'Tek bir kuyu üzerinden rezerv açıklanmasının bilimsel bir değeri yok'

23 Ağustos 2020
'Tek bir kuyu üzerinden rezerv açıklanmasının bilimsel bir değeri yok'

Karadeniz'de keşfedildiği açıklanan 320 milyar metreküplük doğalgazla ilgili 'müjde'yi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan verirken, uzmanlar hem rezervin miktarı hem ekonomik katkısı konusunda önemli uyarılarda bulunuyor.

HDP eş genel başkanı, Pervin Buldan ‘Demokratik Mücadele Programı’ kapsamında geçen cuma günü gittiği Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde Erdoğan’ın doğalgaz ‘müjdesine “Bir evde eğer mutfakta tencere kaynamıyorsa, milyonlarca insan açlıkla, sefaletle mücadele etmek zorunda kalıyorsa ve siz her sıkıştığınız anda bir gaz çıkarıyorsanız işte o zaman bu halk size ne inanır ne de güvenir” ifadelerini kullanmıştı.
 
Petrol Mühendisleri Odası Enerji Politikaları Grubu Başkanı Necdet Pamir, Erdoğan’ın müjdesi ile ilgili “spekülatif değerlendirmeler yapıldığına” dikkat çekti. Pamir, 320 milyar metreküplük doğalgaz yatağı açıklamasıyla ilgili , "Tek bir kuyu üzerinden rezerv açıklanmasının bilimsel bir değeri yok" uyarısında bulundu.

"Tuna 1 kuyusu, Fatih Derin Su Sondaj gemisi tarafından halen delinmekte. Tek bir kuyu (tamamlansa bile) üzerinden, acele rezerv açıklanmasının bilimsel bir değeri yok. Bir rezervuarı tanımlayacak yeterli sayıda kuyu açılmadan… Bu kuyularda uzun süreli akış testleri yapmadan… Açıklanan rezerv miktarları tamamen kamuoyunda yanıltıcı etki yaratmakta" yorumunu yapan Pamir, Türkiye'nin doğalgazda dışa bağımlılık oranının yüzde 99.6 olduğunu hatırlattı.

Cumhuriyet'teki habere göre iki tane kuyudan söz edildiğine işaret eden Pamir, bunlardan birisinin Kıyıköy açıklarındaki sığ sularda olduğunu söyledi. Diğerinin de Fatih sondaj gemisi tarafından açılan Tuna-1 kuyusu olduğunu belirten Pamir, “Tuna-1, Romanya münhasır ekonomik bölgesinin uzantısı konumunda. Onların daha önce yaptığı bir keşif vardır. Domino 1. Lisans sahasının adı da Neptün. 60 milyar metreküplük keşif ilan etmişlerdi. Onun uzantısı gibi. Münhasır bölgemizin içinde” dedi.

Değerlendirme yapmak için erken olduğuna işaret eden Pamir, “Buradan kalkıp da rezerv rakamı üfürmek, onu dolarla çarpmak bilimsel değil. Ne bunu küçümseyelim, ne de abartalım. Gaz bulgusu ekonomik değer taşır. Ancak bir kuyu delip de rezerv açıklamak doğru değil. Testleri yapılır. Kuyular açılır. Uzun süreli akışa bırakılır. Ondan sonra rezerve bakılır. Rezerv ilk günden öğrenilemez. Açıklanan tahminler spekülatif olur. Tek kuyuyla bu olmaz” diye konuştu.

İki gündür yapılan yorumlarla doların frenlendiğine, borsanın hareketlendiğine işaret eden Pamir, “Şu anda rezerv rakamı söyleniyorsa, dolarla çarpılıp paraya çevriliyorsa doğru değildir. Henüz çok erken. Belli ki bu yönde bir açıklama yapılacak. Böylece borsa yükselmiş oldu, doların patlamasının da önüne geçildi. Böyle bir amacı da içeriyor olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Sözcü Gazetesi'nden Aytunç Erkin, Pamir'in tespitlerini, 23 Ağustos tarihli yazısında köşesine taşıdı.

Pamir, sürdürülebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmamasına da tepki gösterdi ve ekledi:

"2019'da görece düşük petrol/gaz fiyatlarına ve ekonomik krize bağlı daralmaya karşın, 41.6 milyar dolar enerji kaynağı ithalat faturası ödendi. Bu durum ekonomimiz; enerji ve ulusal güvenliğimiz açısından sürdürülebilir değil.

Geçen yıl 303 milyar kilovat-saat elektrik tüketen Türkiye'nin, henüz devreye almadığı yenilenebilir enerji kaynaklarından 600 milyar kilovat-saatten fazla elektrik üretilebilecektir. Yerli-yenilenebilir kaynaklarımız tamamen atıl. Hal böyle iken tamamen Rusya'ya bağımlı olacağımız Akkuyu Nükleer Santrali macerası sürdürülmekte. Oysa Türkiye'nin mevcut santral kurulu gücü, tam verimle çalıştırılsa, yıl içindeki en yüksek elektrik talebini yüzde 40 fazlası ile karşılayabilecek kapasite. Yeni fosil kaynaklı santrallere değil, mevcut kapasiteyi daha verimli kullanacak politikalara gereksinim var. Türkiye'nin çözmesi gereken asıl ve temel sorunlar bunlar."

Pamir, 'doğazgaz müjdesi ile ilgili ise şunları söyledi:

"Enerjide dışa bağımlılığa karşı 40 yıldır mücadele veren bir mühendis olarak tabii ki önemli… Ancak… Henüz sondajı sürmekte olan bir kuyunun çok yetersiz verileri üzerinden, yerli ve uluslararası medyaya yansıtılan demeç ve yorumlarla… Bilimsel olmayan açıklamaların yapılması, ülke yararına değil."

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…