'We can't breath' (Nefes alamıyoruz) dünyaya yayılıyor

1 Haziran 2020
'We can't breath' (Nefes alamıyoruz) dünyaya yayılıyor

Sadece ABD'de değil dünyanın dört bir yanında ırkçılık karşıtı gösteriler düzenleniyor. İnsanlar, 'Nefes alamıyorum' sloganları ile sokakları doldurmuş durumda.

ABD’de George Floyd’un bir polis tarafından öldürülmesiyle başlayan gösterilerde 4 binden fazla kişi gözaltına alındı. Minneapolis’te aracını göstericilerin üzerine süren tanker şoförü protestocular tarafından dövüldü.

46 yaşındaki George Floyd, 26 Mayıs'ta dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı. Onun bu son sözü, hareketin temel sloganı oldu.

Indianapolis'te protesto gösterisi düzenleyenlerin üzerine ateş açılması sonucu yaralanan üç kişiden biri hayatını kaybetti. Polisin ateş açan kişinin kimliğini belirlemeye çalıştığı kaydedildi. Böylece olayların   başından beri öldürülen gösterici saysı 3 oldu. Görgü tanıkları sivil araçlardan ateş edildiğini söylüyor.

default

Amerika Birleşik Devletleri'nde silahsız siyah vatandaş George Floyd'un bir polis memuru tarafından öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler sürüyor. Bazı kentlerde polis ve göstericiler arasında çatışma yaşanırken, 4 binden fazla gösterici gözaltına alındı. Gösteriler nedeniyle birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Gösteriler nedeniyle 15 eyalet ve Washington'da Ulusal Muhafız birlikleri görevlendirildi. 

Minneapolis'te tanker gösteriye daldı

George Floyd'un öldürüldüğü Minneapolis'te bir hafta önce başlayan gösteriler devam etti. Saat 20.00'de sokağa çıkma yasağı başlamasına rağmen çok sayıda gösterici sokağa çıktı. 18 yaşındaki bir vatandaş, "Kentimi böyle görmekten nefret ediyorum ama sonuçta adalete ihtiyacımız var" diye konuştu. Ülke genelindeki gösterilerin ilk başladığı yer olan kentte dün akşam bir tanker sürücüsü aracını otobanda protesto için toplananların üzerine doğru sürdü. Aracın geldiğini gören göstericiler otoban kenarına kaçtı. Tanker durduğunda öfkeli kalabalık sürücüyü araçtan indirerek dövdü. Hayati tehlikesi olmadığı bildirilen sürücü daha sonra  polis tarafından gözaltına alındı. Minnesota Valisi Tim Walz yaptığı açıklamada, "Bu olay burada durumun ne kadar istikrarsız olduğunun altını çiziyor" dedi.

Minneapolis'te bir tanker sürücüsü aracını otobanda protesto için toplananların üzerine doğru sürdü

Minneapolis'te bir tanker sürücüsü aracını otobanda protesto için toplananların üzerine doğru sürdü

Belediye Başkanı'nın kızı da gözaltına alındı

Gösterilerin düzenlendiği bir başka kent olan New York'ta da Cumartesi günü benzer bir olay yaşanmış, polis aracı protestocuların arasına dalmış, göstericiler araca tepki göstermişti. Belediye Başkanı Bill de Blasio olayın soruşturulacağını duyurdu. New York'ta hafta sonunda düzenlenen gösterilerde 30 polis yaralanırken 300 gösterici gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Belediye Başkanı'nın 25 yaşındaki kızı Chiara de Blasio'nun da bulunduğu açıklandı. New York Times De Blasio'nun Manhattan'da bir sokağın boşaltılmasını kabul etmediği gerekçesiyle gözaltına alındığını yazdı. De Blasio daha sonra serbest bırakıldı. 

Santa Monica'da insanlar bazı dükkanları yağmaladı, polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Bu yağmalama öncesinde çok sayıda vatandaş barışçıl bir gösteride ırkçılığı protesto etti. Los Angeles yakınlarındaki Long Beach'de kadın ve erkeklerden oluşan bir grup bir alışveriş merkezinin camını kırdı.

Washington'da ise Beyaz Saray yakınlarında göstericiler ateş yaktı. Duman polisin göstericileri dağıtmak için kullandığı göz yaşartıcı gazla karıştı.

Boston'da genel olarak barışçıl gösteriler düzenlen

Boston'da genel olarak barışçıl gösteriler düzenlendi

Boston'da genel olarak barışçıl gösteriler düzenlenirken, tek tük şiddet vakalarının yaşandığı belirtildi. Bazı göstericiler polise şişe fırlatırken, bir polis aracı yakıldı. Miami'de yüzlerce gösterici sokaklarda yürüyüş yaparken, "Adalet yoksa barış yok" sloganı attı. Atlanta, Philadelphia, Denver, Cincinnat, Portland, Chicago, Seattle, Salt Lake City, Cleveland ve Dallas'da da yüzlerce kişi gösteri düzenledi.

Öte yandan Minneapolis kentinin Emniyet Müdürü Medaria Arradondo George Floyd'un ailesinden özür diledi. Floyd'un "Nefes alamıyorum" demesine rağmen beş dakika boyunca diziyle kurbanın boynuna bastırarak ölümüne sebep olmakla suçlanan polis memuru cinayetten yargılanacak.

Trump Antifa'yı terör örgütü ilan etmek istiyor

Bir haftadır süren gösterilerle ilgili açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump göstericileri, "suçlu" diye tanımladı. Gösterilere katılan faşizm karşıtı oluşum Antifa'ya tepki gösteren Trump oluşumu terör örgütü ilan etmek istediklerini duyurdu. Trump Demokratlar tarafından yönetilen eyaletlerdeki belediye başkanları ve valilere Antifa'ya karşı Ulusal Muhafızlar'dan yardım isteme çağrısı yaptı. 

ABD Adalet Bakanı William Barr, Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesi nedeniyle düzenlenen protestoları "şiddet eylemlerine dönüştüren ANTIFA da dahil provokatörlerin" yakalanması için federal güvenlik güçlerine talimat verildiğini duyurdu. 

Barr, açıklamasında, "Federal güvenlik güçlerine, barışçıl protestoları gasbeden şiddet yanlısı olan ve federal hukuk ihlalinde bulunan radikal provokatörleri yakalama ve bu kişilere suç isnat etme talimatı vereceğiz" ifadesini kullandı.

Söz konusu suçluların yakalanmasında federal ve yerel yetkililer arasında koordinasyon için 56 bölgedeki FBI Müşterek Terör Görev Gücü ağının kullanılacağına vurgu yapan Barr, "Yağma olaylarıyla ilgili ANTIFA ve diğer benzeri grupların kışkırttığı ve yaptığı şiddet eylemleri iç terördür ve buna göre karşılık verilecektir" ifadesine yer verdi.

abd

In New Jersey police have literally started marching with protesters.

londra

Londra'daki gösterilere de binlerce kişi katıldı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…