8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı Ama..

8 Mart 2012
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı Ama..
  • Herkes biliyor ki, bölge, kültür, etnik köken, eğitim, sınıf ve din ne olursa olsun Turkiye'de ve dunyada milyonlarca kadin icin hala en buyuk tehlike "ev içi şiddet".
  • Erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden veya sakatlanan 15-45 yaş arası kadınların sayısı, küresel olarak;  kanser, sıtma, trafik kazaları ve savaşlar sonucu hayatını kaybedenlerden daha fazla.
  • Dünya Kadınlar Günü, emekçi kadınların hak ve eşitlik mücadelesinden, tum dünya kadınlarının temel insan hakkı olan "eşitlik mücadelesini anma" ve "erkek şiddetini kınama" gününe dönüştü.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eşitlik Temel İnsan Hakkı

Endişeli- Kadin-Erkek eşitliginin "Temel Insan Hakları"ndan biri olarak ilan edilmesinin üzerinden 67 yil geçti ama çalişma yasamının degişik kademelerinde üreten emekçi kadınların fırsat ve ücret eşitsizliği Türkiye'de ve tüm dünyada devam ediyor. Dünya Kadınlar Günü, ABD'de 253, Ingiltere'de 428,Turkiye de ise bazı belediyeler ve üniversiteler ile ulusal ve yerel kadın örgütlerinin düzenledigi düzinelerce etkinlikle kutlanıyor.

Ama herkes biliyor ki, bölge, kültür, etnik köken, eğitim, sınıf ve din ne olursa olsun Turkiye'de ve dunyada milyonlarca kadin icin hala en buyuk tehlike "ev içi şiddet". Erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden veya sakatlanan 15-45 yaş arası kadınların sayısı, küresel olarak;  kanser, sıtma, trafik kazaları ve savaşlar sonucu hayatını kaybedenlerden daha fazla. Böylece dünyada hemen her ülkede en çok Insan Haklari ihlalleri "erkek şiddeti" ve "eşitlik inkari" şeklinde kadınlara karşı gerçekleşiyor.

Emekçi kadınların, çalışma yasamında hak ve eşitlik mücadelesi seklinde baslayan "Dünya Kadınlar Günü" bugün, adı gibi tum dünya kadınlarının temel insan hakkı olan "eşitlik mücadelesini anma" ve "erkek şiddetini kınama" gününe dönüştü.

İşte bu tarihsel süreci oluşturan bazı önemli olayların ve gelişmelerin kronolojik özeti:

1857 - New Yorkta onbinlerce kadın işçi, 12 saatlik vardiyeyi ve düşük ücreti protesto için bir tekstil fabrikasında greve gitti. Polis müdahalesine direniş sırasında cikan yanginda 129 kadın işçi, alev alan direniş barikatlarindan kaçamayip feci şekilde yanarak can verdi. Toplu cenazeye de onbinler katıldı.

1908 - New York'ta 15bin kadın işçi daha kısa çalışma saati, daha iyi gelir ve oy hakkı için yürüdü. Doğum izni de istiyorlardı. Kullandıkları slogan "Ekmek ve Gül" oldu. Ekmek yaşama güvencesi, karın tokluğunu, gül ise daha iyi yaşam kalitesini simgeliyordu.

1909 - İlk Kadın Günü, Amerikan Sosyalist Partisi'nin deklarasyonu ile 28 Şubat'ta kutlandı. Avrupa'daki kadınlar da kutlamayı Şubat ayının son pazar gününde yaptı.

1910 - Alman sosyalist Clara Zetkin, Kopenhag'da toplanan Sosyalist Enternasyonel' de kadın haklar hareketini onurlandırmak icin yılın bir gününün "Dünya Kadınlar Günü" ilan edilmesini önerdi. Oneri kabul edildi ama sabit bir gun belirlenmedi.

1911 - Kophenag kararından sonra Dünya Kadınlar Günü ilk kez 19 Mart ta Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre de kutlandı. Yüz binlerce kadın ve erkek işçi değişik aktiviteler yaptılar. Oy verme, seçme seçilme hakları yanısıra meslek edinme ve mesleki eğitim görme haklarını istediler. Bu kutlamalardan bir hafta sonra, 25 Mart'ta New York'ta Triangle binadaki tekstil atölye yangınında 140 kadın işçi öldü. Bu olay Amerika'da çalışma kurallarını büyük ölçüde etkiledi.

1913 - Rus kadınlar I. Dünya Savaşı'nın sonuna dogru barışa destek vermek icin Dünya Kadınlar Günü'nü Subat'in son haftasında gösterilerle kutladı.

1914 - Avrupa'nin cesitli yerlerinde kadınlar, Rus kadınlara destek vererek; 8 Mart'ta savaş karşıtı gösterilerle Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

1917 - 2 milyon Rus askerin savasta ölmesini protesto icin Rus kadınlar Julyen takvimine göre 23 Subat'ta (Gregoryan takvimindeki 8 Mart'ta) " ekmek ve barış" için grev yaptılar. Savasi ve yaşam koşullarının kötülüğünü protesto ettiler. Bu grevden 4 gün sonra Car, kadinlarin "oy kullanma hakki verildigini" acikladi. Bu olay 8 Mart ta oldu ve daha sonra bütün Avrupa ülkeleri tarafından da kabul gördü.

1921 - Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.

1945 - Tarihte ilk kez kadın-erkek esitligini "temel insan hakları" arasinda sayan uluslararası anlasma, San Fransisco'da imzalanan Birlesmis Milletler sözlesmesidir.

1977 - Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kadın Hakları ve Dünya Barışı Günü olarak 8 Mart'ı kabul etti.

2012 - Bugun BM'nin çalışmalarında, toplumların sosyal, ekonomik ve politik sorunlarının, dünya kadınının tam katılımı ve tam söz hakkı olmadan çözülemeyecegi, temel prensipleri arasında yer alıyor. Dünya Kadınlar Günü yine BM sayesinde bugun bazı ülkelerde "ulusal tatil" ile kutlanıyor. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…