John Nash ve eşi kazada öldü

24 Mayıs 2015
John Nash ve eşi kazada öldü

RUSSEL CROWE CANLANDIRMIŞTI --Hayatıyla 'Akıl Oyunları' (A Beautiful Mind) filmine ilham veren ünlü matematikçi John Nash, New Jersey'de içinde bulunduğu taksinin kaza yapması sonucu hayatını kaybetti. 

New Jersey polisi, kazanın orta şeritteki bir aracı sollamak isteyen taksi şoförünün, aracın kontrolünü kaybederek korkuluklara çarpması sonucu meydana geldiğini açıkladı.

New Jersey merkezli internet sitesi nj.com'ın haberine göre; Nash ve eşinin kaza esnasında emniyet kemerlerinin bağlı olmadığı belirtildi.

Kariyerinin büyük kısmını Princeton ve Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) geçiren Nash, matematik alanında, bilhassa kısmı diferansiyel denkleriminde bir deha olarak kabul ediliyor.

John Nash, eşi Alicia'yla birlikte...

Matematikteki uzmanlığına karşın Nash, doktora tezi olarakhazırladığı 'Oyun Teorisi'yle uzun yıllar sonra 1994'te Nobel Ekonomi Ödülü'ne değer görüldü.

Akıl Oyunları'nda John Nash'i Russell Crowe oynamıştı.

'Akıl Oyunları' filminde Nash'e hayat veren Avustrayalı ünlü aktör Russell Crowe duygularını Twitter'dan paylaştı: "Afalladım. Yüreğim John ve Alicia ailesiyle birlikte. Harika bir ortaklık. Güzel akıllar, güzel yürekler..."

Nash, bu hafta başında matematik dünyasının en önemli ödülleri arasında gösterilen Abel Prize'ı Noveç Kralı V. Harald'ın elinden almıştı. Ünlü matematikçinin Princeton'daki evine gitmek için taksiye bindiği tahmin ediliyor.

BİR ODA ARKADAŞI OLMAMASINA RAĞMEN...

Şizofreniyle mücadele eden Nash'in hastalığının ilk belirtileri 1958 yılında görülmeye başladı. Bir oda arkadaşı olmamasına rağmen bir oda arkaşından bahsedip etrafındakileri korkutmuş ve oda arkadaşıyla yaptığı hayali sohbetler onun şizofren olduğunu ortaya çıkarmıştı.

HAYATI BEYAZPERDEYE AKTARILDI

John Nash'in hayatı Amerikalı gazeteci Sylvia Nasar tarafından 'Akıl Oyunları' adıyla kaleme alınmış, söz konusu biyografi ise beyazperdeye uyarlanmıştı. Yönetmenliğini Ron Howard'ın üstlendiği 2001 yapımı filmde, ünlü matematikçiyi Russell Crowe, eşini ise Jennifer Connelly canlandırmıştı.

Russel Crowe'a 'En İyi Erkek Oyuncu' Oscar'ını getiren film, Akademi, Bafta ve Altın Küre gibi sinemanın pek çok prestijli ödülüne layık görülmüştü.

Nobel'li matematikçi Nash ve eşi Alicia, 24 Mart 2002'de Oscar Ödül Töreni'ne katılmıştı. Nash'in hayatının beyazperdeye aktarıldığı 'Akıl Oyunları filmi, o yıl En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorilerinde Oscar'a değer görülmüştü.

Nash'in kendisine 1994'te Nobel ödürünü getiren akademik başarıları kadar, paranoid şizofreniyle mücadelesi de hayatının filme konu olmasına neden olmuştu.

John Nash ve Alicia aynı zamanda ruh ve sinir hastalıkları alanında yaptıkları hasta bakımı çalışmalarıyla da biliniyordu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…