'PKK Süleymaniye’de yok, TSK sivil yerleşimleri bombalıyor'

27 Haziran 2020
'PKK Süleymaniye’de yok, TSK sivil yerleşimleri bombalıyor'

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak Kürdistan Bölgesi’nde PKK’ye yönelik başlattığı kara ve hava operasyonları sürerken, bölgeden sivil yerleşim alanlarına yönelik bombardıman haberleri geliyor. Bu kez hedefteki yerleşim yeri ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz günlerde “PKK kontrolünde” diye suçladığı Süleymaniye kenti oldu. 

Irak Kürdistan Bölgesi’nin dört vilayetinden biri olan Süleymaniye kentinde 25 Haziran’da SİHA’lar tarafından gerçekleştirilen bombardımanda üç kişi hayatını kaybetti, aralarında çocukların da olduğu siviller de yaralandı. 

Bombardımanla ilgili ortaya çıkan videoda, yerleşim alanının vurulduğu görülüyor. Görüntülere göre bölgede bulunan aileler çocuklarını dere suyunda yüzdürdüğü anda patlama yaşanıyor. 

Süleymaniye’de yaşayan gazeteci Bestoon Khalid, patlama sonucu görüntülerde görünen aileden altı kişinin yaralandığını, şu anda Süleymaniye’de hastanede tedavi altında olduğunu söyledi. 

Ahval'de Yankılar programının konuğu olan Khalid, TSK’ye ait SİHA’lar tarafından vurulan bölgenin Süleymaniye şehir merkezine yaklaşık 37 km uzaklıktaki Şarbajer ilçesine bağlı Kunemasi köyü olduğunu söyledi. Khalid, olayın detayı ile ilgili şu bilgileri verdi: 

“Köyde bir dere akıyor, orası çok güzel piknik yeridir, insanlar haftasonu ya da zaman bulduklarında oralara piknik yapmaya giderler. Tam da orada bir hedef bombalanıyor. Yapılan açıklamalara göre, piknik alanının hemen yanı başında bir dükkân var. Bombardıman bu marketin önündeki bir pikap aracına karşı yapılıyor. O pikapta silahlı kişiler olduğu söyleniyor. Onlardan birinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Ancak saldırı sonucu oradaki derenin içerisinde bir aile, anne, baba, çocukları ve iki kişi daha suyun içinde çocuklarını yüzdürmeye çalışırken yaralanıyorlar. Bu bir dram, bir insanlık dramı. Ailenizle piknik yapmaya gidiyorsunuz, minik çocuklarınızı yüzdürüyorsunuz, patlama yaşanıyor. Altı kişi yaralı, hastanede tedavi alındı. Burası sivil yerleşim yeri. İnsanların piknik yapmaya gittikleri bölge.”

TSK tarafından Süleymaniye’nin arkasındaki bir dağa geçen yıl bir bombardıman yapıldığını, bunun dışında bölgeye yönelik hiçbir saldırının gerçekleştirilmediği hatırlatan Bestoon Khalid, saldırı nedeniyle sivil halkta ciddi bir kaygının oluştuğunu dile getirdi. 

“PKK’nin kamplarının nerede olduğunu herhalde Türkiye'de bilmeyen kimse yok” diyen Süleymaniyeli gazeteci, şöyle devam etti: 

“Gelişmiş görüntülü teknoloji sistemiyle bölgenin bir piknik alanı olduğunu görebilirsiniz. Şehir merkezine 37 km uzaklıktaki bir piknik alanını hedef alırsanız, gayeniz ‘terörle mücadele’ olarak algılanmaz. İnsanların algıları farklı olur. Türkiye iddia ettiği gibi ‘terörle mücadele’ etmiyor. 

Türkiye Dışişleri Bakanı, ENKS’yi hedef aldı. Bu saldırılar, Rojava'da ENKS ile PYD’nin uzlaşmaya varmasıyla eş zamanlı oluyor. Barzanileri hedef alıyor. Süleymaniye’yi hedef alıyor. 

Çavuşoğlu çıkıp ‘Süleymaniye PKK kontrolündedir’ dedi. Ki onun bakışıyla ‘PKK bir terör örgütü’dür. Çavuşoğlu aslında ‘Süleymaniye terörünün kontrolünde’ demek istiyor. Siz bunu söyledikten sonra hiç kimseyi şuna inandıramazsınız: ‘Ben sadece terörlü mücadele ediyorum, Kürtler bizim kardeşimizdir.’  İnsanlar, dün akşam bombardımanda yaralanan çocuklar Kürt ve kardeşiniz değil mi diye sorar.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 19 Haziran'da yaptığı açıklamada şöyle demişti:

“Kuzey Irak’a baktığımız zaman özellikle Süleymaniye bölgesinin PKK’nın güdümüne girdiğini görüyoruz. PKK yıllardır bizi hedef aldı. Türkiye’yi hedef aldı. Geçmişte çukur eylemleriyle bazı şehirlerde sözde bizimdir diye ilan ettiler. Türkiye’de buna hiçbir zaman izin vermeyiz de PKK’nın kontrol ettiği bir alan var mı? Artık dağlarda bile barınamıyorlar. O yüzden Kuzey Irak’talar. Kuzey Irak’ta kontrol ettikleri köyler ve şehirler var. PKK’yı Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi üzerinde de bir baskı unsuru olarak kullanan ülkeler var. Çok açık net söylüyorum: onları da bu şekilde sıkıştıranlar var. Hep aynı ülkeler. Baktılar ki KDP ve Erbil yönetimini kendi çizgilerine getiremediler hemen PKK’yı devreye sokuyorlar onlara uygun partiler kurduruyorlar ya da var olanları onların işine entegre etmeye çalışıyorlar. Bu bölgedeki oyunları bozduk.”

“Çavuşoğlu’nun iddia ettiği gibi Süleymaniye’de PKK’liler mi var” sorusuna gazeteci Halit, şu yanıtı verdi: 

“Böyle bir şey yok. Süleymaniye, Irak Kürdistan bölgesinin dört vilayetinden bir tanesi. Bu şehir Erbil merkezli bir hükümet tarafından yönetiliyor. Bu hükümetin ortakları, KDP, YNK, Goran ve diğer partilerdir...

Böyle bir iddia ile ne amaçlanıyor, Türkiye'de nasıl bir algı oluşturuluyor, bilmiyorum. Ama sanki tüm Kürtleri potansiyel ‘terörist’ gibi lanse etme durumu var. Süleymaniye bir buçuk milyonluk bir kent. Son günlerdeki bombardımanlarda altı sivilin ölümünün ardından insanlar sokaklara döküldü, protestolar yapıldı. Siz 1.5 milyonluk şehri böyle gösteriler yapıldı diye zan altında bırakırsanız insanların Türkiye’de Kürtlere karşı nefret suçu işlemesini bir şekilde tetiklemiş olursunuz.”

Türkiye’nin Kürt partilerinin Rojava’daki yakınlaşmasından rahatsız olduğunu belirten Bestun Halit, “Zaten devamlı şekilde PKK’yi bahane ederek, Kürdistan bölgesine saldırılar, operasyonlar düzenliyordu. Ancak bunun zamanlaması çok manidar” ifadelerini kullandı. 

Kürdistan’da insanlar operasyonlardan çok rahatsız olduğunu dile getiren Bestoon Khalid, devam etti: 

“Sadece Süleymaniye ile sınırlı tutmamak gerekiyor. Topyekun Kürdistan halkı bu operasyonlardan rahatsız, bu operasyonların bir an önce durdurulmasını talep ediyorlar. Bu talep mutlaka her yere taşınacaktır, iletilecektir. Ancak Türkiye'de de insanların şunu anlamaları çok çok önemli: Burada ne yazık ki sivil kayıplar var, bir insanlık dramı yaşanıyor. Bunun müsebbibi ne yazık ki Türk Silahlı Kuvvetleri. Türkiye'deki insanlar bunu anlamalı ki bu konuda Türkiye devletine bir baskı oluştursun. ‘Terörle mücadele” adı altında çocuklar, bebekler yaralanıyor, bir çoban hayatını kaybetmişti. Türkiye kamuoyunu bunu görüyor mu? Sizin şu anda yaptığınız bu yayınlar da çok önemli. Türkiye’deki insanlar görmeli.”

Bestoon Khalid, Türkiye’nin kara harekâtı sonrası bölgede oluşan bir diğer kaygının da Suriye’den radikal cihatçıların getirilip buralara yerleştirmesi olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:  

“Türkiye, Libya’da Suriyeli cihatçı radikal unsurları kullandı ve nispeten umduğunu buldu. Acaba kara operasyonları sonucu Türkiye olur da Irak Kürdistan bölgesinde alan hakimiyeti kurarsa, Suriye’den radikal unsurları getirip buraya yerleştirmeyi mi planlıyor? Burada insanlar bunu düşünüyor ve bu kaygı var. Haksız da değiller. Şu an Türkiye bu militanları Libya'da kullanıyor. 

Türkiye'deki medyaya bakıyorsunuz, bu sefer operasyonun kodu: Gir, Vur, Temizle, Kal… 

Başka bir bir ülkenin topraklarına giriyorsunuz,  kabul edilemez, hadi kabul ettik, vurduğunu yine kabul edilmez, çünkü siviller zarar görüyor, hadi kabul ettik, ‘temizledin’ yine kabul edilmez, kimin temizlediğin önemli. Türkiye Rojava’da, Serekaniye, Gre Spi, Afrin’e diğer bölgelere girdiği zaman kimi temizledi, etnik temizlik mi yaptı başka şeyi mi yaptı hepimiz gördük. Hadi bunu da kabul ettik. O zaman niye kalıyorsun. Senin açından bir tehdit teşkil edecek şey neyse temizledikten sonra niye kalıyorsun, bundan neyi hedefliyor ve ne şekilde kalmayı planlıyorsun? Tüm bunlar insanlarda kaygı oluşturuyor.”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…