Pentagon danışmanı: Erdoğansız bir geleceğin daha iyi olacağına dair büyüyen bir görüş var'

16 Ocak 2014
Pentagon danışmanı: Erdoğansız bir geleceğin daha iyi olacağına dair büyüyen bir görüş var'

Pentagon danışmanı Rubin, "Obama, Erdoğan'ın telefonlarına çıkmıyor " dedi. "Görünen o ki, Erdoğan'ın Gezi protestoları ve sonrasında Mısır darbesine yaklaşımı -ve özellikle dillendirdiği komplo teorileri- Obama'nın ilişkiyi gözden geçirmesine yol açtı."

Aydınlık gazetesi, konuyu Amerikan Neocon'ların önde gelen sözcülerinden Michael Rubin ile konuştu. 'Bulgular ikna edici ama operasyon şüpheli' diyen Rubin "Başbakan Erdoğan operasyonun arkasında açıkça ABD'nin olduğunu söyledi... Bu doğru mu" sorusuna ise "Erdoğan'ın suçlamaları saçmalık. Ama destekçileri sağlam komplo teorilerini seviyor" diye yanıt verdi.

İşte Aydınlık'tan Şafak Terzi'nin o söyleşisi:

"Rubin, Amerikan sağının medyadaki önemli isimlerinden. Neocon, namı diğer yeni muhafazakar, yani Şahin kanadına yakın Middle East Quarterly Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni. Rubin'le son yolsuzluk operasyonunu ve Erdoğan'ın ABD ile sallantılı ilişkilerini konuştuk. Adı Ergenekon davası dosyalarında da anılan Michael Rubin sorularımızı son derece etkili ve net bir üslupla yanıtladı.

'BULGULAR İKNA EDİCİ AMA OPERASYON ŞÜPHELİ'

- Son yolsuzluk operasyonunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Burada iki mesele var: Birincisi, yolsuzluk iddialarında gerçeklik payı olup olmadığı. İkincisi ise polisin bu operasyonu soruşturmayla ilgisi olmayan sebeplerle yapıp yapmadığı.

Sonuç olarak, mahkeme bazı Türk bakan ve oğullarına yönelik iddiaların gerçeklik payını belirleyecek. Ancak yolsuzluğun kanıtları hem gerçekçi, hem inandırıcı görünüyor.

Zamanlama ise kesinlikle şüphe uyandırıyor. Özellikle de yolsuzluklar ve gücün kötüye kullanımı son yıllarda sürekli bir hal almışken...
Türkiye'nin polisi ve emniyet güçleri ile Gülenciler arasındaki yakın ilişkiye baktığımızda, AKP Gülenci dershanelere karşı harekete geçeceğini açıklar açıklamaz polisin harekete geçmesi kesinlikle şüphe uyandırıyor...

- Başbakan Erdoğan operasyonun arkasında açıkça ABD'nin olduğunu söyledi... Bu doğru mu?
Erdoğan'ın suçlamaları saçmalık. Ama destekçileri sağlam komplo teorilerini seviyor ve Erdoğan geçmişte de kendi hatalarıyla ilgili yabancı ya da yerli güçleri karanlık komplolar yapmakla suçlamakta son derece başarılı oldu.

'SEBEBİ İRAN DEĞİL'

- İran kaynakları da operasyonun Türkiye'de kendilerine ait paraya yönelik olduğunu öne sürüyor. Bu konudaki düşünceniz nedir?
Gaz karşılığı altın düzeninde dönen paranın miktarı, bazı AKP'li bakan ve partilileri ayartacak kadar aşırı büyüktü...
Keşke Türkiye, İran üzerindeki baskıyı azaltmak yerine arttırmak yönünde adım atsaydı, ama işin gerçeğine bakılırsa İran yolsuzluk iddialarının nedeni olmaktan ziyade sadece olayın bir uzantısıdır.

'ERDOĞAN'I ARAMAMAYA BAŞLADI'

- ABD yönetiminin bir kanadının Erdoğan ile bir gelecek görmedikleri yönünde söylentiler var. Bunun sebebi nedir?
Başkan Obama ile Başbakan Erdoğan arasında olumlu kişisel ilişki sayesinde, Obama yönetiminin ilk beş yılı içinde, ikili ilişkilerde ortaya çıkan pek çok sorunun üstü örtüldü. Görünen o ki, Erdoğan'ın Gezi protestoları ve sonrasında Mısır darbesine yaklaşımı -ve özellikle dillendirdiği komplo teorileri- Obama'nın ilişkiyi gözden geçirmesine yol açtı.

- Peki somut bir adım var mı bu yönde?
Erdoğan'ı aramamaya başladı ve başbakandan gelen telefonlara da çıkmadı.
Erdoğan'ın herhangi bir pozisyonda güç sahibi olduğu yeni bir on yıldansa, Erdoğansız bir geleceğin daha iyi olacağına dair büyüyen bir görüş olduğu kesin.

- Erdoğan'a bir alternatif var mı? Abdullah Gül ya da Kılıçdaroğlu?
Bu yalnızca Türklerin belirleyebileceği bir mesele. Erdoğan ile Gül arasındaki mücadele oldukça uzun zamandan beri ortada duruyor. İkisi de, birbirlerine sadık olan AKP içindeki kadrolarını temizlemeye çalıştılar.
Bir siyasetçi olarak Gül, -temel siyaset ve görünüm aynı olsa bile- Erdoğan'dan daha incelikli ve açıkçası daha profesyonel.

'GÜL, GÜLEN'LE İYİ GEÇİNİYOR'
- Gülen'in de Gül'e sıçak baktığı söyleniyor...
Erdoğan Pennsylvania merkezli dini figür ile savaşa girerken bile Gül, Gülen ile ilişkilerini çok yakın tutmaya çalıştı.

Kılıçdaroğlu'na gelirsek, mesele seçmenlerine sunduğu hizmetler açısından AKP'nin başarısını yakalayıp yakalayamayacağı, daha muhafazakar olan Anadolu'ya kendini beğendirip beğendiremeyeceği ve AKP'nin Türk basınının büyük bir bölümünü boğazlaması ile başedip edemeyeceği.

- CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun son Washington ziyaretiyle ilgili düşünceleriniz nelerdir? CHP'den Faruk Loğoğlu Türk basınına, Amerikalıların kendilerini 37 yıl önce beklediklerini söyledi... Bu Obama yönetiminin hesaplarını Kılıçdaroğlu üzerine kurduğunu mu gösteriyor?
Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'nin iç meselesi olarak gördüğü konulara o derece müdahil olmaz. Bununla birlikte, AKP kendilerinin Türkiye olduğunu ve ABD'nin yalnızca kendileriyle temasa geçmeleri gerektiğini ortaya koymaya çalıştı. Eğer Türkiye bir demokrasiyse, o zaman Amerikalı yetkililerin sadece iktidar partisinden değil, muhalefet partisinden de haber alması önemlidir.

PENTAGON'UN DANIŞMANI RUBİN
Michael Rubin, Yale Üniversitesinde, İsrail'de Kudüs İbrani Üniversitesi'nde ders verdi. 2002 ile 2004 yılları arasında Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'da İran ve Irak konusunda danışmanlık yaptı. Bağdat'ın Amerika'nın eline geçmesinden sonra, 2003 ve 2004 yıllarında Irak'taki Koalisyon İşgal Yönetiminde görev aldı.

Washington Post, New York Times, Wall Street Journal, New Republic, National Review ve Weekly Standard adlı gazete ve dergilerde Türkiye, Irak ve İran'la ilgili yazılar yayınlanmakta.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…