ABD’de bir gün içinde 2 bin kişi yaşamını yitirdi, Türkiye'de ölümler gizleniyor mu

9 Nisan 2020
ABD’de bir gün içinde 2 bin kişi yaşamını yitirdi, Türkiye'de ölümler gizleniyor mu

ABD’de koronavirüs nedeniyle bir gün içinde 2 bin kişi daha yaşamını yitirdi, ölü sayısı 14 bin 800’ü aştı. Sadece İstanbul’daki koronapozitif hekim ve sağlık çalışanı sayısı bini geçti

ABD'de koronavirüs salgınında Çarşamba günü yaklaşık 2 bin kişi yaşamını yitirdi. Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nin Çarşamba günü gece yarısından kısa bir süre önce açıkladığı verilere göre, ülkede COVID-19 nedeniyle toplam 14 bin 817 kişi hayatını kaybetti. Bir gün önce ise bu sayı 12 bin 907 olarak açıklanmıştı. ABD'de tespit edilen vaka sayısı da 430 bine yaklaştı. Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 1,5 milyon vaka tespit edildi, yaşamını yitirenlerin sayısı da 88 bin 543 olarak kaydedildi. İyileşen hastaların sayısının ise yaklaşık 330 bin olduğu belirlendi.

Türkiye'de 'ölümler gizleniyor mu'

Türkiye'de can kaybı 8 Nisan itibariyle 812'ye çıktı. Açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapıldı. 

Bakan Koca, koronavirüs salgınına ilişkin güncel verileri twitter hesabından paylaştı. Toplam test sayısının 247 bin 768, toplam vaka sayısının da 38 bin 226 olduğunu açıklayan Koca, virüs nedeniyle son 24 saatte vefat eden kişi sayısının ise 87 kişi artarak toplam 812’ye yükseldiğini belirtti.

Öte yandan Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı'na, 'Kovid-19 ölümlerini Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kodlarına göre raporlamıyor" eleştirisinde bulundu.

TTB, internet sitesi üzerinden paylaştığı bilgi notunda, "Doğrulanmış Kovid-19 vakalarının artış gösterdiği Türkiye’de, ölüm sayılarının buna paralel bir grafik göstermemesi dikkat çekiyor. Vaka ve ölüm sayıları arasındaki örüntünün dünyanın diğer ülkelerinde gözlenenden farklı olmasının nedenlerini araştıran TTB Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı’nın Kovid-19 ölümlerini raporlamada DSÖ'nün önerdiği uluslararası kodları kullanmadığını belirledi" ifadelerini kullandı.

Böylece TTB, bazı ölümlerin koronavirüsten kaynaklı olmasına rağmen kayıtlara ölüm sebebinin farklı olarak geçirildiği şüphelerine dikkat çekmiş oldu.

'Sadece İstanbul’daki koronapozitif hekim ve sağlık çalışanı sayısı bini geçti'

İstanbul Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanı 1 Nisan 2020 tarihindeki basın toplantısında Türkiye’de KOVİD-19’lu sağlık çalışanı sayısını 601 olarak açıkladı. (Sonraki açıklamalarında yeni bilgiye yer vermedi.) Oysa bizim sahadan topladığımız bilgiler sadece İstanbul’daki KOVİD-19’lu hekim, sağlık çalışanı sayısının çoktan bini geçtiğini gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.

Almanya'da yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor

Robert Koch Enstitüsü'nün yaptığı açıklamaya göre, Almanya'da salgının başlangıcından bu yana 2 bin 107 kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Enstitü, yaşamını yitirenlerin sayısının bir gün önceye göre 246 arttığını belirtti. Yeni vaka sayısı da 4 bin 974 artarak, 108 bin 202 olarak kaydedildi. Son 24 saatte kaç kişinin iyileştiğine dair bilgi verilmedi. Enstitü daha önce yaptığı açıklamada, 7 bin 651 hastanın iyileştiğini duyurmuştu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…