Suriye'de muhalifler muhalif rahibi de öldürdü!

16 Ağustos 2013
Suriye'de muhalifler muhalif rahibi de öldürdü!

El-Kaide bağlantılı grupların Cizvit Rahip Paolo Dall'Oglio'yu öldürdüğüne dair bilgi dün Daily Star haber merkezine bir Suriyeli aktivist tarafından iletildi. Paolo Dall'Oglio, Suriye hükümetine karşı açıklamalar yapıyordu ve bu nedenle sınır dışı edilmişti ancak muhalifler tarafından kaçırılarak öldürüldüğü belirtiliyor.

Rakka şehrinde geçtiğimiz ayın sonlarında kaçırılan rahibin akıbetiyle ilgili özellikle Suriye İnsan Hakları Gözlem Merkezi çalışmalar yürütüyordu.

Aziz Musa Manastırı'nda görevli olan rahip, özellikle Hristiyanlar'ın hükümet yanlısı oldukları ve katledilmelerinin dinen caiz olduğu fetvalarından hemen sonra kaçırılmıştı.

Rakka şehrinde çalışmalar yürüten İngiltere merkezli bir kuruma yerel bir aktivistin verdiği bilgiye göre Dall'Oglio birkaç gün önce öldürüldü.

Suriye'nin kuzeyindeki Rakka bölgesinde Paolo Dall'Oglio adlı İtalyan Cizvit rahibi El Kaide ile bağlantılı ‘Irak İslam Devleti - Levent' adlı örgüt militanlarının kaçırdığı öne sürülüyordu. 58 yaşındaki din adamının şehir merkezinde yürürken alıkoyulduğu bildirilmişti.

30 yılı aşkın süredir Suriye'de görev yapan ve rejim karşıtı bir tutum sergileyen 59 yaşındaki rahip Dall'Oglio, geçen yıl Suriye'den sınır dışı edilmişti.

Cizvit rahip geçtiğimiz 24 Temmuz'da Papa Francis'e bir dilekçe sunarak, Suriye'de barış ortamının sağlanması için yardım talebinde bulunmuştu.

Rejim karşıtı söylemleri nedeniyle 12 Haziran 2012'de Suriye'den sınır dışı edilen Dall'Oglio, 'ülkede yaşananlara tanıklık edip, uluslararası camiaya aktarmak' amacıyla geçen Şubat ayında Irak üzerinden yeniden Suriye'ye girdi.

Suriye'de daha önce de El Kaide bağlantılı gruplar tarafından kaçırılan üç Hristiyan din adamı kafası kesilerek öldürülmüştü. El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi de Esad rejimine karşı savaşmakla birlikte diğer muhalif grupların tepkisini çekiyor. El Kaide kendileriyle görüşmeye gelen Özgür Suriye Ordusu Yüksek Askeri Konsey üyesi Kemal Hamami'yi de öldürmüştü. Rakka'da uzun zamandır El Nusra ve Özgür Suriye Ordusu arasında çatışmalar yaşanıyor.

İnsan Hakları Gözlem Merkezi ülkedeki yabancıları ve yardım kuruluşlarında çalışan farklı etnik grupları güvenlik konusunda uyarıyor.

Özellikle son 6 aydır Hristiyanlar için Suriye tam anlamıyla güvenilmez bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor.

İsyancı grupların hedefinde Hristiyanlar ve yabancı görevlilerle birlikte, Aleviler ve en son Kürtler de bulunuyor. (SAT-7 TÜRK, EURONEWS, AKŞAM, AJANSLAR)

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…