THKP-C kurucularından Ziya Yılmaz yaşamını yitirdi

6 Ekim 2011
THKP-C kurucularından Ziya Yılmaz yaşamını yitirdi

THKP-C'nin kurucularındani Ziya Yılmaz, 72'de Kızıldere'de öldürülen çocukluk arkadaşı Nihat Yılmaz'ın yanına defnedilecek

 

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi kurucuları arasında yer alan ve Türkiye solunun simge isimlerinden olan Ziya Yılmaz, eylemlerle ve mücadeleyle dolu 73 yılın ardından hayata gözlerini yumdu. Astım ve zatürree tedavisi gördüğü Süreyyapaşa Hastanesi'nde önceki gece yaşamını yitiren Yılmaz, 30 Mart 1972'de Kızıldere'de Mahir Çayan'la birlikte öldürülen çocukluk arkadaşı Nihat Yılmaz'ın yanında toprağa verilecek.

İsrail Başkonsolosu Ephrain Elrom'un kaçırılması başta olmak üzere birçok eyleme katılan Yılmaz, tünel kazıp cezaevinden firar etmişti. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun olan Yılmaz, 1965-66 yıllarında Türkiye İşçi Partisi Fatsa İlçe Başkanlığı yaptı. Bu dönemde yapılan büyük fındık mitinglerinin öncüsü oldu. THKP-C'nin kurucuları arasında yer alan ve merkez komite üyeliği yapan Yılmaz, 17 Mayıs 1971'de İstanbul'da İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Ephrain Elrom'u kaçıran ekipte yer aldı. 12 Mart darbesi sonrasında gerçekleştirilen Balyoz operasyonunda gözaltına alınıp tutuklanan Yılmaz, 29 Kasım 1971'de Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı, THKO'dan Cihan Alptekin ve Ömer Ayna ile birlikte Maltepe Cezaevi'nden tünel kazarak firar etti. Ulaş Bardakçı'nın öldürüldüğü 19 Şubat 1972'deki operasyonda yaralı olarak yakalanan Ziya Yılmaz, Mahir Çayan'la birlikte Sıkıyönetim Mahkemesi'nde idamla yargılandı. Yargılama sonucunda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve 15 yıl sonra 21 Mart 1986'da Malatya E Tipi Cezaevi'nden tahliye edildi. Yılmaz'ın, tahliyesi sonrasında 3 yıl fazla yattığı ortaya çıktı. 

MAL VARLIGI UZERINDEKI HACIZ KARARI 36 YIL SONRA KALDIRILDI 

Cezaevinden firar ettiği dönemde mal varlığına konulan haciz, uzun süren hukuki mücadelenin ardından 2008 yılında kaldırılabil-di. Avukatları, 36 yıl önce firar sonrası yakalanmasıyla birlikte resen kaldırılması gereken haciz kararının, hüküm infazına rağmen bu kadar geç kalkmasına gerekçe olarak, THKP-C ana dava dosyasının kayıp olmasının gerekçe gösterildiğini, gerekçeli karara ulaşılmasıyla birlikte kararın çıktığını söylediler. Cezaevinden sonraki yıllarda siyasetten uzak kalmayı tercih eden Yılmaz, eşi Saliha Yılmaz ile birlikte Ankara'da yaşıyordu. Yılmaz, Çankaya Belediyesi'nde çalıştı ve Belediye Meclis üyeliği yaptı. Rahatsızlığının artması üzerine bir hafta önce İstanbul'a getirilen ve burada vefat eden Yılmaz, dün Süreyyapaşa Hastanesi'nden arkadaşları tarafından memleketi Fatsa'ya uğurlandı. Uğurlamaya eşi Saliha Yılmaz, yakınları, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve çok sayıda dava arkadaşı katıldı. Yılmaz'ın cenazesi, bugün memleketi Fatsa'da düzenlenecek tören sonrasında toprağa verilecek. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…