Ölüm orucundaki avukatlar için Adli Tıp raporu yayınlandı

30 Temmuz 2020
Ölüm orucundaki avukatlar için Adli Tıp raporu yayınlandı

Ölüm orucundaki avukatlar Timtik ve Ünsal'a dair Adli Tıp raporuna göre, avukatların sağlık durumu cezaevinde kalmaya uygun değil.

Halkın Hukuk Bürosu, ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal hakkındaki Adli Tıp raporunun açıklandığını duyurdu. Rapora göre, Ebru Timtik ve  Aytaç Ünsal'ın sağlık durumları cezaevinde kalmaya uygun değil. Timtik 210, Ünsal 179 gündür cezaevinde.

Adli Tıp'ın sağlık durumlarına dair raporun ardından, iki avukatın cezaevinden tahliye edilmesi için İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararı alması gerekiyor. Halkın Hukuk Bürosu yayınladığı twitde ''Adli Tıptan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın hapishanede kalmalarının uygun olmadığı yönünde rapor geldi. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nden acilen tahliye kararı verilmesini istiyoruz.'' dedi.

İki avukatın birçok meslektaşı bugün Çağlayan Adliyesi'ndeki ‘Adalet Nöbeti' öncesi Timtik ve Ünsal için eylem yaparak, cezaevinden tahliye edilmelerini talep etti.

Avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal, ölüm orucu nedeniyle önemli sağlık sorunları yaşıyor. Timtik ve Ünsal'ın aşırı kilo kaybettiği ve yürümekte zorlandıkları açıklanmıştı.

İstanbul Barosu'na kayıtlı Avukat Ebru Timtik ve Ankara Barosu'na bağlı Avukat Aytaç Ünsal, cezaevinde adil yargılanma talebiyle açlık grevine başlamış ve ardından eylemini ölüm orucuna dönüştürmüştü.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar 12 Eylül 2018'den beri cezaevinde bulunuyor. DHKP-C silahlı terör örgütüne üye oldukları iddiasıyla tutuklanan iki isim hakkındaki iddianame gizli tanık beyanına dayandırıldı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Mart 2019'da iki avukatın da aralarında olduğu ÇHD üyesi 18 avukata toplam 159 yıl hapis cezası vermişti.

Dosya Yargıtay'da

Mahkemenin gerekçeli kararında, Halkın Hukuk Bürosu'nda avukat olarak çalışan Timtik ve Ünsal hakkında "yakalanan örgüt mensuplarına örgüt talimatlarını ilettiği, örgütle arasındaki irtibatı sağladığı, kuryelik yaptığı" suçlamaları yer aldı.

Ebru Timtik "örgüt üyeliği" suçundan 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal da aynı suçtan 10 yıl 6 ay hapse mahkum edildi. Sekiz avukatın tutuklu yargılandığı dava dosyası şu anda Yargıtay'da bulunuyor.

Mahkeme: Cezaevinde kalabilirler

Talebe ilişkin mütalaasını sunan savcı,  ATK'nin verdiği rapora dikkat çekerek, Timtik ve Ünsal'ın hastanede tedavilerinin yapılabileceğini savunarak, tahliye talebinin redddilmesini istedi. 

Mahkeme, Timtik ve Ünsal'ın tıbbi takip ve tedavilerinin cezaevi idaresi tarafından sağlanabileceğini belirterek, avukatların tahliye talebini reddetti. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…