Şakran Cezaevi'nde kadın mahkümlara 'İyi misin?' işkencesi!

24 Nisan 2015
Şakran Cezaevi'nde kadın mahkümlara 'İyi misin?' işkencesi!

Şakran'da "intihar önlemi" diye gece saat başı kadın mahkumları uyandırıp "İyi misin" diye soran cezaevi müdürü, 'bakanlık talimatı' diye savcının ikazını da dinlemiyor.

Son dönemde adı skandallarla gündeme gelen Şakran Cezaevinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan mahkumlara yapılan, “iyi misin” uygulaması, Başsavcı vekilinin “uygulamayı esnetin” talimatına rağmen devam ediyor.

Şakran Kadın Cezaevi’nde ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olan bir kadının intihar etmesi sonrasında cezaevinde başlatılan uygulamalar, kadın mahkumları isyan ettirdi. Mayıs 2014’te gerçekleşen bir intihar sonrası kadın hapishanesinde kalan mahkumlar gece ve gündüz, her yarım saatte bir gardiyanlar tarafından “İyi misin” diye sorma uygulamasına maruz bırakıldı. Eylül ayından sonra bu uygulama saatte bire düşürüldü.

BAŞSAVCI “ESNETİN” DEDİ AMA AYNEN DEVAM ETTİ

Uygulamanın başlamasının ardından İzmir Cezaevlerinden sorumlu Başsavcı Vekili ile görüştüklerini ve Başsavcı vekilin de bu uygulamayı duyunca şaşırdığını belirten Çalım, “Biz, sistematik bir işkence haline gelen bu uygulamanın kaldırılması için savcıyla görüştük. Başsavcı vekili, söylediklerimizi duyunca şaşırdı. Yanımızda cezaevi müdürünü aradı ve ‘Uygulamayı biraz esnetmek lazım’ dedi. Müdür de, uygulamanın Bakanlık talimatıyla yapıldığını söylemiş. Biz Başsavcı Vekili’nin sözlerine güvenerek uygulamanın esnetileceğini bekliyorduk ama öyle olmadı. Daha sonra uygulamanın aynen devam ettiğini öğrendik. Bu uygulama bir çaresizliğin göstergesi ve insan doğasına aykırı” ifadelerini kullandı.

“İYİ MİSİN” BAŞKA BİR İŞKENCE YÖNTEMİ

Cezaevinde müvekkilleri olan avukat Damla Ürgen de, cezaevinde mahkumların intihar etmesine neden olacak şartların düzeltilmediğini, bunun yerine mahkumların uygulamalarla daha çok intihara eğilimli hale geldiklerini söyledi. Ürgen, “Ağırlaştırılmış müebbete mahkum olmuş insanlar ömürleri boyunca bir tecrit halinde tutuluyorlar. Ne cezaevinde çalıştırılıyorlar ne de kimseyle görüştürülüyorlar. Bu insanlar canavar değil. Bakanlık, cezaevi şartlarını düzeltmek yerine geceleri “İyi misin” diye sormak gibi gibi başka bir işkence yöntemi seçiyor” şeklinde konuştu.

GECELERİ KABUSA DÖNÜŞEN BİR UYGULAMA

Uygulamanın cezaevindeki ağırlaştırılmış müebbet alan kadınlar için “işkenceye” dönüştüğünü söyleyen avukat Dinçer Çalım, “Gündüz bu uygulama sorun yaratmıyor ancak geceleri bu uygulama kabusa dönüşüyor. Geceleri her saat başı gardiyanlar mahkumları uyandırıp ‘iyi misin’ diye soruyor.” dedi. Taraf’a konuşan Çalım, “Bir kadının intiharından sonra kadın mahkumlar her saat başı uyandırılarak ‘iyi misin’ diye soruluyor. Bu kabul edilemez bir şey. Cezaevinde insanları intihara götüren sebepleri iyileştirmek yerine insanlara ‘iyi misin işkencesi’ yapılıyor. Ceza infaz yasasına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis alan bir mahkumun infazı tek yapılıyor. Bu mahkumlar, tek başına bir hücrede kalıyor. Gündüz bir saat dışarıya çıkartılıyor, cezaevinde çalıştırılmıyor ve diğer mahkumlarla temasları tamamen kesiliyor. Ömrü boyunca bir odada kalan bir insanın bu şartlar altında bırakmanız o mahkumun psikolojisini çok kötü etkiliyor” dedi.

AYSUN YAZICI / TARAF

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…