seçtiği parlamentodur" açıklamasını yaptı.

"YARGI MİLLETİN BEKLENTİLERİNİ DİKKATE ALMAK ZORUNDA"

Belli dönemlerde yargının, siyasal egemen güçlerin, vesayetin aparatı olarak kullanıldığını söyleyen Gül, bu konuda önemli kazanımlar elde edildiğini savundu. "Temel yaklaşım; Türk milleti adına karar veren hakim, savcı, yargı, Türk milletine sırtını dönemez" diyen Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Bu milletin ihtiyaç ve beklentilerini dikkate almak zorundadır. Yetkiyi milletten alan bir yargı milletin beklentilerine sırt çeviremez. Yargının 'pardon' deme lüksü yoktur. Çünkü o pardon dediğiniz, aylarca yıllarca cezaevinde kalmıştır. Buradaki pardon, o kişi lekelendikten sonra hukuk sistemine ve o kişinin onuruna, haysiyetine telafisi güç zararlar doğurur. AK Parti'nin en büyük demokratik reformlarından birisi 'Bu ülkeyi milletin iradesini almayan hiçbir güç yönetmeyecektir' demesidir. 'Millet bizi seçmedi, millete hesap vermiyoruz ama ben yetkimi kullanırım. Danıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, yargı kurumları olarak Bakanlar Kurulu'nun, MGK'nın, yasamanın yerine geçerim' gibi bir anlayış vardı. AK Parti bununla da mücadele etti. Bu kötü örnekler Türkiye'ye çok şey kaybettirdi." Türkiye'nin "hukuk devleti" olduğunu vurgulayan Gül, "Demokraside süper güç, süper savcı, süper mahkeme, süper kurum yoktur. Demokraside tek süper güç, hukuktur" dedi. 

NE OLMUŞTU?

MHP lideri Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin son dönemdeki kararlarını “sakıncalı ve sakat” diye niteleyerek, "Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sisteminin doğasına uygun şekilde yeni baştan yapılandırılmalıdır. Hak ihlali adı altında verilen kararlar telafisi imkansız zararlar vermektedir" ifadelerini kullanmış, Anayasa Mahkemesi’nin yerine Divan-ı Âli kurulmasını önermişti.

Bahçeli'nin Anayasa Mahkemesi yerine kurulmasını istediği Divan-ı Ali nedir?
 

SARAYIN İRADESİYLE TOPLANCAK!

Yeni yasama yılının açılış oturumunun ardından Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, AYM sorusuna, "Parlamento, Anayasa Mahkemesi'yle (AYM) ilgili yeni bir yapılanmaya giderse, yeni bir adım atarsa seve seve ben de buna katılırım." demişti.

1876 Kanun-u Esasisi’nin 31’inci maddesi şöyle diyordu:

Divan’ı Ali, ihtiyaç duyulduğunda padişahın iradesiyle toplanır!

Divan-ı Ali, aynı isimle 1924 Anayasası’nda da yer aldı. 61 maddesi ile bakanları, Danıştay ve Yargıtay Başkanları ile üyelerini, Cumhuriyet Başsavcısı’nı yargılayacak yargılayacak şekilde yeniden düzenlendi. Divanı oluşturma yetkisi ise TBMM’ye verildi. 1945 yılında yapılan düzenleme ile “Yüce Divan” adını aldı.

Bu görev 1961 Anayasası’nda yeni kurulan Anayasa Mahkemesi’ne verildi; o tarihten itibaren de hep öyle kaldı…

Demek ki, şayet Devlet Bahçeli'nin önerisi kabul görür, Anayasa Mahkemesi, Divanı Ali’ye dönüşürse, bu kurum “ihtiyaç duyduğunda” Saray iradesiyle toplanacak..

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…