Sadece geçen ay 23 kadın ‘namus’ iddiasıyla öldürüldü!

13 Ekim 2014
Sadece geçen ay 23 kadın ‘namus’ iddiasıyla öldürüldü!

Avrupa Konseyi’nin kadın haklarını korumayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı olmakla övünen Türkiye’de, 2015’in daha ilk dokuz ayında cinayetlerde hayatını kaybeden kadınların sayısı geçen yılki toplam ölümleri geçti; sadece geçen ay 23 kadın ‘namus‘ iddiasıyla öldürüldü.

Suriyeli kadınlar da eklendi

Milliyet’ten Burcu Karakaç ve Esengül Demirbaş’ın derlemesine göre vahim tablonun ayrıntıları şöyle:

* 2014’ün ilk 9 ayında 207 kadın erkek şiddeti sonucu öldürüldü. Resmi olmayan rakamlara göre, 2013’te 214 kadın çevresindeki ya da tanımadığı erkekler tarafından öldürülmüştü.

* Sadece Eylül 2014’te, 23 kadın ‘namus’ cinayetiyle öldürüldü.

* Bu yıl ‘bilanço’ya Suriyeli kadınlar da eklendi. 18 Eylül’de Şanlıurfa’da 30 yaşlarında bir kadın sokakta ölü bulundu. 20 Eylül’de Diyarbakır’da bir Suriyeli kadın eşiyle tartıştıktan sonra tabancayla vuruldu.

* Eylüldeki kadın cinayetlerinin failleri olan erkekler, en çok bıçak ya da tabanca ve tüfek gibi ateşli silahlar kullandı.

* Bianet’in derlemesine göre, geçen ay öldürülen kadınların yüzde 8.7’si, tedbir kararlarının bulunmasına rağmen cinayete kurban gitti. Yüzde 13’ü boşanmak istediği ya da boşandığı eşiyle barışmak istemediği için, yüzde 8,7’si ‘birliktelik teklifini reddettiği’ için öldürüldü.

Uzmanlar hemfikir: Yasa uygulamada sorun var!

Uzmanlarsa, yasalara rağmen hemen her gün en az bir kadın cinayetinin işlenmesini devletin kanunları yeterince uygulayamamasına bağlıyor. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Aydeniz Alisbah Tuskan, “Kadınlar mücadelelerinde hukuku yanında göremiyor. İstanbul Sözleşmesi yürürlüğe girdi ancak sözleşme hükümleri hayata geçirilemiyor” dedi.

Sigaraya karşı eylem planı, kadına samimiyetsizlik

Tuskan’a göre, ‘ölümlerin çoğu uygulama sorunu kaynaklı‘, zira ‘tedbirler sadece kağıtta kalıyor‘. Tuskan, ”Sigaraya karşı oluşturulan eylem planları gibi planlar ne yazık ki konu kadınlar olunca geri planda bırakılıyor. Şiddetle ve ölümlerle mücadelede siyasilerden samimi bir çaba göremiyoruz” diyor.

‘Kadın Bakanlığı’na ihtiyaç var’

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Nazan Moroğlu da, Milliyet’e şu açıklamayı yaptı: ”Kadın sorunlarına duyarlı kararlı bir devlet politikasına bunun için de 2011 yılında kaldırılmış olan Kadın Bakanlığının yeniden kurulmasına ihtiyaç var.”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…