Şiddet durmadı, ‘erkek adalet’ görmedi: Kadına şiddete taviz Cansu’yu da öldürdü!

18 Haziran 2015
Şiddet durmadı, ‘erkek adalet’ görmedi: Kadına şiddete taviz Cansu’yu da öldürdü!

DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK! --Özgecan Aslan’ın vahşice öldürülerek bedeninin yakılması Türkiye’de ilk kez kadın cinayetlerine karşı kitlesel tepkilerin gösterilmesine yol açmıştı. Bu bağlamda kadına karşı suçlarda yargının her fırsatta uygulamaktan çekinmediği iyi hal, haksız tahrik indirimleri, takipsizlik gibi kararların bu suçların devam etmesindeki rolü de çokça tartışılmıştı.

Muğla’nın Ortaca ilçesinde kendisinden üç gündür haber alınamayan 18 yaşındaki Cansu Kaya’nın cinsel saldırıya uğrayıp boğulduktan sonra suya atıldığının ortaya çıkması, kadın cinayetlerine karşı ülke çapında eylemlere neden olan Özgecan Aslan cinayetinden bu yana değişen bir şey olmadığını gösterdi.

Değişen hiçbir şey yok!

Özgecan Aslan’ın vahşice öldürülerek bedeninin yakılması Türkiye’de ilk kez kadın cinayetlerine karşı kitlesel tepkilerin gösterilmesine yol açmıştı. Bu bağlamda kadına karşı suçlarda yargının her fırsatta uygulamaktan çekinmediği iyi hal, haksız tahrik indirimleri, takipsizlik gibi kararların bu suçların devam etmesindeki rolü de çokça tartışılmıştı.

‘Kadın cinayetlerini sağır sultan duyuyor’ çıkışıyla bilinen eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye’yi ayağa kaldıran cinayete önce sessiz kaldı, ardından Özgecan’ın ailesine taziye ziyaretinde bulunup Meclis’te uzun bir konuşma yaptı.

Ancak, ‘toplumsal hafıza’da bir dönüm noktası haline gelen Özgecan Aslan cinayetinin ardından en az 110 kadın cinayeti daha işlendi, 2015’teki toplam rakam ise 143’ü buldu.

Geçen dört ayda Türkiye’nin dört yanından sayısız cinsel istismar, tecavüz ve şiddet haberi gelmeye devam etti. Kadın örgütlerinin önleyici cezalar verme çağrısı yaptığı yargı, ‘vicdan sızlatan’ kararlar almaktan geri durmadı.

Özgecan Aslan’dan Cansu Kaya’nın vahşice öldürülmesine kadar yargının kadın cinayetlerindeki son dört ayı ve bazı kadına şiddet haberleri şöyle:

Bir ay içinde 25 kadıncinayeti

Özgecan’ın ölümünden itibaren sadece bir ay içindzehra aydin sbe en az 25 kadın cinayeti işlendi. İstanbul Esenler’de yaşayan 35 yaşındaki Zehra Aydın, iki ay önce evlendiği eşi Sedat Aydın tarafından boğularak öldürüldü.

Teslim olacağı notu bırakıp kayıplara karışan Sedat Aydın cesedin etrafına kokmasın diye naftalin döktü. Zehra Aydın, Özgecan’ın ardından öldürülen 25’inci kadındı.

Taciz suçlusuna ‘Çocuk düzeldi’ diye 10 yıl, ‘iyi hal’den altı ay indirim

Geçtiğimiz Mart ayında, kadına karşı suçlara ilişkin ‘ibretlik’ bir örnek daha Erzurum’dan geldi.

Erzurum’da 12 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmakla yargılanan tuhafiyeci C.U., önce 12.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ardından yapılan yeniden yargılamada, kızın ‘psikolojisi düzeldiği‘ gerekçesiyle cezası 10 yıla indirildi. Yargı, sanığa mahkemedeki ‘iyi hali‘ nedeniyle altı ay indirim yapmayı da ihmal etmedi.

Yargıtay, kadın aldatmış olabilir deyip, ‘haksız tahrik’i masaya sürdü

Yargıtay, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde eşi Necla Kaplan’ı sokak ortasında bıçaklayarak öldüren Necip Kaplan’a verilen müebbet hapis cezasını ‘haksız tahrik’ indirimi talebiyle bozdu.

Bozma kararının gerekçesinde, Necip Kaplan’ın ‘eşinin kendisini aldattığını düşünerek toplum içerisine çıkamaz durumda bıraktığından ve olay nedeniyle sinirlendiğinden bu eylemi gerçekleştirdiği’ne hükmeden Yargıtay, bunu kadın cinayetine geçerli bir neden sayarak yeniden yargılamanın önünü açtı.

Tecavüz girişimine ‘iyi hal’ indirimi, haneye tecavüze erteleme

Özgecan’ın öldürülmesinden iki ay sonra, Diyarbakır’da 2014 yılında felçli ve görme engelli 70 yaşındaki H.A.’ya tecavüz suçundan 21 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan sanık Abdullah Taşkıran’a verilen 13 yıl altı aylık hapis cezası sekiz yıl dört aya düşürüldü.

Mahkeme, sanığın yargılama sırasındaki olumlu halini görmezlikten gelemedi.

Sanığın ‘geceleyin konut dokunulmazlığını ihlal‘ suçundan da iki yıl hapisle cezalandırılmasına karar veren mahkeme, Abdullah Taşkıran’ın yargılama sırasındaki olumlu davranışlarını dikkate alarak bu cezayı bir yıl sekiz aya indirip erteledi.

‘Erkek adalet’ Nevin’i en ağır cezaya çarptırdı

Erkeklere haksız tahrik ve iyi hal indirimlerini bolca dağıtan yargı sistemi Nevin Yıldırım’ı görmedi.

Mahkeme, Isparta’nın Yalvaç ilçesi Korukaya köyünde kendisine defalarca tecavüz eden kişiyi öldüren Yıldırım’ın meşru müdafaada bulunm

adığına, herhangi iyi yal ya da tahrik indirimi uygulanamayacağına hükmedip, Yıldırım’ı müebbet hapis cezasına çarptırdı.

100’üncü kadın müzisyen Değer Deniz oldu

Müzisyen Değer Deniz, Beyoğlu Sıraselviler’deki evinde elleri bağlanıp boğularak öldürüldü. Bu cinayetle birlikte 2015’in ilk dört ayında öldürülen kadın sayısı 100’ü buldu.

Polis, Deniz Aktaş’ın çığlıklarına yetişmekte geç kaldı

Antalya’nın Kolyaaltı ilçesinde 40 yaşındaki Lokman Barış Çelik, komşularının daha önce de şiddet uyguladığını söylediği sevgilisi Deniz Aktaş’ı sabaha karşı kavga ederken başından ve göğsünden nişan alarak öldürdü.

antalya kadin cinayetDeniz Aktaş’ın öldürülmeden önce defalarca ‘Beni kurtarın’ çığlıkları komşuları tarafından duyuldu. Polis, eve girmekte gecikince, Aktaş kapısının önünde polisler olmasına rağmen hayatını kaybetti. Aktaş, ölümünden önce de sevgilisinin şiddetine uğradığı için polise başvurmuştu.

Canan Koçoğlu’nu eski eşinin kardeşi öldürdü

Malatya’da 19 yaşındaki Canan Koçoğlu, Özgecan Aslan cinayetinin ilk duruşması görülürken, boşandığı eşinin kardeşi Ramazan A. tarafından işyerinde bıçaklanarak öldürüldü.

Son bir haftadır genç kadını sürekli takip eden ve zaman zaman garson olarak çalıştığı eğlence merkezine giden Ramazan A., 9 Haziran’da Canan Koçoğlu’nu çalıştığı yerde defalarca bıçakladı.

Tecavüze uğrayan 15 yaşındaki çocuk suçlu çıkarıldı: Öngörmeliydi, rızası var!

Bingöl’de 15 yaşındaki kız çocuğunun sekiz uzman çavuşun cinsel istismarına maruz kaldığı davada mahkeme, başına gelebilecekleri öngörebilecek durumda olduğunu savunduğu çocuğun ‘rıza’sı olduğuna kanaat getirdi.

Sanık askerlerden ikisinin beraat ettiği, altısına ise ‘iyi hal’ indirimi uygulanarak bir ila sekiz yıl arasında değişen hapis cezası verildiği davada, mahkeme birden fazla kez intihar girişiminde bulunan kız çocuğunun sanıklarla yaşamış olduğu olaylardan edindiği tecrübe sonucu başına gelebilecekleri öngörebilecek durumda olduğunu öne sürdü.

arzu kose

Bir gün boş geçmedi

Cansu Kaya’nın cansız bedeninin bulunmasından sadece bir gün sonra 2015 yılının kayıtlara geçen 144’üncü kadın cinayeti, Gaziantep’in Nizip ilçesinde işlendi. Arzu Köse, eşi Osman Köse tarafından av tüfeğiyle vurularak öldürüldü.

Gece geç saatlerde Köse çiftiarasında iddiaya göre uyuşturucu kullanımı nedeniyle tartışma çıktı. Osman Köse’nin evde bulunan av tüfeğiyle beş yıllık eşine peş peşe ateş etmesiyle, Arzu Köse olay yerinde yaşamını yitirdi.

Kaynak: Diken

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…