Biden: Ülke liderlerinin halklarının parasını çalıp, saklamasını zorlaştıracağım

19 Ağustos 2020
Biden: Ülke liderlerinin halklarının parasını çalıp, saklamasını zorlaştıracağım

Demokratik Parti başkanlık adayı Joe Biden, Foreign Affairs dış politika dergisine bir yazı yazarak, başkanlık vizyonunu açıkladı ve yapacaklarını listeledi. 

ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sanal olarak gerçekleştirilen Demokrat Parti Kurultayı'nda parti delegeleri Joe Biden'ı resmen partinin başkan adayı olarak gösterdi. 3 Kasım'da yapılacak 59. başkanlık seçimleri öncesinde 4 günlük Demokrat Parti Kurultayının ikinci gününde, ülke genelindeki delegeler online olarak oy kullandı.

Söz konusu oylamayla birlikte Demokrat Parti'nin başkan adaylığı resmi olarak Biden'a sunulmuş oldu. Biden'ın perşembe günü memleketi Delaware'deki evinden yapacağı konuşmayla başkan adaylığını kabul etmesi bekleniyor.

Biden'ınForeign Affairs'de yazdığı yazının başlığı Amerika neden dünyaya yeniden liderlik etmeli iken Trump'tan sonra ABD dış politikasını kurtarmak alt başlığını taşıyor. Trump ile ABD'nin büyük bir kredi kaybı yaşadığının altı çiziliyor.

Biden, yapılacaklar listesinin başına görevinin birinci yılında ABD'nin organize edeceği bir ''Küresel Demokrasi Zirvesi'' vaat etmek oldu. Bu zirvede "demokratik kurumların sağlamlaştırılması" için "dünyanın demokrasilerinin" bir araya getirileceğini kaydetti. Demokratik kriterlerde geriye giden ülkelerin bu gidişatının durdurulması için "dürüstçe müdahale" ve "ortak bir ajanda etrafında birleşmeyi" de diğer ortak hedefler olarak yazdı. 

Bu zirvede "yolsuzlukla mücadele, otoriterliğe karşı durma ve insan haklarını ilerletme'' hususunda ülkelerden daha fazla "sorumluluk" talep edileceği de yazıldı. 

Zirvede ABD sorumluluğu olarak bir başkanlık bildirgesi yayınlanacağını, bu bildirgede yolsuzlukla savaşın "ulusal güvenlik çıkarı ve demokratik sorumluluk" olarak belirtileceğinin sözünü verdi.

Küresel finans sistemin şeffaflığı, illegal vergi cennetlerinin üzerine gitme, çalınan varlıklara el koyma ve "ülke liderlerinin kendi halklarından çalmasının ve karavan şirketler ile bu paraları kolayca saklanmasını daha zor bir hale getirileceğini" de ekledi.

Bu zirveye "dünya etrafından demokrasiyi savunmanın ön cephelerinde bulunan sivil toplum kuruluşlarının" da davet edileceği eklendi. 

Zirveye üyelerinin özel işletme ve teknoloji devlerine "demokratik toplumları muhafaza ve özgür ifadenin korunması" yolunda çağrı yapacaklarının haberini de verdi.

Biden yazısında başkanlığının ikinci önceliğinin Amerikan ekonomisinin başta Çin'e karşı olmak üzere rekabetçi gücünün artırılması ve yeni buluş çalışmalarına yatırımların artırılması olacağını vurguladı. 

Biden bu dış politikaya "orta sınıf için dış politika'' ismini verdi.

Trump kampı Biden kampını Çin'e karşı yumuşak olmakla suçlamasından dolayı belki de, Biden'in özellikle Çin'i ilk hedef olarak seçtiğini görüyoruz yazısında. 

Çin'in 'özel bir zorluk' barındırdığını yazan Biden, Trump'ın Kanada ve AB'yi küstürerek, Çin'e karşı birleşik bir savunma hattı kurmanın önüne engel çıkardığını yazdı. 

Gerektiğinde güç kullanmaktan vazgeçmeyeceğinin de altını çizen Biden, diplomasinin ise yeniden öne çıkacağını söyledi. 

ABD'nin özellikle NATO'ya yeniden yatırım yapmaya başlayacağını, Rusya'ya karşı en önemli kurum olmaya devam edeceğinin altını çizdi. Trump döneminde unutulan 'iklim değişikliği' hedeflerine yeniden konsantre olacağını, Paris İklim Anlaşmasına geri dönüleceğinin sözünü verdi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…