Demirtaş'tan CHP'ye 'sol blok' çağrısı..

4 Eylül 2014
Demirtaş'tan CHP'ye 'sol blok' çağrısı..

Demokratik bütün kesimlerle ittifak anlayışımız devam edecek. CHP sağa kırmaktan vazgeçip sola doğru ciddi politik  değişiklikler gerçekleştirilirse 2015 seçimleri başka açılımlara gebe olabilir. 

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, açılım sürecinin “fiili aktörünün” Erdoğan olduğunu ifade ederken, Davutoğlu’nun koordinasyonu üstlenmesinin sürecin pratikliği açısından önemli olduğunu söyledi. Arınç’ın katılımını değerli bulan Demirtaş, Yalçın Akdoğan’ın geçmişte “büyük hatalar” yaptığına dikkat çekti. MİT Müsteşarı Fidan’ı “sürecin yürümesi için çaba harcayan önemli bir aktör” olarak tanımlayan Demirtaş, çözümün sonuca ulaşması için Hükümet ile CHP diyaloğunun önemine işaret etti. Demirtaş, İmralı’ya danışman atanmasını da önerirken, yeni bakanlarla yakında süreci tartışacaklarını ilk kez açıkladı. “AKP hükümetine güvenoyu yok” diyen Demirtaş, başkanlık sistemine karşı çıkarken, kesinlikle AKP-HDP anayasasına “evet” demeyeceklerini bildirdi. Seçimlere parti olarak girme hazırlığı yaptıklarını kaydeden Demirtaş, CHP’ye de ”sola yönelmesi” halinde 2015 seçimlerinin ardından Meclis’e “güçlü sol blok olarak girme” çağrısı yaptı. Demirtaş’ın YURTtan Göksel BOZKURT'a yaptığı açıklamaların Sol Blok ile ilgili bölümü şöyle:

 Seçimlerde sol partilerle bir ittifak söz konusu olabilir mi?

Demokratik bütün kesimlerle ittifak anlayışımız devam edecek. CHP sağa kırmaktan vazgeçip sola doğru ciddi politik  değişiklikler gerçekleştirilirse 2015 seçimleri başka açılımlara gebe olabilir. CHP yerel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağa oynamayı tercih etti sağcı parti olarak 2015 seçimlerine hazırlanırsa kan kaybedecektir ve karşısında bizim olduğumuz büyük sol bloğu görecektir. Kendilerine Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak aday gösterme teklifimiz vardı. Kabul etmediler sağa kaydılar. Bu CHP tabanını üzdü. Tabanın beklentisine hitap eden demokratik bir sıçrama yaşarsa CHP biz diyalog kurmaya ittifak demeyelim ama bazı mücadele alanlarını birlikte yükseltmeyle elbette ki hazırız. Sayın Kılıçdaroğlu ile bu çerçevede her zaman görüştük, görüşürüz. CHP’nin şu anda yapması gereken şey HDP’yi eleştirmek olmamalıdır. HDP Cumhurbaşkanlığı seçiminde iyi sonuç çıkarttı. CHP buna kafa yormalıdır. CHP’yi tedirgin eden şey bizim büyümemiz olmamalı. Biz CHP için tehdit değiliz. 

‘PKK’ye silah vermek uçuk öneri değil’

Türkiye’nin PKK’ye silah vermesini önermeniz de eleştiriliyor... Barış yapıyorsanız PKK Türkiye açısından tehdit olmaktan çıkacaksa o halde PKK’nın IŞİD’e karşı yürüttüğü savaşta Türkiye’nin PKK desteklemesi akıllıca olur. PKK’yle Almanların, Amerikalıların mı silah vermesi doğru olur? Türkiye’nin mi silah vermesi doğru olur. Herkes bunu bir hesap etsin. Serin kanlı değerlendirmek lazım uçuk öneriler değil Türkiye’nin yararına önerilerdir.

 

"BAŞKANLIĞA HDP KARŞI"  

Erdoğan’ın Başkanlık sitemi arayışı var....

Recep Tayyip Erdoğan’ın kafasındaki başkanlık sistemi HDP’nin karşı çıktığı ve kesinlikle onaylamayacağı bir sistemdir. Önerdiği Başkanlık falan değil tek adam

modelidir. İşe binayı yapmakla başladı. Başkanlık sisteminde önce bina mı yapılır yoksa tabanda demokratikleşme mi geçekleştirilir. HDP Erdoğan’ın kafasındaki modelin payandası filan değildir. Kimse böyle düşünmesin.”

Cemil Bayık ile Sırrı Süreyya Önder arasındaki “marjinal” tartışmasını nasıl karşıladınız?

Ben HDP’nin eş başkanıyım, 41 yaşındayım. Cemil Bayık 40 yıldır Ortadoğu’da devrimcilik yapıyor. Cemil Bayık art niyetle bir şey söylemiyor. “Marjinallikten kurtulmak derken ben şöyle anlamak istiyorum.” İstanbul, Beyoğlu Cihangir barlarında devrimcilik yapılmaz. Oradan çıkıp meydanlara alanlarda sokaklarda insanları örgütlemek lazım.” Öyle demek istemiştir. Ben böyle algılıyorum. Onun dışında farklı ezilen kesimlerden kurtulmak gibi bir algı ise bunu da yanlış buluyoruz. Cemil Bayık’ın da bunu kastetmiş olacağını düşünmüyorum. Ezilen kesimlerden kurtulalım anlayışı içinde olmaz. KCK ile HDP arasında da bire bir politikalarda uyum olacak diye bir şey yoktur. Ayrı düştüğümüz noktalar da olabilir. Bundan daha doğal bir şey olamaz..

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…