Öğretmenler her yerde grevde

24 Eylül 2014
Öğretmenler her yerde grevde

AKP’nin eğitim alanındaki yıkım politikalarına karşı Eğitim Sen’in çağrısıyla on binlerce eğitim emekçisi ülkenin dört bir yanında greve çıktı. Türk Eğitim Sen, Eğitim İş, Anadolu Eğitim Sen ve Aktif Eğitim Sen de grev kararı aldı ancak doğrudan sokağı adres göstermedi.

Grevlerini, eğitim hakkını savunan veli ve öğrencilerle birlikte okul kapılarından kent meydanlarına taşıyan Eğitim Sen üyesi emekçiler taleplerini şöyle sıraladı:

- Kamusal, bilimsel, demokratik, laik, anadilinde eğitim hakkı için
- Kadrolu çalışma, güvenceli gelecek için
- AKP’nin emir eri değil, emeğimizin tek sahibi olduğumuzu göstermek için
- Zorunlu rotasyondan, aday öğretmenlere sözlü sınav dayatmasından vazgeçilmesi için
- Baskılara, sürgünlere, soruşturmalara dur demek için
- Özgür bilim, nitelikli üniversite için
- Özel okulu teşvikinden, zorunlu imam hatip dayatmasından vazgeçilmesi için
- Eğitim yöneticilerinin demokratik seçimlerle belirlenmesi için
- Çocuklarımızın geleceklerinin karartılmasına, emeğimizin yok sayılmasına karşı

Okul okul mücadeleler grev alanlarına taşındı

Grev için en yaygın eylemler İstanbul’da gerçekleşti. Kadıköy’de, Sarıyer’de, Şişli’de, Kartal’da, Sancaktepe’de ilçe milli eğitim müdürlüklerine yürüyüşler yapıldı, pek çok okulun kapısında “Bu okulda grev var” pankartı asıldı. İlçelerdeki yürüyüşlerde özellikle yerellerde yaşanan okul taşınması, imam hatipleştirme, kadrolaşma gibi sorunlara karşı yürütülen mücadeleler öne çıktı. Öğretmeniyle, velisiyle, öğrencisiyle yapılan eylemlere katılanlar İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürümek üzere Beyazıt’a doğru hareketlendi.

Ankara’da saat 10.45’ten itibaren Kızılay YKM önünde bir araya gelen eğitim emekçileri, toplumsal muhalefet bileşenlerinin de katılımıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Eylem bakanlık önünde devam ediyor.

Öğrenciye saldırı, kapılara kilit, okullara telefon

Grev nedeniyle gerek eğitim emekçileri gerekse öğrenciler üzerinde baskılar da eksik olmadı. Ankara’da Ege Lisesi’nde boykot çağrısı yapan Liseli Genç Umut üyeleri, okul kapısında bekleyen sivil polislerin saldırısına uğradı. Liseliler polisler tarafından uzun süre darp edildi. Batıkent Lisesi yönetimi de öğretmenlerin ve öğrencilerin greve katılmaması için okulun kapısını kilitledi.

Bursa’da ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü okulları arayarak derslere gelmeyen öğretmen ve öğrencilerin sayıları ile adlarını istedi.

Pek çok kentte eylemler sürüyor.

kaynak: Sendika.org 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…