Devlet-sermaye işbirliği ile köle emeğinin yeni alanı: Hapisane..

10 Temmuz 2014
Devlet-sermaye işbirliği ile köle emeğinin yeni alanı: Hapisane..

NEDEN ASGARİ ÜCRET DEĞİL? --Bakan Bozdağ, 40 ceza infaz kurumu işyurdu müdürlüğünde, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 54 özel sektör işletmesiyle işbirliği yapıldığını; İşyurtlarında çalışan hükümlü ve tutuklu ustalara, 7 TL, kalfalara 6,50 TL, çıraklara da 6,25 TL gündelik verildiğini açikladı. Ortalama aylık 354 TL!

Bu karın tokluğuna hükümlü ve tutukluların köle haline getirilmesidir. Devlet ve sermaye köle emeğini hapisane üzerinden uygulamaya sokmuşlardır. Mahkumların asgari ücret koşullarında çalıştırılmaması basit olarak bu anlama gelmektedir.

Bianet'te yer alan habere göre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıklamasına göre, Ümraniye T ve E tipi cezaevlerinde özel sektörle işbirliği kapsamında tekstil ürünleri üretiliyor ve bu atölyelerde 102 hükümlü çalışıyor.

2013 yılı Eylül ayı itibarıyla da ceza infaz kurumu işyurdu müdürlüklerinde çalıştırılan 26 bin 444 hükümlü ve tutukludan 1159’u özel sektörle işbirliği kapsamında çalışıyor.

Bakan Bozdağ, şirketlerin isimlerini açıklamadı.

54 özel sektör işletmesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Bakan Bozdağ’a verdiği soru önergesinde, “hükümlü ve tutukluların çok cüz’i miktarlara ve özel sektör eliyle cezaevlerinde çalıştırıldığı iddialarını” sormuştu.

Bakan Bozdağ yanıtında şu bilgileri verdi:

“Bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinden;

Ümraniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü ve Ümraniye E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğünde özel sektörle işbirliği kapsamında iki tekstil firmasıyla protokol yapıldığı; bu protokollere göre tekstil ürünleri üretimi yapılan atölyelerde toplam 102 hükümlü çalıştırıldığı;

40 ceza infaz kurumu işyurdu müdürlüğünde, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 54 özel sektör işletmesiyle işbirliği yapıldığı;

2013 yılı Eylül ayı itibarıyla, ceza infaz kurumu işyurdu müdürlüklerinde sigortalı olarak çalıştırılan 26 bin 444 hükümlü ve tutukludan 1159’unun özel sektörle işbirliği kapsamında çalıştırıldığı;

İşyurtlarında çalışan hükümlü ve tutuklu ustalara, 7 TL, kalfalara 6,50 TL, çıraklara da 6,25 TL gündelik verildiği; Yüksek Kurulun belirlediği ödenmesi gereken gündeliklerden hiçbir kesinti yapılmadığı; böylece, işyurtlarında çalışan bir hükümlü ve tutukluya ortalama aylık 354 TL tutarında ekonomik fayda sağlandığı anlaşılmıştır.”

Muhtaç mahpuslar

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) ile Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), hapishanede kendi temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak, geliri olmayan mahpuslarla ilgili bir rapor hazırlamıştı.

Rapora göre, “Türkiye hapishanelerinde Haziran 2014 tarihi itibariyle 150 binin üzerinde mahpus var, önemli bir kısmı kendi ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak.”

“Hapishanelerde tutulan mahpuslar kendilerine verilen üç öğün yemek ve koğuş aydınlatması dışında temizlik, giyim, sigara, çay gibi bütün ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorunda.”

Dernekler, muhtaç durumdaki mahkumların hastanedeki giderlerini karşılamak için günde 5-6 liraya başkalarının çamaşırlarını yıkadığını ya da günde 6-7 liraya hapishanenin çöp, mutfak işlerinde veya atölyelerinde çalıştığını belirtmişti

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…