Göçmenlik Reformu Yasası (STEM Act) Temsilciler Meclisi’nden Geçti

1 Aralık 2012
Göçmenlik Reformu Yasası (STEM Act) Temsilciler Meclisi’nden Geçti

Yasa "rastlantısal vize programını" ortadan kaldırarak, yasal sürekli oturum izni sağlayan 55.000 yeşil kartın yabancı öğrencilere verilmesini öngörüyor. Ayrıca yasal sürekli oturum izni elde etmiş kişilerin eşlerinin ve çocuklarının yeşil kart başvurularının onaylanması zarfında geçecek bir yıllık süreyi kendi ana vatanları yerine aileleri ile ABD'de geçirmelerine de olanak sağlıyor.

Cumhuriyetçilerin STEM Act adı verilen yasa teklifinin Cuma günü 245'e 139 oranla Meclis tarafından onaylanması ile seçim sonrası göçmenlik reformuna ilişkin ilk adım da atılmış oldu. Yasanın Mayıs ayında Senato'ya gitmesi bekleniyor.

Fox News'un haberine göre Meclis'e sunulan STEM yasası teklifinin oylamasında Cumhuriyetçiler'den 218 destek oyu gelirken, Demokratlar'dan ise sadece 27 destek oyu geldi. 134 Demokrat karşıt yönde oy kullanırken, Cumhuriyetçiler'den ise sadece 5 "hayır" oyu geldi.

Yasa "rastlantısal vize programını" ortadan kaldırarak, yasal sürekli oturum izni sağlayan 55.000 yeşil kartın, bilim; teknoloji; mühendislik ve matematik(STEM) alanlarında ABD'deki üniversitelerden alınmış lisans derecelerine sahip yabancı öğrencilere verilmesini öngörüyor.

Cumhuriyetçiler, yasa ile bir ayrıcalık da getirmeyi planladılar.

Yasa aynı zamanda yasal sürekli oturum izni elde etmiş kişilerin eşlerinin ve çocuklarının yeşil kart başvurularının onaylanması zarfında geçecek bir yıllık süreyi kendi ana vatanları yerine aileleri ile ABD'de geçirmelerine de olanak sağlıyor. Getirilen bu ayrıcalıkla Demokratlar'ın onayını elde edebilmek de planlandı. Fakat Demokratlar'ın çoğu ailelerin bir araya getirilecek olmasının vize çekilişini ortadan kaldırmak için geçerli bir sebep olmadığını öne sürerek yasaya karşı çıktılar.

Yasa tasarısını sunan Temsilci Lamar Smith(Cumhuriyetçi-Teksas) yasa metnini övücü ifadelerde bulundu.

Smith, dünya çapındaki birçok başarılı öğrencinin STEM alanlarında lisans dereceleri almak üzere ABD üniversitelerine geldiklerini belirterek, söz konusu yabancı öğrencilerin en başarılılarının üniversitelerden mezun olduktan sonra ABD'de işe alınarak iktisadi büyümenin arttırılabileceğini dile getirdi.

Ayrıca aynı öğrencilerin kendi şirketlerini kurma potansiyeline de sahip olduklarına değinen Smith, böylelikle iş piyasasının da canlanabileceğini belirtti.

Ailelerin bir arada olacak olmalarına da vurgu yapan Smith, hali hazırda uygulamada olan vize çekilişi ile ailelerin iki yıldan fazla bekleme listelerinde kaldıklarını ve bu durumun aileler arası ayrılıklara yol açtığını dile getirdi.

Önceki günlerde yasa teklifine yönelik itirazlarda bulunan Demokratlar, eleştirilerini Cuma günü de devam ettirdiler.

Temsilci Luis Gutierrez(Demokrat-Illinois) bu yasanın desteklenmesinin lisans derecesi olan insanların diğer insanlara göre daha iyi olduklarının savunulması anlamına geldiğini belirtti.

Ulusal Göçmenlik Forumu genel başkanı Ali Noorani, her iki partinin de göçmenlerin ve ülkeye göç edilmesinin önemini farkında olmalarından memnuniyet duyduklarını fakat hali hazırda ülkede kaçak olarak yaşayan 11 milyon kişiye de hitap edecek daha kapsamlı yaklaşımların sergilenmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ülke ekonomisinin vasıflı mühendislerin yanı sıra vasıflı çiftçilere de ihtiyacı olduğunu belirten Noorani, yasanın çeşitlilik sağlayan göçmen programını kaldırmaması gerektiğini dile getirdi.

Demokratlar yasanın bir tarafı memnun ederken diğer tarafı mağdur ettiğini savunuyor.

Demokratik Temsilci Zoe Lofgren, yasanın içeriğinin kendisini oldukça rahatsız ettiğini belirtti.

ABD üniversitelerinden her yıl 55.000 yabancı öğrencinin mezun olmadığına dikkat çeken Lofgren, dolayısıyla yasadan 55.000'den daha az yabancı öğrencinin faydalanabileceğini ve geriye kalan vizelerin nereye transfer edileceğine dair yasanın herhangi bir açıklama getirmiyor olduğunu dile getirdi.

Eylül ayında STEM Act benzeri bir yasa teklifi Meclis'te oylamaya sunulmuştu, fakat çoğunluğun üçte ikisinin desteğini elde edemeyen yasa teklifi onaylanmamıştı.

Şimdi ki yasa teklifinin Meclis'ten geçmesi için herhangi bir oran olmaksızın çoğunluğun destek vermesi yeterli oluyor.

Yasa teklifinin Cumhuriyetçiler'in, seçimlerde büyük etkiye sahip oldukları düşünülen Hispanik topluma partilerinin göçmenlik sistemini düzenlemeye dair çalışmalar yaptığını gösterme çabası olarak da görülüyor.

Aile temelli yeşil kartlardan yararlanan 80.000 kadar kişi bulunuyor, fakat aynı zamanda yaklaşık 322.000 eş ve çocuklar da bekleme listelerinde yer alıyor. İnsanların aileleri ile bir araya gelmeleri içinse iki yıldan fazla bir süre beklemeleri gerekiyor.

Meksika bekleme listelerindeki kişi sayısı bakımından ilk sırada geliyor. 138.000'den fazla Meksikalı kişinin söz konusu bekleme listelernde yer aldığı belirtiliyor. Meksika'yı 31.000 kişi ile Dominik Cumhuriyeti, 16.000 kişi ile de Küba takip ediyor.

Yasa her ne kadar bekleme listelerindeki kişilerin bu süre zarfını ailelerinin yanında ABD'de geçirmelerine olanak sağlasa da, bu kişilere çalışma izni sağlamadığı için Demokratlar tarafında anlamsız bulunuyor.

Demokratlar STEM vizelerin sayılarının arttırılmasını desteklediklerini fakat Cumhuriyetçiler'in konuya yaklaşımlarını beğenmediklerini dile getiriyorlar.

STEM Act vizeleri, yaklaşık 140.000 civarında olan daha az nitelikli çalışanları ve sanat; eğitim; spor alanlarındaki insanlara yönelik işçilik temelli vizelere ek vizeler olmuş olacak.


 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…