28 Şubat'a operasyon: 28 gözaltı

13 Nisan 2012
28 Şubat'a operasyon: 28 gözaltı

28 Şubat soruşturması kapsamında 31 adrese baskın düzenlendi. Operasyonlarda haklarında gözaltı kararı bulunan 31 kişiden 28'i gözaltına alındı, 3 kişinin ise yurt dışında olduğu belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında emekli Orgeneral Çevik Bir de bulunuyor. Bir, Ankara Emniyeti'nde..

Türkiye güne 28 Şubat soruşturması kapsamında emekli generallerin evlerine yapılan baskın haberleriyle uyandı.

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında, aramalar bu sabah saat 08.00 itibarıyla başladı. Soruşturma kapsamında Ankara, İstanbul, Niğde, Çanakkale ve Eskişehir'de arama yapıldı.

HSYK Başkanvekilinden alınan bilgiye göre; Çevik Bir dahil olmak üzere Ankarada 11, İstanbul'da 17, Çanakkale ve Niğde de 1'er kişi gözaltına alındı.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin, 28 Şubat soruşturmasını, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan yürüttüğü bildirildi.

Çevik Bir Ankara'da: Sağlık kontrolüne alındı

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında İstanbul'da gözaltına alınan eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, uçakla Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirildi.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan polislerle THY'ye ait TK 2162 sefer sayılı uçağa binen Bir'e uçağın en arka bölümünde yer ayrıldı. Bir ve beraberindekilerin uçağa binişleri sırasında gazetecilerin görüntü almaları üzerine polislerle basın mensupları arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Çevik Bir'in de bulunduğu 9 kişi, hastanedeki sağlık kontrolünden sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne alındı. Bir ve beraberindekileri daha sonra Ulus Devlet Hastanesi'ne getirilerek, sağlık kontrolüne alındı.

Gözaltı kararı çıkanlar

Bir orgeneral, üç tuğgeneral, beş kurmay albay, üç kıdemli albay, 11 albay, iki binbaşı, iki yüzbaşı, bir astsubay ve üç başçavuş olmak üzere toplam 31 subay ve astsubay hakkında gözaltı kararı alındı.

Ankara: Emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, emekli Kurmay Albaylar Hüsnü Dağ, Arslan Daştan, Oğuz Kalelioğlu, Sezai Kürşatökte, Ahmet Nazmi Solmaz, emekli Kıdemli Albaylar Serdar Çelebi ve İbrahim Selman Yazıcı, emekli Albaylar Mustafa Kemal Savcı, Ziya Batur, Ruşen Bozkurt, Mehmet Şinasi Çalış, Aburrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın, Yahya Cem Özarslan, emekli Binbaşı Ahmet Aka, emekli Başçavuş Hamza Özaltun.

İstanbul: Emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneraller İdris Koralp ve Ünal Akbulut, emekli

Albaylar Yüksel Sönmez, Eser Şahan, Cengiz Çetinkaya, emekli Binbaşı Salih Eryiğit, emekli Yüzbaşılar Orhan Nalcıoğlu ve Mustafa Babacan, emekli BaşçavuşlarNecdet Batıran ve Aydın Karaşahin.

Çanakkale: Emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci

Niğde: Emekli Kıdemli Albay Ümit Şahintürk

Eskişehir: Emekli Albay Alican Türk


Çevik Bir kimdir?

Çevik Bir, 1954 yılında Kuleli Askerî Lisesi'nden, 1958 yılında da Kara Harp Okulu'ndan mezun oldu. 1970 yılında Kara Harp Akademisi'ni bitirdi. 1973-1976 yılları arasında Shape Karargahı'nda proje subayı, daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda NATO plan subayı olarak görev yaptı. 1983 yılında tümgeneralliğe terfi ederek, bu rütbede NATO Avrupa Karargahı'nda 2 yıl süreyle Daire Başkanlığı görevini yürüttü. 1991 yılında korgeneral, 1995 yılında da orgeneral oldu. Somali'de Birleşmiş Milletler Barış Gücü Komutanlığı görevinde bulundu. 28 Şubat Süreci'nde Genelkurmay Başkanlığında 2. Başkanlık görevini yapmaktaydı. Bu süreçte anayasal açıdan bağımsız olması gereken yargı organlarına ve savcılara Genelkurmay Başkanı adına talimatlar göndermişti. Ayrıca, ordu içinde faaliyet gösteren "Batı Çalışma Grubu" ile medyanın gündemine geldi. 

Batı çalışma grubunun fikir babası
Emekli Orgeneral Çevik Bir, Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) da fikir babasıydı. BÇG, Postmodern darbe olarak bilinen 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu kararlarının uygulanıp uygulanmadığının denetimi amacıyla kurulmuş ve Güven Erkaya'nın komutanı olduğu Deniz Kuvvetleri bünyesinde faaliyet gösteriyordu. İrticai faaliyet içerisinde olduğu iddia edilen kişilere karşı tedbir almak amacıyla kurulan BÇG'nin 28 Şubat sürecinde 6 milyona yakın insanı fişlediği iddia edildi. Bir, 28 Şubat günlerini, "Demokrasiye balans ayarı yaptık" sözleriyle anlatmıştı. 

Andıç skandalı
28 Şubat süreciyle ilgili bugün başlatılan arama ve alınan gözaltı kararlarında ismi geçen dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, gönderdikleri sahte belgeyle Sakık'ı

n ifadesinde bazı gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının "para karşılığı PKK'ye destek verdiklerini" iddia etmişti. Bunun üzerine Sabah gazetesi sahibi Dinç Bilgin başta olmak üzere bazı medya patronları adı geçen gazetecilerin işine son verdi. Bu gazeteciler arasında Kürt sorununda devletin resmi politikasına uyum göstermeyen Cengiz Çandar, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Mehmet Barlas, Mehmet Ali Birand gibi gazeteciler bulunuyordu. Belgede adı geçen Akın Birdal da suikasta uğramış, suikasttan ağır yaralı olarak kurtulmuştu. Daha sonra bu belgenin Çevik Bir ve Özkasnak tarafından "Andıç" adı verilen bir yazıyla hazırlandığı anlaşıldı. Belgenin Genelkurmay'ın bir andıçı olduğunun anlaşılmasıyla beraber olay hakkında hiçbir komutandan açıklama gelmezken, olaydan 11 yıl sonra belgenin sahte olduğunun anlaşıldığı dönemde 2. Başkan olan emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt "Evet hata idi.."açıklaması yapmıştı.

Ergenekon'da ifade verdi
Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli Orgeneralin ifadesini 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla aldığını açıklamıştı. Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da "Devrimci Karargah Örgütü" soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

28 Şubat'ın kısa özeti

28 Şubat 1997'de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) hükümetin uygulamalarını eleştiren ve "irticai faaliyetlere karşı" mücadele çağrısı yapan 18 maddelik bir bildiri yayınladı.

Refah Partisi (RP) ve Doğruyol Partisi (DYP) koalisyonu iktidardaydı. RP Genel Başkanı ve başbakan Necmettin Erbakan 18 Haziran'da istifa etti.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, iki parti arasındaki protokolü dikkate almayarak yeni hükümeti kurma görevini başbakan yardımcısı, DYP başkanı Tansu Çiller yerine Anavatan Partisi (ANAP) genel başkanı Mesut Yılmaz'a verdi.

Basında 1 Mart 1997'de "Radikal dinci faaliyetlere ilişkin MİT raporunun ele alındığı tarihi MGK toplantısı" diye geçen toplantıya şu adlar katılmıştı:

Demirel, Erbakan, Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Çiller, Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan, İçişleri Bakanı Meral Akşener ve kuvvet komutanlarının yanı sıra Dışişleri Müsteşarı Onur Öymen, MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz, MGK Gen

el Sekreteri Orgeneral İlhan Kılıç, Emniyet Genel Müdürü Alaaddin Yüksel, Olağanüstü Hal Bölge Valisi Necati Bilican, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Çetin Taner ve MGK Genel Sekreter Başyardımcısı Korgeneral Necdet Timur.

12 Temmuz'da ANAP, Demokratik Sol Parti (DSP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)koalisyonu kuruldu.

MGK bildirisinde belirtildiği şekilde 14 Ağustos'ta zorunlu temel eğitim sekiz yıla çıkarıldı. İmam Hatip liseleri de dahil, meslek liselerinin ortaokul bölümleri kapatıldı.

Yargıtay başsavcısı Vural Savaş, 21 Mayıs'ta RP aleyhine kapatma davası açtı. Anayasa Mahkemesi 18 Ocak 1998'de RP'yi kapadı; partinin mallarına el konuldu; Erbakan ve altı partiliye beş yıl parti üyeliği yasağı geldi. 

Cumhuriyet-Bianet / 12 Nisan 2012


 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…