Hem Erdoğan'a görev desteği, hem AKP oyları kendi anketlerinde düştü

4 Ocak 2020
Hem Erdoğan'a görev desteği, hem AKP oyları kendi anketlerinde düştü

Özer Sencar'ın sahibi olduğu Metropoll Araştırma Şirketi 'Türkiye’nin Nabzı Aralık 2019' anketini paylaştı. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a görev onayı verenlerin oranı son bir ayda yüzde 48,4'ten yüzde 43,7’ye düştü. Cumhurbaşkanı'na görev onayı vermeyenlerin oranı ise yüzde 41,7'den yüzde 42,2'ye yükseldi.

Ankete göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a görev onayı verenlerin oranı son bir ayda yüzde 48,4'ten yüzde 43,7’ye düştü. Cumhurbaşkanı'na görev onayı vermeyenlerin oranı ise yüzde 41,7'den yüzde 42,2'ye yükseldi.

Erdoğan’a görev onayında en düşük destek ise yüzde 1,3 ile İyi Parti ve yüzde 6,6 ile CHP seçmeninden geldi.

Cumhuriyet'in haberine göre diğer partililerin yüzde 25’i de aralık ayı için Erdoğan’ı onayladıklarını ifade etti.

Aralık’ta bütün partilerin Erdoğan’a verdiği “görev onayında” bir düşüş yaşanırken, HDP seçmeni son bir ayda yüzde 2,5’lik seviyesinde cumhurbaşkanına olan desteklerini artırdı.

AKP seçmeninin son bir ayda Erdoğan’a olan desteğinin azalması ise dikkati çekti. Öte yandan Cumhur İttifakı’nda yer alan MHP seçmeninin Erdoğan’a verdiği onay oyunun yüzde 79,2’den yüzde 52’ye düştüğü tespit edildi.

Metropoll’un araştırması ayrıca, 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi’nden bu yana Erdoğan’a olan desteğin yüzde 67,6’dan yüzde 43,7’ye düştüğünü ortaya koyuyor.

Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda 325 oyla kabul edildi. Tezkereye 184 ret oyu verildi.

Türkiye kamuoyunun konuya bakışını inceleyen Metopoll, vatandaşlara, "Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesini onaylıyor musunuz?" sorusunu yöneltti. Onaylarım diyenlerin oranı yüzde 37,7, onaylamam diyenlerin oranı ise yüzde 49,7 oldu.

AKP OYLARI DA ŞOK BİR ŞEKİLDE DÜŞTÜ

AKP Genel Merkezi’nin yaptırdığı bir ankette AKP oylarının yüzde 30’a kadar düşmesi, parti içinde deprem yarattı. Anket sonuçları, parti yetkililerinin AKP’ Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik eleştirilerde bulunmasına neden oldu.

Yeniçağ’dan Fatih Ergin’in haberine göre, yaptırılan bir kamuoyu araştırmasında AKP oyunun yüzde 30.4 çıkması partideki üst düzey isimlerin üstü kapalı olarak Erdoğan’a eleştiride bulunmasına neden oldu.

‘SEÇMEN BİZİ TERBİYE ETTİ’

Anket sonuçları, AKP kulislerinde izlenilen siyasetin tükenmeye başladığı şeklinde yorumlanırken, AKP’li bir yetkili, “Seçmen bizi yerel seçimde terbiye etti. Aradan geçen süredeki durumumuza baktığımızda görüyoruz ki, milli iradenin bizi görevden alacağı bir noktaya doğru evriliyoruz” dedi.

Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan oluşumlarını işaret ederek, “Gidişattan rahatsız olan isimlerin partiden kopmasına izin verilmemesi gerekiyordu” diyen AKP’li isim, “Kendi ellerimizle seçmenimizi muhalefete itiyoruz. Bu gidişatı durdurmak sayın Erdoğan’ın elinde. Parti içerisinde gidişattan rahatsız olan isimlere de siyaset kanalları açılmalı. Aksi takdirde, 2002’de DSP ve ANAP’ın yaşadığı akıbet bizi bekliyor” şeklinde konuştu.

AKP’li isim, anket sonuçlarının partilileri karamsarlığa sevk ettiğini de ifade ederek, “Cumhur İttifakı’na üçüncü bir ortağın eklenmesiyle kötü gidişatın önü alınamaz. Mesele AK Parti’nin kendi durumu ile alakalı.” dedi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…