Canan Arın'a Dünyadan 85 Kadın Örgütü Destek Verdi

27 Mayıs 2013
Canan Arın'a Dünyadan 85 Kadın Örgütü Destek Verdi

"Peygamber ve Cumhurbaşkanı Gül'e hakaret ettiği" iddiasıyla yargılanan Mor Çatı kurucusu avukat Canan Arın'a destek veren örgütler, "Bu dava erkek şiddeti ile mücadeleyi yargılıyor" dedi. Antalya Barosu'nun 3- 4 Aralık 2011'de düzenlediği ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Kadın Hakları Hukuku' konulu eğitim seminerinde meslektaşlarına yönelik bir konuşma yapan Arın, erken yaşta evliliklerin Türkiye'de tarih boyunca çok yaygın olduğunu anlatırken, Muhammed peygamber ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün evliliklerini örnek vermişti.

Arın, İstanbul Barosu'nun Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında Antalya'da Avukatlara yönelik bir semine konuşmacı olarak katılmış ve burada yaptığı konuşmada, evlilik yaşı, çocuklarda cinsel istismar konularına değinmişti. Canan Arın konuşmasında çocuk evliliklerin cinsel istismar konusu olabileceği gibi çocuğa şiddeti oluşturduğuna dikkat çekerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Sakarya Üniversitesi'nde 29 yaşında bir asistanken Çemberlitas Kız Lisesi'nde ögrenci olan, 15 yaşındaki Hayrunnisa Özyurt ile, 20 Ağustos 1980 tarihinde evlenmesini örnek göstermişti.

Canan Arın, Antalya'daki konferansından sonra bu kentten ayrılarak Gaziantep'te konakladığı otelde sabah saat 05.30 sıralarında gözaltına alınmıştı. 

ERKEN EVLİLİKTE PEYGAMBER VE GÜL'Ü ÖRNEK VERMİŞTİ

Antalya Barosu'nun 3- 4 Aralık 2011'de düzenlediği ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Kadın Hakları Hukuku' konulu eğitim seminerinde meslektaşlarına yönelik bir konuşma yapan Arın, erken yaşta evliliklerin Türkiye'de tarih boyunca çok yaygın olduğunu anlatırken, Muhammed peygamber ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün evliliklerini örnek vermişti.

Toplantıda bulunmayan bir grup erkek avukat ise Arın hakkında "İslam peygamberine hakaret edildiği" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuş, "Müslüman" olmaları gerekçesiyle yaptıkları müdahillik talebi mahkeme tarafından kabul edilmişti.

Galatasaray Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi`nden akademisyenler ile Prof. Dr Nur Centel'in ayrı ayrı hazırladıkları mütalaada suç unsurunun gerçekleşmediği ifade edildi.

ABDULLAH GÜL'E MEKTUP

"Erken evlilikler konusunda ifade özgürlüğü, mücadelenin parçası"

Türkiye'deki kadın örgütlerinin yanı sıra Afganistan, Avustralya, Bangladeş, Hindistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mozambik, Pakistan, Nijerya, Senegal, Amerika, İngiltere, Zimbabve gibi 31 ülkeden, 85 kadın örgütü, davayı uluslararası kamuoyunda gündeme getirirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hitaben bir de mektup yazdı.

Mektupta erken yaşta evlilikler konusunda ifade özgürlüğünün mücadelenin bir parçası olduğu belirtildi:
"Erken yaşta evlilikler artık tüm dünyada şiddet olarak tanımlanmakta, erken yaşta gebelik kız çocuklarının ölümlerine neden olmaktadır. Bizler bir şiddet biçimi olan erken yaşta evliliklere karşı duyarlılık yaratmak için mücadele ediyoruz. Erken yaşta evlilikler konusundaki ifade özgürlüğünü ise bu mücadelenin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Artık dünyadaki devlet liderleri erken yaşta evlilikler konusunda konuşuyor. Türkiye devletini bölgede erken yaşta evlilikler konusunda mücadele eden önemli bir devlet olarak kadın örgütleri ile birlikte çalışmaya, erken yaşta evlilikler ile ilgili ifade özgürlüğünü tanımaya ve bu konuda konuşulmasını sağlamaya çağırıyoruz."

Davanın üçüncü celsesi 30 Mayıs 2013 günü Antalya 18. Asliye Ceza Mahkemesinde saat 10.30'da görülecek. (BİA, YURT)

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…