ABD ve Suudi Arabistan'ın Arası Açılıyor

11 Kasım 2013
ABD ve Suudi Arabistan'ın Arası Açılıyor

Amerika ve Suudi Arabistan arasında yıllardır süren sağlam ilişkilerde gerilim artıyor. Buel Suudi yetkililerin Amerika'nın Ortadoğu politikasından öfke ve kaygı duyuyor. Suudi hükümet yetkilileri Amerika'nın Suriye'deki iç savaşla ilgili politikasına büyük öfke duyuyor. Suudiler Mısır'daki askeri hükümeti destekliyor.Amerika ise Muhammed Mursi'yi deviren askeri darbe sonrasında Mısır'a yaptığı milyonlarca dolarlık yardımı askıya aldı.

WASHINGTON -Amerika'nın Sesi'nden Meredith Buel'un bildirdiğine göre, Suudiler'i en çok kaygılandıran, en büyük rakipleri olan İran'ın askeri gücü, ve İran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerde Washington ve Tahran'ın arasında buzların erimesi.


Clifford May Demokrasileri Savunma Vakfı Başkanı: "Suudiler'in kızgınlık ve düş kırıklığı yaşadığını görüyoruz. Bunun temel nedeni, Amerika'nın şu anda Ortadoğu'da liderlik göstermekten çekinmesi."

Suudi Arabistan Amerika'nın Suriyeli muhalifleri silahlandırmaktan kaçınmasından da memnun değil.

Suudiler ayrıca Beyaz Saray'ın Esat'a karşı füze saldırıları düzenlemek yerine ülkedeki kimyasal silahları ortadan kaldırmayı seçmesinin Beşar Esat'ın ülkedeki konumunu güçlendirdiğini söyleyerek, bu durumdan hoşnutsuzluklarını belirtiyor.

Beşar Esat: "Bir dahaki seçimlerde adaylığımı engelleyecek bir engel göremiyorum."

Riyad Ortadoğu sorunlarını çözmedeki başarısızlığını neden göstererek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğini de reddetti.

Hani el-Cemal-Ortadoğu uzmanı: "Suudi Arabistan zengin bir ülke. Bir bölge gücü olarak Suriye krizi konusunda söz hakkı olması gerektiğini ve kimsenin fikrini başkasına dayatmaması gerektiğini göstermeye çalışıyor."

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Suudiler'in Washington'un bazı kararlarından duyduğu hayal kırıklığını anladığını, ancak müttefikler arasındaki işbirliğinin sürdüğünü söyledi.

John Kerry: "Ben ileriye bakarak ortak düşüncede olduğumuza inanıyor ve Suudi dostlarımız ve müttefiklerimizle birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum."

Riyad'ı en çok endişelendiren konu, Başkan Obama'nın İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile yaptığı ve sembolik önem taşıyan telefon görüşmesinin ardından Amerika'nın İran'la ilişkileri düzeltme olasılığı.

Uzmanlara göre, Suudi Arabistan'ın Washington'a duyduğu öfkenin kısa dönemli bir kavga mı yoksa ikili ilişkilerde ciddi bir ayrılık mı olduğunu anlamak için daha çok erken.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…