Devlet Sakarya'daki ırkçı saldırıyı çarpıtarak örtmeye çalışıyor

5 Eylül 2020
Devlet Sakarya'daki ırkçı saldırıyı çarpıtarak örtmeye çalışıyor

Mardin Mazıdağı ilçesinden fındık toplamak üzere mevsimlik işçi olarak Sakarya'nın Kocaali ilçesine giden Kürt aileler, dün işverenlerinin ve köylülerin ırkçı saldırısına uğradı. Saldırı sonrasında aileler memleketine dönerken, Sakarya Valiliği’nden olayı manipüle etmeye dönük bir açıklama yapıldı. 

Mardin Mazıdağı’ndan Sakarya’ya giden 16 fındık işçisi, dün sabah işveren ve köylülerin saldırısına uğramıştı. Saldırganların kendilerine “köpek sürüsü” dediğini anlatan işçiler memleketlerine döndüler..

SAKARYA VALİSİ IRKÇI SALDIRIYI ÇARPITIYOR

Mardin’den Sakarya’ya giden işçilerin saldırıya uğradığına dair görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından çelişkili iddialar gündeme geldi. Mezopotamya Ajansı’nın servis ettiği haberde işçilerin Mardin’den geldiği ve ırkçı saldırıya uğradığı belirtiliyordu. Ajansın servis ettiği videoda bir kadın bir erkeğin saldırısına uğruyor. Yine görüntülerde video çeken kadınların bağırışları duyuluyor. Görüntüler sosyal medyaya düştükten çok kısa süre sonra, Twitter’da gündem oldu. Binlerce yorumun gelmesinin ardından Sakarya Valiliği Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yayınladı.

Valilik açıklamasında olayın 22 Ağustos'ta yaşandığı belirtiliyor. Halk Tv Sakarya Valiliğinin işaret ettiği kavganın taraflarından birine ulaştı. Zekeriya Şan adlı vatandaş, bugün ortaya çıkan görüntülerin kendileriyle bir ilgisi olmadığını ifade etti. Yine Şan, olayın aile içi olduğunu, fiziksel bir kavga olmadığını ve olayın savcılığa intikal ettiğini söyledi. Şan bugün yayımlanan görüntüler ve açıklamaların kendilerine yüklenmesiyle ilgili pazartesi günü savcılığa giderek suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

Halk*tv, Şan’ın ardından sosyal medyada görüntüleri yayılan ve ajansın haber geçtiği işçilere ulaştığını ifade ediyor. İşçilerden Tuba Demir, “Bu sabah tarlaya gittik. Çalışırken tarla sahibi bize hakaret etmeye başladı. Biz de hakaretlere dayanamadık tarladan çıktık. Tarlanın çıkışında bize saldırdılar” şeklinde konuştu.

Demir’in babası Hamdin Demir de olayın bugün yaşandığını söyleyerek, kızının ve yakınlarının darp edildiğini söyledi. Tuba Demir’in Halk-tv.ye ulaştırdığı fotoğrafta da bir kişinin yüzünde ciddi darp izleri olduğu görülüyor.

 

 

46ac63d1-2d10-421b-8fa9-848fea29dbbe.jpeg

HDP’li Dündar’dan valiliğe yalanlama

İşçiler ile görüşen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dündar, valiliğin iddialarını yalanladı.

Sakarya Valiliği’nin açıklamasının aksine olayın bugün (dün) yaşandığının aktarıldığını kaydeden Dündar, “Görüştüğüm işçiler valiliğin açıklamasının yalan olduğunu, kendilerinin jandarmayı aradıklarını, ve onların da kendilerinden konum istediklerini söyledi” ifadelerini kullandı.

İşçilerin, köylülerin kendilerine saldırmak için toplandıklarını görünce jandarmayı beklemeden köyü terk ettiklerini belirten Dündar, “Olay sırasında olay yerinde bulunanların çoğunun da kadın olduğunu aktardılar” dedi.

Dündar, saldırının öncesinde de işverenin işçilere ‘it sürüleri halen ne bekliyorsunuz’ hakaretinde bulunduğunun kendisine aktarıldığını belirtti.

JANDARMA SALDIRIYA UĞRAYAN KÜRT İŞÇİLERİN GAZETECİLERLE GÖÜŞMESİNİ ENGELLİYOR
 
MA'nın bildirdiğine göre, Mevsimlik işçi olarak gittikleri Sakarya'nın Ortaköy ilçesine bağlı Sırt Mahallesi'nde saldırıya uğrayan Kürt işçiler, memleketleri olan Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Yücebağ  köyü ve Derê mezrasındaki evlerine sabah saatlerinde ulaştı. Daha sonra darp raporu almak üzere Mazıdağı Devlet Hastanesi’ne gitti. Darp raporu aldıktan sonra evlerine geri dönen işçilerle görüşmek üzere sabah saatlerinden itibaren birçok gazeteciler de köye akın etti.
 
Gazetecilerin ardından saat 13.30 dolayında jandarma ekipleri de işçilerin yaşadığı köy ve bağlı mezraya geldi. Köyün girişinde kontrol noktası kuran jandarma ekipleri, gazetecileri Genel Bilgi Taraması (GBT) kontrolünden geçirdi. GBT sorgusunun ardından bir jandarma komutanı "Bu saatten sonra köye giriş yasak" ifadesini kullandı. 
 
Yasağın resmi bir karar olup olmadığı ve gerekçesini soran gazetecilere, askeri yetkili ilk olarak basına açıklaması yapmasının yasak olduğu söylemekle yetindi.
 
Fakat gazetecilerin ısrarı üzerine aynı yetkili Koronavirüs (Kovid-19) salgınını gerekçe gösterdi. Akabinde de gazetecilerin bölgeden uzaklaşmasını istedi. Gazetecilerin uzaklaştırılmak istendiği sırada gelen Gelecek Partisi Mardin İl Örgütü yöneticileri de jandarma engeli ile karşılaşıp, köye sokulmadı.
 
Edinilen bilgilere göre, saldırıya uğrayan işçiler İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından aranarak ifadeye çağrıldı. İşçilerin önümüzdeki saatlerde ifadeye vermeye gitmesi bekleniyor.
 

Keskin: Irkçılık hastalık değil, sistem biçimidir

Saldırıya maruz kalan aileler ile telefon üzerinden görüşen İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Av. Eren Keskin, yaşanan ırkçı saldırıyı değerlendirdi.  
 
‘DEVLET ELİYLE SIRADANLAŞIYOR’
 
Irkçılığın bir hastalık olmadığını, bir sistem biçimi olduğunu kaydeden Keskin, “Maalesef ki bu sistem bizim coğrafyamızda örgütlü bir sistem. Geçmişimizi tartışmamıza bile izin vermeyen bir sistem yapısı” dedi. Bu durumun totaliter devlet yapısından kaynaklandığını dile getiren Keskin, devlet eliyle kullanılarak sıradanlaşan bu sistemin her gün yayılarak devam ettiğinin altını çizdi.
 
AİLE SALDIRIYI DOĞRULADI
 
Aileyle yaptığı telefon görüşmesine değinen Keskin, bu tarz saldırılarla ilk kez karşılaşmadığının kendisine aktarıldığını belirtti. Keskin, “Özellikle fındık işçilerinde çalışan işçilerin sürekli karşılaştığı bir saldırı biçimi. Aile bunun ilk olmadığını söylüyor. ‘O kadar çok yaşadık ki…’ diyor aile. Ama bugün sosyal medya nedeniyle artık herkes bir şekilde duyuyor. Aile ‘memleketimize birçok Türk gelip çalışıyor, biz böyle bir şey yapmazken neden biz böyle şeylerle karşılaşıyoruz’ diyor” diye konuştu. 
 
Keskin, “Burada önemli olan şey; bu tarz saldırlar karşısında saldırıyı önlemeye çalışan bir devletin yapısı. Her zaman olduğu gibi olay kapatılmaya ve gizlenmeye çalışılıyor, vahim olanı da bu” diye konuştu. 
 
YAPILAN AÇIKLAMALAR
 
Olaya ilişkin Valilik ve AKP Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz’un açıklamalarına da değinen Keskin, “Hiç şaşırmıyoruz. Valilikler olayın üstüne kapatacak açıklamaları hep yapıyor. Biz daha önce de Sakarya’da yaşanan iki cinayet ile ilgilendik halen de ilgilenmeye devam ediyoruz. Onların da üstü kapatılmaya çalışıyor. Sanki böyle bir olay yokmuş gibi davranılıyor. Örneğin; dün akşam bir televizyonun canlı yayında CHP eski bir milletvekili sosyal medyadan bu olayı okumaya başladı ve kınama üzerine bir açıklama yapacaktı. Nedim Şener devreye girdi ve ‘hayır hayır olay öyle değildi’ deyip konuyu kapattı. Yani herkes bir şekilde anında devreye girerek bu olayları gizleyip, yokmuş gibi davranıyor. Oysaki bu var” değerlendirmesinde bulundu. 
 
DEVLETE ÇAĞRI
 
“Bu coğrafya da ırkçılık var ve bunun tartışılması gerekiyor” diyen Keskin, şöyle devam etti:  “Zaten biz bunu tartışmaya başlarsak bu coğrafya da demokratikleşme olabilir. Üstünü örtükçe, halının altına suçu gizledikçe bu coğrafyada demokratikleşme mümkün olmayacak. Keskin, derneklerinin olayın takipçisi olacağını paylaşarak, “Bu gidişat kötü, devleti artık bu tarz suçları gizlemek yerine üstüne gitmeye çağırıyorum” diye seslendi. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…