Bağdat’ta ABD operasyonu! İranlı General Kasım Süleymani öldürüldü!

3 Ocak 2020
Bağdat’ta ABD operasyonu! İranlı General Kasım Süleymani öldürüldü!

Irak devlet televizyonu, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komuntanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in öldürüldüğünü bildirdi. Olayı ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) üstlendi. Saldırı sonrası açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, “ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacak” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanlığı, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komuntanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesinin ardından yayınladığı açıklamada “ABD Ortadoğu’da tehlikeli bir durum yarattı, sonuçlarına hazır olmalı” ifadelerini kullandı.

İran ayrıca, ABD’nin söz konusu saldırısını ‘uluslararası terör eylemi’ olarak nitelendirdi.

Öte yandan, İran Ulusal Güvenlik Meclisi’nin de Süleymani suikastinin ardından acil gündemle toplandığı öğrenildi.

‘ABD’YE KARŞI ULUSLARARASI DİRENİŞİ PERÇİNLEYECEK’

İran Dışişleri Bakanlığı da, ABD’nin İran üst düzey komutanını öldürmesiyle ilgili olarak “ABD’nin Ortadoğu’daki ve dünyanın diğer bölgelerindeki faaliyetlerine karşı uluslararası direnişi perçinleyecektir” ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, Süleymani’nin ABD saldırısında öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır” dedi.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Zarif, şunları söyledi:

“IŞİD’e, El Nusra’ya ve El Kaide’ye karşı en etkili savaşan kuvvetin lideri General Süleymani’nin hedef alınması ve suikaste uğraması, bölgede tansiyonun son derece tehlikeli ve aptalca bir şekilde yükseltilmesidir. ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır”

‘ABD’DEN ACI BİR İNTİKAM ALINACAK’

İran Devrim Muhafızları Ordusu Eski Genel Komutanı Muhsin Rızai, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Kasım Süleymani, şehit kardeşlerine katıldı ancak ABD’den acı bir intikam alacağız” ifadelerini kullandı.

Akşam saatlerinde Bağdat Uluslararası Havaalanı’na düzenlenen füze saldırısı sonrasında İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in öldürüldüğü bildirildi.

Irak devlet televizyonundan yapılan açıklamada, “Kasım Süleymani ile Haşd Şabi Heyeti Başkanı Ebu Mehdi el-Mühendis, Bağdat Uluslararası Havaalanı yolunda araçlarını hedef alan bir füze saldırısı sonucu öldü” denildi.

Amerikan AP haber ajansına konuşan Iraklı üst düzey yetkililer ise saldırıda Süleymani’nin yanı sıra Irak’taki Şii milis grubu Haşdi Şabi’nin Komutan Yardımcısı Mehdi el-Mühendis ve örgütün havalimanı protokol görevlisi Muhammed Rıza dahil 7 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Iraklı yetkililer, el-Mühendis’in Bağdat Havaalanına Süleymani’yi karşılamak için bir konvoyla geldiğini ve saldırının ise havaalanının kargo kısmına İranlı komutanın karşılandığı yerde yapıldığını kaydetti.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, Süleymani’nin cesedinin paramparça olduğunu ancak İranlı generalin yüzüğünden tespit edildiğini belirtti.

‘ÖNCE FÜZE, SONRA HELİKOPTER SALDIRISI’

Al Mayadeen kanalının aktardığına göre, Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınına ilk olarak Katyuşa füzeleriyle ‘sahte’ bir saldırı gerçekleştirildi.

SÜleymani ve el-Mühendis’in yaşamını yitirdiği saldırıdan ise ABD’ye ait helikopterler sorumluydu.

‘ABD VE İSRAİL SORUMLU’

Haşdi Şabi Sözcüsü Ahmed el-Esadi, yaptığı açıklamada “Kasım Süleymani ve el-Mühendis’in öldürülmesinden düşman ABD ve İsrail sorumlu” ifadelerini kullandı.

Al Arabiya ve Sky News kanalları da bilgiyi doğrularken, Tahran ya da İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan henüz bir açıklama gelmedi.

Öte yandan Al Hadath kanalı, Haşdi Şabi’ye bağlı Asaib Ehl el-Hak lideri Kays el-Hazali ve Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri’nin Bağdat’ın Cediriye semtinde ABD deniz piyadeleri tarafından tutuklandığı bilgisini verdi. Bilgi, Al Mayadeen kanalınca yalanlandı.

PENTAGON DOĞRULADI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri ise Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü yönündeki haberleri doğruladı.

Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, “ABD ordusu, Başkan’ın talimatı ile, ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanınan İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü’nün Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürerek (bölgedeki) ABD personelini korumak için kararlı ve savunma amaçlı bir adım atmıştır” ifadeleri kullanıldı.

‘TRUMP TARAFINDAN ONAYLANMIŞTI’

Newsweek gazetesine konuşan bir yetkili, söz konusu saldırının ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylandığı bilgisini verdi.

İREN DEVRİM MUHAFIZLARI DA DOĞRULADI

Reuters’ın aktardığına göre İran Devrim Muhafızları, Kasım Süleymani’nin hayatını kaybettiğini doğruladı.

PETROL FİYATLARINDA ARTIŞ

Yaşananların ardından petrol fiyatları ani bir yükseliş kaydederek yüzde 4 artış gösterdi.

TRUMP’TAN BAYRAK PAYLAŞIMI

Olaya ilişkin henüz bir açıklamada bulunmayan ABD Başkanı Trump, Twitter hesabı üzeriden Amerikan bayrağı paylaştı.

PENTAGON’DAN AÇIKLAMA

Pentagon’dan yapılan açıklamada, “ABD ordusu Başkan’ın talimatıyla, ABD’nin terör listesindeki Kudüs Gücü lideri Kasım Süleymani’yi öldürerek yurtdışındaki ABD personelini koruma yönünde savunma amaçlı kararlı bir eylem gerçekleştirdi” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Süleymani’nin bölgedeki ABD’li diplomatlara ve görevlilere ‘saldırı hazırlığında’ olduğu öne sürüldü.

HAMANEY: SUÇLULARI ACI BİR İNTİKAM BEKLİYOR

ABD’nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesi sonrası İran tarafından 3 günlük ulusal yas ilan edildi. ABD’nin Irak’ta düzenlediği saldırıda İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin hayatını kaybetmesi sonrası İran’dan ulusal yas kararı geldi.

​İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney, Süleymani’yi hedef alan saldırıyı kınarken, 3 günlük ulusal yas ilan edildiğini açıkladı. Hamaney, direnişe bağlı olanların Süleymani’nin katillerinden intikam alacağını söyledi.

‘ABD’DEN GÜÇLÜ BİR İNTİKAM ALINACAK’

Devrim Muhafızları eski komutanı Muhsin Rezai, Süleymani’nin öldürülmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada ‘ABD’den güçlü bir şekilde intikam alınacağını’ belirtti:

“Süleymani şehit kardeşlerinin arasına katıldı, ABD’den güçlü bir şekilde intikam alacağız.”

ABD’DEN SALDIRI SONRASI İRAN’A BİR TEHDİT DAHA!

ABD’li senatör: İran petrol işinde kalmak istiyorsa ABD ve müttefiklerini rahat bırakmalı

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da, konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Eğer İran ABD ve müttefiklerine saldırmaya devam ederse, petrol rafinelerinin yok edilmesi gibi en ağır bedelleri ödeyecektir. İran hükümetine: Eğer petrol işinde kalmak istiyorsanız dünyadaki en büyük terör destekçisi olmayı bırakın ve ABD ile mütefiklerini rahat bırakın.”

SADR'DAN MEHDİ ORDUSUNA ÇAĞRI: IRAK'I KORUMAYA HAZIR OLUN

Bu arada olayla ilgili bir diğer açıklama da Irak'taki Şii lider Mukteda el Sadr'dan geldi. Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Süleymani'nin öldürülmesi dolayısıyla İran'a başsağlığı diledi.

Şii lider, paylaşımında "Mücahit Kasım Süleymani ve yanındakilerin şehadeti dolayısıyla İran İslam Cumhuriyeti'nin dini mercileri, hükümeti ve halkına taziyelerimi bildiriyorum. Hedef alınması (Süleymani'nin) cihat, muhalefet ve devrim ruhunu hedef almaktır. Ancak, bu durum bizim mücadele ve azmimizi durduramayacak" ifadelerini kullandı. Özellikle 2003'teki ABD işgalinde mücadele eden Mehdi Ordusu'nun altını çizen Sadr, şunları kaydetti: "Irak'ta ulusal direnişin sorumlusu olarak Mehdi Ordusu ve Yevm el-Mevud Tugayı ve emrimizde bulunan tüm ulusal grupları Irak'ı korumak için hazır olmaya çağırıyorum."

Ancak Irak ve bölgenin tehlikelerden uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Sadr, ayrıca Iraklılara aklı selimle hareket etme ve soğukkanlı davranma çağrısı yaptı.

IRAK BAŞBAKANI: SAVAŞA GÖTÜRECEK BİR EGEMENLİK İHLALİ

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi de suikasti kınadı, başkent Bağdat'taki hava saldırısının Irak, bölge ve tüm dünyayı savaşa götürecek bir egemenlik ihlali olduğu konusunda uyardı. Abdülmehdi parlamentoyu acil toplantıya çağırdı. 

Haşd-i Şabi içindeki en etkili birliklerden Kata'ib Hizbullah (Hizbullah Tugayları) aralık sonunda ABD ordusunun Irak'ta kullandığı üslere yönelik saldırı düzenlemiş, 1 ABD'li müteahhit hayatını kaybetmişti.

ABD de misillime olarak Hizbullah Tugayları'nın Suriye ve Irak'taki üslerine yönelik hava saldırısı düzenlemişti. Ardından ABD'nin Bağdat'taki Büyükelçiliği önünde, milis güçlerin öncülüğünde protesto gösterileri başlamış, büyükelçilik binası ateşe verilmişti. ABD, bölgeye koruma için 750 asker göndereceğini duyurmuştu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…