Abramowitz ve Edelman: ABD Erdoğan'a müdahale etmeli!

24 Ocak 2014
Abramowitz ve Edelman: ABD Erdoğan'a müdahale etmeli!

Türkiye'deki eski ABD büyükelçileri Abramowitz ve Edelman, yazdıkları yazıda Erdoğan'ın Türkiye demokrasisine zarar verdiğini belirtirlerken, ABD'nin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini savundular.

 Geçen sene Ekim ayında yazdıkları ve özetle "Erdoğan başarısız" dedikleri raporun ardından, eski büyükelçiler Morton Abramowitz ve Eric Edelman ABD'nin Erdoğan ve Türkiye'ye müdahale etmesi gerektiğini savundular.

Washington Post'ta yayımlanan "ABD Türkiye'ye rotasını değiştirmesini anlatmalı" başlıklı yazıda, son 10 yıldaki başarıları ne olursa olsun, Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkesnin riskli demokrasisini yok ettiği savunuldu. Bu durumun Türkiye ve Türkiye'nin Batılı müttefikleri için temel sorun olduğunu düşünen yazarlar, "Sessiz kalmak, kısa vadeli çıkarlara zarar verir korkusuyla konuşmamak, Türkiye'nin uzun vadeli istikrarını riske atıyor" dediler.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu hatırlatan Abramowitz ve Edelman, Erdoğan'ın bu iddiaları titizce araştırmak yerine onların üzerini örttüğünü ifade etti. Polislerin ve hakim-savcıların yerlerinin değiştirildiğini, gazetecilere konu hakkında yasaklar getirildiğini söyleyen yazarlar, bu hamlelerin yalnızca durumu atlatmak için değil, muhalifleri bastırmak ve kendi hakimiyetini güçlendirmek için yaptığını savundular.

'Uzlaşma değil, yok etme'
Erdoğan'ın bu taktiklerinin yeni olmadığını düşünen eski büyükelçiler, kendisine meydan okunduğu zaman uzlaşma yerine yok etmeyi amaçladığını belirttiler.

Erdoğan'ın askerin siyasi etkisini başarılı bir biçimde bitirdiğini belirten yazarlar, bunun ardından medya, iş dünyası ve sivil toplum gibi diğer iktidar merkezlerine yöneldiğini, şimdi de sıranın Fethullah Gülen cemaatine geldiğini iddia ettiler. Abramowitz ve Edelman, gerçek ya da yapay olsun, Başbakan Erdoğan'ın krizleri hukukun üstünlüğünü ekarte etmek için sömürdüğünü ileri sürdüler.

Gezi Parkı göndermesi
Gez Parkı ile başlayan ve 17 Aralık operasyonu ile devam eden mücadeleleri yalnızca içerideki rahatsızlıklar veya basit siyasi kavgalar olarak görmeyen büyükelçiler, bunların ortaya çıkışı ile hükümetin tepkisini "semptomatik" olarak nitelendirerek, mücadelenin giderek otoriterleşen ve kendi yönetimine karşı oluşan direnişi azaltmaya çalışan AKP'yle, muhafazakar Gülen'cilerden liberallere ve laiklere kadar uzanan muhalefet arasında gerçekleştiğini kaydettiler.

Yazarlar, önümüzdeki yerel seçimlerde AKP'nin oylarının azalabileceğini ileri sürdüler.

ABD ne yapacak?
Türkiye'nin "demokrasisinin aşağıya düşmesi"nin ABD için bir ikilem yarattığını ifade eden yazarlar, Erdoğan'ın şu andaki söyleminin Türkiye'yi kusurlu bir demokrasiden otokrasiye dönüştürebileceğini söylediler. Bu durumun ABD'nin bölgedeki kuşatılmış güvenirliğine zarar vereceğini savunan yazarlar, Türkiye ekonomisini de tehdt edeceğini belirttiler.

Erdoğan'ın oeprasyonların arkasında ABD'nin bulunduğu imasının ABD'yi zor durumda bıraktığını söyleyen Abramowitz ve Edelman, ABD'nin ağırlık koyması durumunda Erdoğan'ın haklı çıkması nedeniyle daha fazla taraftar toplayacağını söyledi.

Daha önce yazdıkları raporu hatırlatan yazarlar, ABD'nin kamuoyunda sessiz ama özel görüşmelerde "azarlayan" konumda bulunma halinin, Erdoğan'a etki etmediğini belirterek ABD'nin Türkiye siyasetinin değişmesi gerektiğini savundular. Yazarlara göre ABD'nin sessizliği, yıllar boyunca Erdoğan'ı cesaretlendirdi.

ABD'nin kararsızlığı bırakarak Erdoğan'ın "diktatoryel" eğilimleri ile yüzleşmesi gerektiğini savunan yazarlar, ABD'nin Türkiye üzerinde etkisinin görünenden daha fazla olduğunu savunarak, "Türkler ABD'ye güvenmezler, ancak onunla aralarının bozulmasını da istemezler" dediler.

soL

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…