Avukatlar Meclis'e yürürüyor, polis gazlı müdahale ediyor

3 Temmuz 2020
Avukatlar Meclis'e yürürüyor, polis gazlı müdahale ediyor

 “Çoklu baro” teklifini protestosu sırasında şiddete maruz kalan avukatlar, suç duyurusunda bulunmak üzere Ankara Adliyesi önünde buluştu. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, barolar olarak biat etmeyeceklerini belirterek, “Baroları bölmeye, susturmaya yönelik teklif yasalaşırsa daha da çok olmaya devam edeceğiz” dedi.

AKP’nin “çoklu baro” teklifini protest eden baro başkanları, Ankara Valiliği’nin “savunma mitingini” yasaklama kararıyla avukatlara yönelik polisin şiddetli müdahalesine dair suç duyurusunda bulunmak için Ankara Adliyesi önüne geldi. Baro başkanlarının yapacakları suç duyurusu öncesi polis adliye çevresini bariyerlerle çevirdi. Adliye bahçesinde bulunanları “güvenlik” ve “arama” gerekçeleriyle çıkaran polis basın mensuplarının da alanda bulunmasına izin vermedi. Avukatların kimlik göstererek girişine izin verilirken, çok sayıda polis adliye bahçesine konuşlandırıldı.
 
Baro başkanları ve çok sayıda avukat sloganlar eşliğinde adliyeye geldi. Avukatlar kimlik kontrolünün ardından alana alındı. “Savunma Yürüyor”, “Çok Baro Yok Barodur”, “Baroma Dokunma” pankartı taşıyan binlerce avukat, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Bölünmüş baro yok adalettir” ve “Feyzioğlu istifa” sloganları attı.
 
TAHİR ELÇİ İÇİN SLOGAN ATILDI
 
Avukatlar alkışlarla baroların yapılarını değiştirmeyi hedefleyen yasa tasarısını protesto etti. Diyarbakır Barosu üyeleri, öldürülen eski başkanları Tahir Elçi’nin adına sloganlar eşliğinde adliyeye girişi yaptı. Elçi’nin adını hep bir ağızdan haykıran avukatlar, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganı attı.
 
Barolar adına açıklama yapan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, teklif ile baroları bölmeye, avukatları susturmaya çalıştıklarını belirterek, bu durumun iktidar açısından korkunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Sağkan, “Savunmadan hiç haz etmediniz, biliyoruz. İlk fırsatta kapılarınızı ayırdınız, sonra susturmaya çalıştınız, olmayınca duruşma salonlarından atmaya başladınız, olmayınca hastanelere göndermeye çalıştınız, olmayınca hukuksuz yollarla on yıllarca ceza vermeye çalıştınız. Şimdide cübbelerimizde düğme açmaya çalışıyorsunuz ve bu karanlık böyle sürsün istiyorsunuz” dedi.
 
‘ÇOĞALMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
 
Sağkan, şöyle devam etti: “Duruşma salonlarında sizden öncekilere de söylemiştik, şimdi de size söylüyoruz: Bu projenin eski sahiplerinin yakalandığında ilk sözleri ‘avukatımı istiyorum’ olmuştu. Bu sözleri hiç aklınızdan çıkarmayın. Unutmayın tarih aydınlık için umut için insanlık için mücadele edenleri yazar. ‘Bu barolar artık çok oldu diyorsunuz’ ya siz adaleti unuttukça insan haklarını ayaklar altına almaya devam ettikçe, biz de çok olmaya devam edeceğiz. Siz çocuk istismarına, kadın cinayetlerine, doğanın talan edilmesine sessiz kaldıkça biz barolar da çok olmaya devam edeceğiz. Baroları bölmeye susturmaya yönelik teklif yasalaşırsa daha da çok olmaya devam edeceğiz. Biat etmeyeceğiz.”
 
YÜRÜYÜŞE GEÇTİLER : YILGINLIK YOK DİRNİŞ VAR!
 
"Çoklu baro" sistemine karşı eylemde olan avukatlar, Ankara Adliyesi önünde yaptıkları açıklamanın ardından polis barikatını aşarak Meclis'e doğru yürümeye başladı. Yürüyüş sırasında avukatlarla polis arasında arbede yaşandı. Polis, biber gazı kullandı.
 
AKP’nin “çoklu baro” teklifini protest eden baro başkanları, Ankara Valiliği’nin “savunma mitingini” yasaklama kararı ile avukatlara yönelik polis şiddetine dair Ankara Adliyesi’ne yaptıkları suç duyurusu ve açıklamanın ardından Meclis’e doğru yürüyüşe geçti. Binlerce avukat hep bir ağızdan, “Yılgınlık yok direniş var”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Savunma susmadı susmayacak” sloganları eşliğinde Meclis’e doğru yürüyüşe geçti.
 
Adliye önündeki barikatları aşan avukatlara polis müdahale etti. Çıkan arbedede polis, biber gazı kullandı. Meclis önüne doğru yürümek isteyen avukatların önü polis tarafından çevrildi. Ankara Valiliği’nin pandemi kararını gerekçe gösteren polis, yürüyüşe izin vermiyor. Meclis’e doğru yürüyüşe geçmeye kararlı olan avukatlar ise çevik kuvvet barikatlarına yükleniyor. 
Polis biber gazlı müdahalede bulundu. Gözaltına alınan avukatların olduğu iddia edildi. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…