Kaypakkaya'nın işkencecisi, Kızıldere katliamının komutanı Fehmi Altınbilek vuruldu!

7 Haziran 2015
Kaypakkaya'nın işkencecisi, Kızıldere katliamının komutanı Fehmi Altınbilek vuruldu!

Bugün Beşiktaş'ta saldırıya uğrayan emekli albay Fehmi Altınbilek çıktı..

Tarihe “Kızıldere katliamı” olarak giren ve Mahir Çayan ile 9 arkadaşının ölümüyle sonuçlanan askeri operasyon ile TİKKO lideri İbrahim Kaypakkaya’nın yaralı olarak yakalandığı operasyonu yöneten emekli Albay Fehmi Altınbilek ve eşi, İstanbul’da silahlı saldırıya uğradı. Adı Susurluk ve Abdi İpekçi cinayetinde de geçen Altınbilek’in sahte kimlik kullandığı ortaya çıktı.

Sözcü'nün bildirdiğine göre, saldırı, bugün, Beşiktaş, Şakir Kesebir Caddesi’nde gerçekleşti. Cadde üzerindeki İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı Nizamiyesi’nden yürüyerek çıkan Fehmi Altınbilek (67) ve eşi Asuman Oğuz (66), motosikletli iki kişinin silahlı saldırısına uğradı. Saldırıda yaralanan Altınbilek ve eşi, Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi’ne kaldırıldı. Karnından yaralanan emekli Albay Fehmi Altınbilek’in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Eylemin ardından yaralıların adları, üzerlerinden çıkan kimlik bilgilerine dayalı olarak, “Çetin Oğuz” ve “Asuman Oğuz” olarak duyuruldu.

Ancak, esrarengiz olayın perde arkasını araştıran SÖZCÜ’den Şenol Gezer, yaralı ismin, 1970-80-90′lı yıllarda çok sayıda önemli operasyonlara katılan Fehmi Altınbilek olduğunu belirledi. Ankara’da suikaste kurban giden Albay Cem Ersever ile emekli Albay Veli Küçük’ün yakın çalışma arkadaşı olan Altınbilek’in, aralarında DHKP-C, PKK ve MLKP’nin de bulunduğu bir çok sol örgütün ölüm listesinde olduğu ve bu sebeple “sahte kimlik” kullandığı bildirildi.

Ekipler, olayın yaşandığı caddeyi trafiği kapatarak bölgede inceleme yaptı. İstanbul Emniyeti’ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Asayiş Şube ekipleri, motosikletle olay yerinden kaçan 2 şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.


ALTINBİLEK KİMDİR?

Kontrgerillanın adamı olan EMEKLİ ALBAY Altınbilek’in adı ilk kez 13 Nisan 1970′te duyuldu. Anılan tarihte öldürülen asteğmen Doktor Necdet Güçlü cinayetinde kullanılan iki silahtan birinin sahibi o dönemde yeni göreve başlayan Fehmi Altınbilek’e ait olduğu belirlendi. Altınbilek, daha sonra yine siyasi tarihe “Kızıldere katliamı” olarak kazılan olayın baş aktörü oldu. 27 Mart 1972′de gerçekleştirilen ve Mahir Çayan ile 9 arkadaşının ölümüyle sonuçlanan askeri operasyonun komutanı olan Fehmi Altınbilek, 24 Ocak 1973′de Tunceli’nin Çemişgezek ilçesi Vartinik köyü Mirik mezrasında İbrahim Kaypakkaya’nın yaralı olarak yakalandığı operasyonu da yönetti. 1973 yılının ocak ayında Fehmi Altınbilek yine sahnededir. Bu kez Tunceli’de görevlidir. 24 ocak 1973’te Vartinik Mezrası’nda TİKKO lideri İbrahim Kaypakkaya ve arkadaşlarına karşı yapılan komando harekatını o yönetir. Çıkan çatışmada Ali Haydar Yıldız öldürülür, Kaypakkaya yaralı olarak kaçmayı başarır.. Altınbilek bir öğretmenin ihbarı sonucunda Kaypakkaya’yı birkaç gün içinde yakalar. Karda çıplak ayak kilometrelerce yol yürütür ve ayak parmaklarını donmasına neden olur. Kaypakkaya işkencede yaşamını yitirirken iddialara göre ifadesini almaya çalışan isim yine Altınbilek’tir. Operasyondaki “başarısı” nedeniyle Altınbilek’e takdirname verildi. Ardından yine terfi ettirilerek yüzbaşı yapıldı. Sonra İstanbul’a tayin edildi. Tuzla bölgesinde görev yaptı.. 1975'te Pendik-Güzelyalı'daki Elka fabrikası grevini bastırmakta görev aldı. Devrimcilerin elinden kıl payı kurtuldu. Emekli Albayın adı, Susurluk çetesiyle birlikte anıldı. Kıdemli Albay olarak en son görev yaptığı yerler Çanakkale ve Yalova oldu. Ardından emekli oldu. Emekliliğinde Matild Manukyan’ın yakın korumalığını üstlendi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…