Libya Ulusal Ordusu: Havalimanı saldırısında Türk askerler hayatını kaybetti

15 Mart 2020
Libya Ulusal Ordusu: Havalimanı saldırısında Türk askerler hayatını kaybetti

Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu sözcüsü Ahmed el-Mismari, başkent Trablus'taki Mitiga Havalimanı'na yönelik saldırıda birkaç Türk askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de basın toplantısı düzenleyen Mismari, Libya Ulusal Ordusu'nun Trablus'taki Mitiga Havalimanı'na yönelik saldırısında birkaç Türk askerin hayatını kaybettiğini iddia etti.

Mismari, "Son birkaç günde Trablus’taki Mitiga Havalimanı’nın askeri tesislerine saldırılarda bulunduk. Bu tesisler Misrata gruplarına değil, doğrudan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait. Radarlar ve hava savunma sistemleri imha edildi. Bu operasyon sonucu Türk askerler arasında kayıplar var” diye konuştu.

Libya Ulusal Ordusu'nun Misrata bölgesini hedef alarak askeri depolar da dahil olmak üzere ‘Türk varlığına eşdeğer her şeyi’ yok ettiğini söyleyen Mismari, ordunun Trablus'un birkaç mahallesine girdiğini, fakat ateşkese uyduğunu, operasyonların ise sadece Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne ait güçlerin provokasyonlarına karşılık yapıldığını ifade etti.

Türkiye, Libya topraklarının sadece yüzde 6'sını kontrol eden, cihadçı kabilelerin desteklediği Fayiz Sarraj'ın hükümetini destekliyor. Bu hükümetle askeri antlaşma imzaladı. Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Sarraj ile imzalanan anlaşmayı tanımıyor. Hafter'i destekleyen bu meclisi de BM tanıyor, onların da geçici bir hükümeti var. Kaldı ki, Sarraj'ın Türkiye ile böyle bir anlaşmayı imzalama yetkisi yok. Sarraj tam tersini iddia ediyor. Sarraj, Türkiye destek vermeden ayakta durabilecek gibi görünmüyor. Uluslararası güç dengeleri ve askeri kapasite açısından bakıldığında Hafter'e destek veren ülke sayısı daha fazla gözüküyor. Başta Moskova ve Washington olmak üzere birçok uluslararası aktörün desteklediği General Hafter ülkenin geri kalanını kontrol ediyor.

Moskova'nın gözünde Hafter Kaddafi'nin pozisyonunu, iktidarını restore edip güncelleyecek bir aktör olarak gözüküyor. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…