Uyku Beyin Fonksiyonlarını Nasıl Etkiliyor?

21 Kasım 2013
Uyku Beyin Fonksiyonlarını Nasıl Etkiliyor?

ZARARLI MADDELER KARACİĞERER TAŞINIP ORADA YOKEDİLİYOR --Araştırmacılar, beyindeki zararlı toksinlerin Alzheimer ve diğer nörolojik hastalıklara neden olduğunu söylüyor. Uzmanlar, uyku sırasında beynin hücrelerinin küçüldüğünü, bu şekilde zararlı maddelerin dışarı atılmasını kolaylaştırdığını ortaya çıkardı.

WASHINGTON - Uyku neden gerekli? Biliminsanları bu yüzyıllardır sorulan soruya sonunda yanıt bulmuşa benziyor. Bu yanıt, Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik bozukluklar için yeni tedaviler geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Biz uykudayken beynimiz bir sonraki gün için deyim yerindeyse kendini yeniler, bir otomobilin aküsü gibi enerji tazeler. Bu arada uyku sürecinde beyin, zararlı toksinleri de atmamızı sağlar.

Rochester Üniversitesi nöroloji uzmanları farelerin beynini inceledi ve şöyle bir duruma tanık oldu.

Beynin sol tarafında fare uykudayken de birçok süreç devam ediyor. Fare uyanıkken bu kadar hareketlilik görülmüyor.

Araştırma ekibinin başındaki nörolog Doktor Maiken Nedergaard, beynimizin çok önemli iki fonksiyonu olduğunu söylüyor.

Doktor Nedergaard, "Uyanık olduğumuz zaman, beyin hücrelerimiz çevremizle ilgili bütün bilgileri tarıyor, elden geçiriyor. Uyku halindeyken de bu taramanın sonunda kirliliğe neden olan, yani beynimizi gereksiz yere dolduran bilgileri atmak için çok yoğun bir çalışma yapıyor," şeklinde konuşuyor.

Araştırmacılar, beyindeki zararlı toksinlerin Alzheimer ve diğer nörolojik hastalıklara neden olduğunu söylüyor. Uzmanlar, uyku sırasında bneyin hücrelerinin küçüldüğünü, bu şekilde zararlı maddelerin dışarı atılmasını kolaylaştırdığını ortaya çıkardı.

Dr. Nedergaard, bu zararlı maddelerin karaciğere taşındığını ve burada yok edildiğini söylüyor.

Doktor Nedergaard, araştırmanın uykunun gerekli olduğunu, beynin uyku sayesinde kendi kendini temizlediğini ortaya koyduğunu belirtiyor.

Farelerin beynindeki bu temizlik işlemi, yeni görüntüleme teknikleri sayesinde orya çıkarılabildi. Dr. Nedergaard, bundan sonraki aşamada insan beyninin bu yeni tekniklerle inceleneceğini söylüyor. Bu araştırmanın sonuçları, nörolojik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde önemli ipuçları sunabilir.

VOA

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…