BM Mısır'daki katliamı ele alacak

16 Ağustos 2013
BM Mısır'daki katliamı ele alacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Mısır'da en az 638 kişinin ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını tartışmak için acil olarak toplanıyor.

Toplantı, Mısır'da güvenlik güçlerinin başkent Kahire'de Muhammed Mursi yandaşlarının gösteri yaptığı iki kampa yönelik müdahalesinden sonra en az 638 kişinin yaşamını yitirmesinden bir gün sonra gerçekleştiriliyor.

Obama'dan tepki

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır yönetiminin 3 Haziran'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesinden bu yana devam eden gösterileri kanlı şekilde bastırılmasını eleştirerek, Amerikan ve Mısır ordularının geleneksel ortak tatbikatını iptal ettiğini duyurdu.

Obama açıklamasında, "Siviller sokaklarda ölürken geleneksel işbirliğimiz devam edemez" dedi.

ABD Başkanı bununla birlikte, Mısır'a yapılan yıllık 1,3 milyar dolarlık askeri yardımda kesinti konusunda bir şey söylemektense kaçındı.

Obama, olağanüstü halin kaldırılması ve ulusal uzlaşma sürecinin başlaması gerektiğini de söyledi.

Çatışmalar

Perşembe günü meydana gelen şiddet olaylarında Müslüman Kardeşler yandaşları Kahire'nin yakınlarındaki bir hükümet binasını ateşe verdi.

Kahire'ye bitişik Giza kentinde yerel hükümet binasını ateşe veren göstericiler polis tarafından dağıtılırken çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Devlete ait Nil TV, Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye'nin bir kenar mahallesinde Müslüman Kardeşler yandaşlarıyla karşıtları arasında çatışma çıktığını duyurdu.

Güvenlik güçleri, El Ariş kentindeyse yedi Mısır askerinin kimliği belirsiz kişiler tarafından açılan ateş sonucu öldüğünü söyledi.

Ölü sayısıyla ilgili farklı açıklamalar

Mısır hükümeti Çarşamba günkü olaylarda ülke çapında 638 kişinin öldüğünü duyurdu.

Resmi rakamların yeni sayımlarla artabileceği belirtiliyor.

Hükümete göre üç bin kişi de yaralanmış durumda.

Buna karşılık Müslüman Kardeşler sözcüleri 2 binden fazla kişinin, hareket tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi ise yaklaşık bin kişinin öldüğünü söylüyor.

Mısır'da geçici hükümet dün darbe karşıtı protestocuların bulunduğu meydanlara baskın kararı almıştı.

Şafak vakti başlayan ve saatlerce süren operasyonlarda yüzlerce kişi öldü, binlerce kişi yaralanmıştı.

Hükümet dün akşama doğru olağanüstü hal ve gece sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Ancak Müslüman Kardeşler, gösterileri sürdürmekte kararlı olduğunu vurguluyor.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…