'Herşey çok güzel olacak'

16 Mart 2020
'Herşey çok güzel olacak'

'İnsanın bulunduğu şartlar acımasız ve kötü dahi olsa istemese de her şeye alışabilir; çareler bulabilecek güce sahip olup, umut ettiği sürece hayatta kalabilir'

PoliTez--Pazar günü İtalya’da Coronavirüs nedeniyle 368 yeni ölüm kaydedildi. İtalya’nın sivil koruma servisi tarafından enfeksiyonun toplamda 24.747’ye ulaştığı bildirildi. Bu rakam 1.809 ölü ve tedavi edilerek iyileştirilmiş 2.335 kişiyi de içeriyor.

İtalyan sağlık uzmanları, bu rakamın ilerleyen günlerde artış göstereceğini, yurt çapında Salı günü uygulanmaya başlamış olan karantina önlemlerinin ise iki hafta içinde sonuçlarını göstereceğini belirtti.

Lombardinin Bölge Valisi Attilio Fontana, İtalya’nın sermaye başkenti Milano'nun çevresindeki bölgelerde durumun kötüye gittiğini bildirdi. İtalyan Sky TV 24 kanalına konuşan Fontana "yoğun bakım ünitesindeki yataklarımızın doluluğundan ötürü insanları yaşama geri döndüremeyecek noktaya çok yakınız. Doktorların kullandığı ciğerlere hava veren makinalara ve yapay solunum cihazlarına ihtiyacımız var fakat maalesef bunları bulamıyoruz. Yapay solunum cihazları yurtdışından gelir gelmez hastalıkla mücadele etmeye devam edeceğiz.” dedi.

Milano Valisi, Beppe Sala, “hızla artan tıbbi ekipman eksiğini gidermek için Çin’den cerrahi maske temin etmeyi başardıklarını bildirerek, ilk yüklemenin geçtiğimiz Cuma günü İtalya’ya ulaştığını ve o maskelerin ivedilikle doktorlara dağıtılacağını bildirdi. Ayrıca Avrupa komisyonu da bir milyon maskenin Almanya’dan çok yakın zamanda İtalya’ya teslim edilmiş olacağını bildirdi.

İtalya’da hızla alınan önlemlerle birlikte ölümler durmaksızın artarken, yurt çapındaki karantina nedeniyle evlerinde olan halk pazar günü, gün ortasında İtalya’nın bir ucundan bir ucuna çok zor şartlar altında çalışmakta olan doktor ve hemşirelere destek olmak için İtalya’nın en önemli şarkıcılarından biri olan Adriana Celantano’nun “Azzurro” parçasını evlerinin pencerelerinden hep birlikte kitleler halinde söylediler. Bir yandan büyük bir coşkuyla şarkıya eşlik eden halk öte yandan alkışlarla, ellerindeki tencere ve tavalarla ses çıkartarak her pencereden çıkan sese ses olarak eklemlenip ölüme meydan okudular. 

Hükümetlerin virüse karşı ortaya koydukları önlemleri korku ve panik yaratacak bir tarzda halka duyurmasına karşı da bir meydan okuma bu.

Ayrıca üzerinde “Andra tutto bene” Hersey çok güzel olacak ve “io resto a casa” Evde oturuyorum yazılı el yapımı pankartların birçok şehirde evlerin balkonlarından sallandığı görüldü.

'Beni öldüremeyen şey daha güçlü kılar'

İtalyanların Pazar günü yaptıkları bu yürek ısıtan eylem Victor E. Frankl’in Bir insanı sevebilmek, onu özünde kavrayabilmek demektir. İnsanı insan yapan da; varoluşun çetin koşullarında dahi onurlu insan olabilmektir. “Dünyadaki hiçbir güç, yaşadığın şeyi elinden alamaz.” şeklindeki sözlerini anımsattı.

Dr. Frankl, İkinci Dünya Savaşı sırasında 4 milyondan fazla tutsağın imha edildiği Auschwitz, Nazi toplama kamplarında yaşadığı mücadeleyi, tanık olduklarını ve bu esnada hayatta kalabilmek için geliştirdiği Logoterapiyi, "İnsanın Anlam Arayışı" kitabında çarpıcı bir dille anlatmıştır.

Varoluşun nedeni, insanın yaşama yüklediği anlam ve tüm bunlarla baş edebilme kabiliyeti, her bir bireyi diğerinden ayırt eden teklik durumu gibi sorumluluğunun bilincine varmak demekti. İnsanın bulunduğu şartlar acımasız ve kötü dahi olsa istemese de her şeye alışabilir; çareler bulabilecek güce sahip olup, umut ettiği sürece hayatta kalabilirdi.

İnsan varoluşunun nedenini bilirse hemen her nasıl’a dayanabilirdi. Bütün bunları yaşayan ve oradan sağ çıkabilen biri olarak Frankl, hiçbir amacı olmayanların, kuru bir dalın kırılması gibi hayattan ne çabuk kopup gittiklerini görmüş ve bilhassa tutunamayanları gözlemleyip, hayatta kalabilmek ve ezilen, aşağılanan, şiddet gören tutuklulara yararlı olabilmek için neler yapılabileceği üzerine çareler aramıştır.

İnsanın insana – insanlığa – zulmünün ve bütün bu olanlara karşı, dayanabilme gücüne sahip olanların hayatta kalabileceğinin kanıtıydı. Hala hayattayken Frankl’e göre insanın umutlanmak için bir nedeni vardı. Hayat son raddeye, son nefesini verinceye kadar sürmekteydi. Beni öldürmeyen şey, daha güçlü kılar, diyen Nietzsche’nin savını destekleyerek…

Andra tutto bene” Hersey çok güzel olacak İtalya…

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…