Vaka sayısı 1 milyon 300 bine dayandı, Türkiye’de 574 can kaybı

6 Nisan 2020
Vaka sayısı 1 milyon 300 bine dayandı, Türkiye’de 574 can kaybı

Dünya genelinde tespit edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 1.297.233 oldu. Virüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 71 bin 270'ya yükseldi.

Türkiye'de can kaybı 574’e çıkarken, toplam vaka sayısı 27 bini geçti. 

Dünya genelinde vaka sayısında ilk sırada ABD yer alıyor. Virüsten kurtulanların saysı 272.553.

worldmeters'in son verilerine göre ABD’de 339 bin 131 vaka bulunuyor. Bu ülkede kayıplarda da hızlı artış var: 9689. Listenin ikinci sırasında 135 bin 032 vaka ile İspanya, üçüncü sırada da 128 bin 948 vaka ile İtalya yer alıyor. Türkiye ise listenin dokuzuncu sırasında, 27.069

Dünyada en fazla ölümlü vakanın görüldüğü ülke olan İtalya'da Kovid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bin 887’ye ulaşmış durumda.

 Virüs fakir kıtaya da yayıldı

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (Africa CDC) yayınladığı son verilere göre, Afrika ülkelerinde koronavirüsten kaynaklı 219 kişi yaşamını yitirdi. Tespit edilen koronavirüs hasta sayısı ise 8 binin üzerinde. 

En son Burundi, Sierra Leone, Mali, Libya ve Gine-Bissau’da doğrulanan vakaların eklenmesiyle, kıtadaki 54 ülkeden resmi olarak 49’unda koronavirüsün yayılmaya başladığı rapor edildi. Sao Tome ve Principe, Komor Adaları, Lesot, Güney Sudan ve Malavi dışında, koronavirüs Afrika kıtasının tamamına yayılmış durumda. 

ABD’li bilim insanları koronavirüsün “Aşil topuğunu” buldu

Çin’in Vuhan kentinde tespit edildikten sonra dünya çapında yayılan koronavirüs etkisini sürdürürken, bilim insanları da tedavi ve aşı geliştirmek için çalışıyor.

Kar amacı gütmeyen biyomedikal araştırma kurumu Scripps Research’ten bilim insanları, “Aşil’in topuğunu” yani koronavirüsün zayıf noktasını tespit ettiklerini söyledi.

Kurumun yayımladığı basın bildirisine göre araştırmacılar, bir insan antikorunun SARS-CoV-2’yle etkileşimini "neredeyse atom ölçeğindeki çözünürlükte” haritaladı. Bunun ardından virüsün belirli bir bölgesi aşılarla hedeflenebilir hale geldiği görüldü. Antikorun birkaç yıl önce SARS hastasından alındığı ancak yeni koronavirüse de tepki verdiği bildirildi. Buna göre söz konusu antikor, Kovid-19 virüsünün belirli bir bölgesine kilitlenebiliyor.

Öte yandan antikorun söz konusu bölgeyi çok sıkıca kavrayamadığı ancak virüsün yapısındaki bir noktanın “olası bir zayıf nokta” olarak tanımlanmasını sağladığı bildirildi.

Ekibin üyelerinden Meng Yuan, “Bu noktanın virüs içinde gizlendiğini keşfettik. Sadece bölgenin yapısı değiştiğinde ortaya çıkıyor” dedi.

Araştırmanın başyazarı Dr. Ian Wilson da, “Bunun gibi saklı bölgelerin bilgisi Sars-Cov-2 için geliştirilecek tedavi ve aşıların yapısal tasarımına yardımcı olabilir. Bunlar aynı zamanda başka koronavirüslere karşı da koruma sağlar. Gelecekte ortaya çıkabilecek koronavirüsler de dahil” ifadelerini kullandı.

San Diego Tribune’e konuşan Wilson, söz konusu bölgenin “Aşil’in topuğu” olabileceğini söyledi. Çalışma, cuma günü Science adlı saygın bilim yayınında yer aldı.

Scripps Research araştırmacıları ayrıca, potansiyel antikorları taramak için kanlarını bağışlamak isteyen iyileşmiş Kovid-19 hastaları aradıklarını bildirdi.

Fox News’in aktardığına göre bir başka çalışmada iyileşmiş kişilerin kanının ciddi vakaların tedavisine yardımcı olabileceği ortaya konmuştu.

Amerikan Tabipler Birliği Dergisi'nde yayınlanan araştırmada, Çin'in Shenzhen kentinde "kritik derecede hasta" sayılan 5 kişi incelenmişti. Uzmanlar, bu kişilere "nötralize edici antikor" içeren deneysel bir plazmanın nakledilmesinin, iyileşmelerine yardımcı olduğunu keşfetmişti.

Independent Türkçe, San Dieo Tribune, Fox News

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…